Annemarie van Gaal is lid van het Comité van Aanbeveling voor Stichting Het Vergeten Kind. 'De schrijnende verhalen over verwaarlozing en mishandeling raakten mij diep.'

‘Niet alleen in het buitenland, ook in Nederland zijn veel kinderen die hulp kunnen gebruiken. De stichting Het Vergeten Kind biedt hulp aan de 100.000 kinderen in ons land die opgroeien in gezinnen met veel problemen. Gezinnen waarin het ouders niet lukt om voor hun kinderen te zorgen, vanwege fysieke of psychische problemen, of armoede. Ruim 60.000 kinderen in Nederland vieren bijvoorbeeld nooit hun verjaardag, terwijl zoiets 'simpels' juist zo belangrijk is voor een kind.

Schrijnende verhalen

Als lid van het Comité van Aanbeveling van Het Vergeten Kind ga ik onder meer op bezoek bij kinderen in het vakantiehuis. Daar werd ik een keer aan ieder kind persoonlijk voorgesteld. Ik ben zelf moeder en de schrijnende verhalen die ik toen over de kinderen te horen kreeg, over terminaal zieke familieleden, ouders die in de gevangenis zaten en over verwaarlozing en mishandeling, raakten mij diep.

Vakantie biedt hoop

Het mooie van Stichting Het Vergeten Kind is dat ze activiteiten organiseren die direct een positieve invloed hebben op het leven van deze groep kwetsbare kinderen. Zoals de activiteiten en opvangweekenden.  Ik begrijp dat niet alle problemen met een weekje vakantie worden opgelost, maar toch heb ik met eigen ogen gezien hoe belangrijk die week is voor deze kinderen. Het biedt ze hoop. Ik geloof erin dat kinderen de toekomst zijn en ze alle hulp verdienen die ze nodig hebben.

In zichzelf geloven

‘Tijdens hun verblijf doen kinderen mee aan activiteiten en gebruiken daarbij hun eigen talenten, van hutten bouwen tot acteren en knutselen. De kinderen leren dat ze heel bijzonder en uniek zijn, juist ook door wat ze allemaal al hebben meegemaakt in hun leven. Ze leren dat de wereld voor ze open ligt. Door deze vergeten groep kinderen te beschermen, ze weer in zichzelf te laten geloven en ze een perspectief te bieden, win je een nieuwe generatie. De ouders kunnen we misschien niet meer helpen, hun kinderen wél. Kinderen die geloven in kansen, zijn belangrijk voor de toekomst van een land. Ook voor een rijk, westers land als Nederland. Daarom zet ik mij met hart en ziel in voor Het Vergeten Kind.’

 

De VriendenLoterij PrijzenMarathon staat dit jaar in het teken van Het Vergeten Kind. Door nu mee te spelen steun je de bouw van één grote, liefdevolle plek voor tienduizenden kwetsbare kinderen in Nederland: Het Huis van Het Vergeten Kind. Alle kinderen met een instabiele of onveilige thuissituatie kunnen hier hun zorgen en ellende opzijzetten. Door het geven van aandacht en positieve ervaringen wordt hun kans op ernstige gedragsproblemen en schooluitval ook nog eens een stuk kleiner. In dit grootste ‘Huis’ van Nederland kunnen deze kinderen gewoon weer kínd zijn en zich ontwikkelen. Dat verdient elk kind in Nederland. De actie loopt van 18 augustus tot en met 30 september.
Kijk voor meer informatie op vriendenloterij.nl/aandacht.

lifehacks-keuken

Met een hangende peuter aan je been is het zowat onmogelijk om een driegangenmenu op tafel te zetten. Toch helpen deze fijne lifehacks je een hand op weg - kan je ook eens uitpakken als je schoonmoeder op bezoek komt.

Ta(nden)art flossen

Flosdraad is niet alleen goed om je tanden mee te flossen, je kunt het ook prima gebruiken om een taart mee aan te snijden: nooit meer klooien met een taart mes en uit elkaar vallende (scheve) stukken. Overigens kun je deze truc ook gebruiken voor zachte producten als kaas, avocado en cake, maar gebruik wel altijd de geurloze variant zonder mintsmaak.

 

Aangekoekt spul in de magnetron

Krijg je al dat aangekoekte eten in de magnetron met geen mogelijkheid weg? Probeer het eens met een vaatwastablet. Leg 'm in een bakje met kokend water, zet dit in de magnetron en laat deze vijf minuten draaien op vol vermogen. Vervolgens veeg je die spetters zo van de zijkanten. Als je geen vaatwastabletten in huis hebt, kun je het ook met partjes citroen proberen.

 

In een paar seconden kokend water

Gemiddeld kost het zo'n tien minuten om een pan water voor pasta aan de kook te brengen. Met een Quooker kun je in die tijd nog wat groenten blancheren en een flesje voor je kind uitkoken. De Fusion- en Flexkranen hebben een kindveilige dubbel-druk-draai bedieningsknop die het onmogelijk maakt zomaar kokend water uit de kraan te tappen. Bij het tappen van kokend water licht de lichtring rood op, om te waarschuwen dat er kokend water uit de kraan komt. De waterstraal die vervolgens uit de kraan stroomt, is niet massief maar bestaat uit druppeltjes. Hierdoor heb je je hand al teruggetrokken voordat je je echt kunt branden. Lees hier meer over de veiligheid van de Quooker.

