Angela en haar gezin reizen in een camper: ‘Je kind de wereld laten zien is het mooiste wat er is’

28.01.2024 09:00
Eigen beeld

Angela Kreijns (43) reist samen met Tino (46) al zeven jaar de wereld rond. Sinds de komst van hun dochter Philou (5) doen ze dat in een camper.

“Acht jaar geleden bewandelde ik nog het gebaande pad. Goede baan, mooi huis, net getrouwd. Een logische stap zou een kindje zijn, maar Tino en ik hadden die wens niet. ‘Is dit het nou?’ overheerste. Ik besloot een soloreis te maken door Tanzania, en daar – boven op de Kilimanjaro – voelde ik wat ik altijd wilde voelen. Vrijheid. We zegden onze banen op, verhuurden ons huis en gingen naar Mexico.”

Drie op reis

“Vanaf het moment dat we leefden zoals wíj dat wilden, kwam er ruimte in ons hoofd voor gezinsuitbreiding. Uitgerekend in Mendoza, dé wijnstreek van Argentinië, bleek ik zwanger te zijn, haha. Ik voelde me goed, dus reisden we door naar Chili, Patagonië, Italië en Marokko. Bevallen wilde ik in Nederland, maar na drie maanden gingen we weer op pad met de camper door Europa. Gebroken nachten heb je toch – of je nu in een huis in Nederland zit of onderweg bent. En ons werk – inmiddels als content creator – ging ook door. Onze omgeving had niet anders verwacht; die had het gekker gevonden als we waren gebleven. De keerzijde is soms dat vriendschappen verwateren omdat je een andere manier van leven kiest. Daar voor in de plaats hebben we veel nieuwe vrienden gemaakt die ook vrij en onafhankelijk in het leven staan.”

Lees ook – ‘Irene reist met haar gezin door Azië’ >

Tropenjaren

“Het eerste jaar met z’n drieën was zo mooi. We waren altijd samen, dat was voor de hechting fantastisch. Intens was het ook. Onderweg ben je op elkaar aangewezen; er is niemand die kan bijspringen. Ons Volkswagenbusje is idyllisch, maar klein voor een gezin. Daarom reizen we altijd naar het lekkere weer; we willen naar buiten kunnen. Soms boek ik alleen een kamer in een plaatselijke B&B. Zo laad ik weer op.”

“Het is het mooiste wat er is om je kind de wereld te laten zien”

Klein is groots

“Door de komst van Philou is ons leven vertraagd. Een Inca Trail doen of bergbeklimmen zit er even niet
in. Het hoeft ook niet meer zo groots; we genieten net zo goed van de kleine dingen; schelpjes in zee gooien tijdens zonsondergang in Portugal, appeltaart bakken van appels die we plukten in een boomgaard in België of een bloemenkrans maken tijdens het Zweedse Midzomerfeest. We hoeven niet zoveel mogelijk te zien in weinig tijd. We doen ’t liever langzaamaan om een land echt te leren kennen.”

Voor altijd

“Veel mensen denken dat reizen met kleine kinderen niet kan. Juist wel! Het is het mooiste wat er is om je kind de wereld te laten zien. Reizen zou duur zijn, maar je kan het zo gek maken als je zelf wil. Wij leefden een tijd van twintig euro per dag. Kinderen hebben weinig nodig. Ik hoor weleens dat Philou ‘alles vast weer vergeet’. Maar ze heeft het nóg over zwemmen in de zee bij Mexico. Ze was toen twee. En al onthoudt ze uiteindelijk niet alle details, dat warme gevoel van samen op reis blijft haar altijd bij.”

Volg het gezin hier: @dutchnomadfamily

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.