Bouwer Belle: ‘Ook mijn dochters willen leren zagen, schuren, boren en timmeren’

26.09.2022 12:47
Belle Dijkstra portret bouwer belle bouwbedrijf Beeld: Nine IJff

Belle Dijkstra (42) is getrouwd met Peter (46) en moeder van drie dochters: Skye (bijna 11), Hayley (8) en River (bijna 4). Ze heeft haar eigen bouwbedrijf: Bouwer Belle.

“Ga ik naar de bouwmarkt, dan staan mijn dochters te springen om mee te gaan. Gereedschap bekijken vinden ze minstens zo leuk als shoppen voor nieuwe kleding. Ze willen ook alles zelf leren: zagen, schuren, boren, timmeren. Geregeld komen ze bij me aan met een zelfontworpen bouwtekening voor hun slaapkamers – ‘Kunnen we deze hoogslaper maken?’ – en dan gaan we samen aan de slag. Al worden na een kwartier de Barbies erbij gehaald en mag mama het afmaken.

Lees ook – Lisa switchte van carrière: ‘De komende vier jaar zal ik nauwelijks iets binnenbrengen’ >

De bouw

Zelf vond ik de bouw van jongs af aan al interessant. Toch koos ik voor de pabo en heb ik jaren op topsportniveau aan kyokushin gedaan, een harde vorm van karate waarbij je probeert iemand knock-out te slaan. Dat extreme past bij me. Ik zoek graag de spanning op, wil mezelf uitdagen. Ook als bouwvrouw kies ik voor het uitdagende werk: keukens en badkamers verbouwen, een serre maken of het dak op voor reparaties.

“Ik zoek graag de spanning op, wil mezelf uitdagen”

Anderhalf jaar geleden zocht ik na twintig jaar in het onderwijs een nieuwe uitdaging. Bij een loopbaanoriëntatietraject kwam de bouw er al snel uit. De meeste bouwopleidingen bestaan uit vier dagen werken en één dag school – niet echt handig, met een gezin. Daarom ben ik stage gaan lopen bij een aannemer en uiteindelijk als zelfstandige gestart. Nog wel aan zijn zijde, want hij heeft een groot klantenbestand, jarenlange ervaring en een arsenaal aan gereedschap. We werken met name aan renovatieprojecten. Geen prefab onderdelen die je als lego in elkaar moet zetten, maar maatwerk omdat ieder huis anders is.

Belle Dijkstra portret bouwer belle bouwbedrijf

Veelzijdig

Er wordt weleens denigrerend gedacht dat bouwers alleen maar met hun handen werken, maar het is veel meer dan dat. Je moet goed je kop erbij houden: berekeningen maken, materiaalkennis hebben, creatieve oplossingen bedenken. Je weet in oude huizen immers nooit wat je achter een muur of onder de vloer aantreft. Dat veelzijdige maakt het vak juist leuk.

“In het begin keken veel kinderen ervan op als ik mijn boormachine tevoorschijn haalde, maar inmiddels vinden ze een vrouw in de bouw heel normaal”

Ik geef ook geregeld bouwworkshops op basisscholen – hoe maak je een insectenhotel en hoe bouw je een houten speelhuis? Daarmee hoop ik kinderen te laten zien dat de mogelijkheden in de bouw eindeloos zijn. Tegelijkertijd heb ik mooi een voorbeeldfunctie. In het begin keken veel kinderen ervan op als ik mijn boormachine tevoorschijn haalde, maar inmiddels vinden ze een vrouw in de bouw heel normaal.”

Dit artikel staat in Kek Mama 08-2022.

 

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.