In samenwerking met Kek Mama

Annemarie van Gaal: ‘60.000 Kinderen in Nederland vieren nooit hun verjaardag’

06.09.2017 12:56

Annemarie van Gaal is lid van het Comité van Aanbeveling voor Stichting Het Vergeten Kind. ‘De schrijnende verhalen over verwaarlozing en mishandeling raakten mij diep.’

‘Niet alleen in het buitenland, ook in Nederland zijn veel kinderen die hulp kunnen gebruiken. De stichting Het Vergeten Kind biedt hulp aan de 100.000 kinderen in ons land die opgroeien in gezinnen met veel problemen. Gezinnen waarin het ouders niet lukt om voor hun kinderen te zorgen, vanwege fysieke of psychische problemen, of armoede. Ruim 60.000 kinderen in Nederland vieren bijvoorbeeld nooit hun verjaardag, terwijl zoiets ‘simpels’ juist zo belangrijk is voor een kind.

Schrijnende verhalen

Als lid van het Comité van Aanbeveling van Het Vergeten Kind ga ik onder meer op bezoek bij kinderen in het vakantiehuis. Daar werd ik een keer aan ieder kind persoonlijk voorgesteld. Ik ben zelf moeder en de schrijnende verhalen die ik toen over de kinderen te horen kreeg, over terminaal zieke familieleden, ouders die in de gevangenis zaten en over verwaarlozing en mishandeling, raakten mij diep.

Vakantie biedt hoop

Het mooie van Stichting Het Vergeten Kind is dat ze activiteiten organiseren die direct een positieve invloed hebben op het leven van deze groep kwetsbare kinderen. Zoals de activiteiten en opvangweekenden.  Ik begrijp dat niet alle problemen met een weekje vakantie worden opgelost, maar toch heb ik met eigen ogen gezien hoe belangrijk die week is voor deze kinderen. Het biedt ze hoop. Ik geloof erin dat kinderen de toekomst zijn en ze alle hulp verdienen die ze nodig hebben.

In zichzelf geloven

‘Tijdens hun verblijf doen kinderen mee aan activiteiten en gebruiken daarbij hun eigen talenten, van hutten bouwen tot acteren en knutselen. De kinderen leren dat ze heel bijzonder en uniek zijn, juist ook door wat ze allemaal al hebben meegemaakt in hun leven. Ze leren dat de wereld voor ze open ligt. Door deze vergeten groep kinderen te beschermen, ze weer in zichzelf te laten geloven en ze een perspectief te bieden, win je een nieuwe generatie. De ouders kunnen we misschien niet meer helpen, hun kinderen wél. Kinderen die geloven in kansen, zijn belangrijk voor de toekomst van een land. Ook voor een rijk, westers land als Nederland. Daarom zet ik mij met hart en ziel in voor Het Vergeten Kind.’

 

De VriendenLoterij PrijzenMarathon staat dit jaar in het teken van Het Vergeten Kind. Door nu mee te spelen steun je de bouw van één grote, liefdevolle plek voor tienduizenden kwetsbare kinderen in Nederland: Het Huis van Het Vergeten Kind. Alle kinderen met een instabiele of onveilige thuissituatie kunnen hier hun zorgen en ellende opzijzetten. Door het geven van aandacht en positieve ervaringen wordt hun kans op ernstige gedragsproblemen en schooluitval ook nog eens een stuk kleiner. In dit grootste ‘Huis’ van Nederland kunnen deze kinderen gewoon weer kínd zijn en zich ontwikkelen. Dat verdient elk kind in Nederland. De actie loopt van 18 augustus tot en met 30 september.
Kijk voor meer informatie op vriendenloterij.nl/aandacht.