 

Gat in het midden

Nog even over de magnetron: wil je eten opwarmen, dan blijft het midden van de maaltijd vaak langer koud - helemaal als het eten net uit de koelkast komt. Wat je kunt doen om dit te voorkomen, is in het midden wat ruimte laten (een soort gat in het eten, dus). 

 

Koud, kouder, koudst

Komt er vanmiddag bezoek, ben je in alle hectiek vergeten de drank koud te zetten: en nu? Maak keukenpapier nat, wikkel het om de flesjes en doe ze in de koelkast, zo zijn de drankjes in no time koud. Vergeet alles na afloop niet uit de vriezer te halen, want als het te lang ligt, kan de boel exploderen en is je vriezer een rommel.

 

Zo wordt ei pellen een eitje

Waar Baking Soda goed voor is? Voor het bakken van een eitje, bijvoorbeeld. Voeg een theelepel toe aan het water als je eieren kookt en de schil gaat vervolgens veel makkelijker los. En sneller.

mama is goed bezig

Nadat het zusje van Danique op vierjarige leeftijd werd aangereden, kon zij nergens terecht vanwege haar complexe handicaps. Na lang zoeken, besloot Danique twee jaar geleden de stichting Vrienden van Lisa op te richten om het huis dan maar zelf te laten bouwen.

Danique Schoorl (32), moeder van Elisa (9) en Mees (2), stiefmoeder van Britt (9) en Tess (7): “Mijn zusje is onder een auto gelopen toen ze vier jaar was. Ze raakte in een lange coma en door de klap kreeg zij een hersenkneuzing, waardoor een deel van de hersenen is afgestorven. Ook is haar hypofyse beschadigd. Dat betekende dat ze niet meer kon lopen, lastig kon praten en zo goed als blind was. Ook zou ze altijd het verstand blijven houden van een peuter.
 

'We gaan dit gewoon doen'

In het revalidatiecentrum vertelden ze dat dit soort kinderen eigenlijk altijd in een verzorgingstehuis terecht komen. Maar na een lange periode van revalidatie hebben we mijn zusje terug in huis genomen. Als gezin zeiden we: we gaan dit gewoon doen.

Ik was zestien toen ze weer thuis kwam wonen en vooral opgelucht dat ze nog leefde. Dat we niet meer van ziekenhuis naar revalidatiecentrum moesten en dat ze weer thuis was. Mijn moeder was alleen met vier kinderen, waarvan één gehandicapt. En wegens een ingewikkelde scheiding kwam ze niet in aanmerking voor de bijstand. Maar omdat we dit als gezin deden, hebben we er wel voor gezorgd dat mijn zusje zich heeft ontwikkeld. Ze loopt, kan zichzelf met wat hulp aankleden en helpt met koffie zetten of bowlen op de Wii. Vijftien jaar geleden hadden we dat nooit gedacht, toen ze als klein hummeltje stekeblind in een rolstoel zat.
 

'We realiseerden ons dat ze niet eeuwig kon blijven'

Uiteindelijk realiseerden we ons wel dat ze niet eeuwig thuis kon blijven. Al is het alleen maar omdat mijn moeder ouder wordt en mijn zusje een dagbesteding nodig heeft. Toen begon de grote zoektocht naar een goede plek waar ze terecht kon. Maar die was er niet. Er zijn veel huizen voor mensen met een duidelijke handicap, zoals autisme of het syndroom van Down. Maar zodra je meerdere handicaps hebt, val je tussen wal en schip.

We dachten een goede locatie voor haar gevonden te hebben, maar daar bleek ze tussen achttien niet-praters terecht te zijn gekomen. Je moet dan denken aan mensen met een helmpje op die met hun hoofd tegen de muur bonken. Dagenlang zat ze alleen op haar bed en kwijnde weg. Toen ik van de leiding een formulier kreeg, waarop ik toestemming moest geven dat ze haar letterlijk onder dwang naar de dagbesteding mochten duwen, heb ik haar direct opgehaald. ‘Dan gaan we het zelf wel doen', dacht ik. Dat is nu twee jaar geleden.
 

Circus van wetboeken

Mensen verklaarden me voor gek: dat moet je niet willen, het gaat je nooit lukken, het is zóveel werk. En ja, dat klopt. Ik ben in een soort circus terecht gekomen van wetboeken doorpluizen, regels nalopen en van instantie naar instantie doorverwezen worden. Daarvoor moet ik offers brengen: ik heb weinig tijd en energie voor een privéleven. Die tijd gaat allemaal zitten in mijn gezin, werk en het opzetten van het huis. Bij tegenslagen komen er daardoor ook wel eens dikke tranen. Maar het lukt me mooi wel.

Dit voorjaar openen de deuren van een huis waar vier meiden, inclusief mijn zusje, onder 24-uurs begeleiding komen te wonen. Ik wil aan mensen laten zien: het kost misschien wel wat, misschien zelfs meer dan je lief is, maar het is de moeite waard. Binnenkort kan ik eindelijk loslaten. En kan ik erop vertrouwen dat mijn zusje op een goede plek komt te wonen. De rust die dat geeft, is me al dit harde werk meer dan waard.”
 


Danique.
Beeld: privébeeld.


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >