‘Blijf met je handen van m’n kind af’

13.05.2019 20:17
blijf-van-mijn-kind-af

Of blogger Robin Enan nu in de supermarkt of in het park loopt, óveral willen mensen haar peuterdochter aanraken. En dat is ze meer dan zat.

‘Kinderen zijn geen puppy’s’, schrijft ze op Scary Mommy.

‘Nee is nee’

Ondanks dat haar dochter nog zo jong is, kan ze prima zelf aangeven of ze geknuffeld, gekriebeld of gezoend wil worden, vindt Robin. ‘Ze is oud genoeg om hierop te kunnen reageren. Als ze nee zegt, dan is dat nee, net zoals bij volwassenen.’ In het begin vond de blogger het lastig om dit aan mensen duidelijk te maken, helemaal als het bekenden (bijvoorbeeld ooms of tantes) waren, maar toch vindt ze het belangrijk dat het eerst aan haar dochter wordt gevraagd voordat mensen haar willen aanraken. 

 

Lees ook
‘Ik dwing mijn dochter niet om te knuffelen’ >

 

‘Persoonlijke ruimte respecteren’

‘En als ze ‘nee’ of ‘stop’ zegt, dan trekken we haar terug’, schrijft Robin. ‘Ik vind dat we onze kinderen al op jonge leeftijd moeten leren hun persoonlijke ruimte te respecteren, zodat ze ook op latere leeftijd begrijpen dat ze hier recht op hebben.’ Ze eindigt haar column dan ook met een boodschap aan iedereen: ‘Laten we allemaal wat beter nadenken voordat we kinderen aanraken. Want wanneer ze een knuffel uit vrije wil geven, voelt die toch veel beter?’

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >