‘We proberen 25.000 euro achter de hand te houden’

21.01.2024 10:42
huis kopen wordt thriller Beeld: Getty Images

In de rubriek de Bankrekening vertelt een moeder over de inkomsten en uitgaven van haar gezin. Deze keer Lotte (34) die samen met haar man en drie kinderen in een dorp in Noord-Holland woont.

“Mijn man en ik verdienen denk ik redelijk goed. Hij werkt als Business Analist bij een grote retailer, ik werk als content marketeer bij een mediabureau. Mijn man werkt 36 uur en ik 32. Samen verdienen we netto ongeveer 6.500 euro. Dat is natuurlijk een mooi bedrag, meestal houden we dan ook wel wat over om te sparen.

We kochten ons huis in een gunstige tijd

Onze hypotheek en overige vaste lasten (verzekeringen, gas, water, licht) samen, bedragen iets meer dan 2.000 euro. Dat is niet enorm veel, vinden wij. We kochten dit huis ruim tien jaar geleden toen de huizenmarkt voor kopers nog een stuk gunstiger was.

In de tussentijd hebben we wel een bouwdepot geopend, omdat we het een en ander wilden verbouwen, maar ook dat hebben we tegen een redelijk voordelig tarief kunnen doen. Onze rentepercentage voor de hypotheek staat voor de rest van de looptijd vast, dat is fijn, want je weet dan waar je aan toe bent.

“Samen verdienen we netto ongeveer 6.500 euro”

Onze kinderen zijn 10, 8 en 4. We hebben dus redelijk jong kinderen gekregen. Een bewuste keuze, want we wilden allebei graag jonge ouders zijn. Sinds de jongste naar school is ben ik weer meer gaan werken, daarvoor werkte ik 24 uur.

De extra inkomsten hadden we niet echt nodig, maar het is natuurlijk wel fijn. Nu kunnen we nog wat meer sparen.

Op onze spaarrekening staat 45.000 euro

Op onze spaarrekening staat momenteel zo’n 45.000 euro. Dat is een fijn bedrag. We proberen om altijd zo’n 25.000 euro achter de hand te houden. Verder zijn we aan het sparen voor een nieuwe auto en een mooie reis naar Amerika met het gezin. Dat kost allebei zo’n 15.000 euro, dus we hebben die spaardoelen bijna gehaald.

Hoeveel we maandelijks kunnen sparen verschilt een beetje. Aan boodschappen zijn we maandelijks zo’n 1000 euro kwijt. Ik weet dat dat veel geld is, maar we eten bijna alles biologisch en dat kost nu eenmaal wat meer. De overige uitgaven verschillen enorm, maar meestal houden we tussen de 500 en 1500 euro per maand over om te sparen.

Toch komt het ook weleens voor dat we niets kunnen sparen en juist iets van onze spaarrekening nodig hebben. Zo hadden we laatst een maand dat twee van onze kinderen jarig waren én mijn man moest een paar uitgebreide behandelingen ondergaan bij de tandarts. De tandartsrekeningen kostten bij elkaar 1500 euro. De verjaardagen met feestjes, cadeaus, taart en alles erbij waren samen zo’n 1000 euro. Die maand moesten we dus iets van onze spaarrekening halen om dat te bekostigen. Ik ben blij dat we die ruimte hebben. Stel je voor dat je zo’n tandartsrekening krijgt terwijl je van de bijstand leeft, dat is toch niet te doen.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.