Advies van een moeder: dít moet je doen als je je kind kwijtraakt

16.10.2021 11:02
kind kwijt tips wat te doen Beeld: Getty Images

Een kind krijgen is prachtig, maar brengt ook allerlei angsten met zich mee waar je voorheen wellicht nooit over nadacht. Wat als je buiten de deur je kind ineens uit het oog verliest, bijvoorbeeld?

Ineens lijkt je kind spoorloos verdwenen in de speeltuin, supermarkt, het park, een zwembad of een winkelcentrum…
 

Blinde paniek

Je kunt het je vast voorstellen of hebt het al eens meegemaakt: je schiet in standje ‘blinde paniek’ en begint als een kip zonder kop in het rond te rennen en je omgeving te scannen op zoek naar een glimp van je kind. Maar handel je in blinde paniek wel het verstandigst?
 

Handige TikTok-video

Om andere ouders die in zo’n angstaanjagende situatie terechtkomen wat effectieve handvatten te geven om hun kind terug te vinden, heeft een ervaringsdeskundige (een moeder net als ieder ander) haar tips gedeeld in een TikTok-video. Dat het advies van Jess Martini gewaardeerd wordt door andere ouders, blijkt wel uit het feit dat de video maar liefst 155.000 keer is geliket en duizenden shares heeft.
 

‘Meteen luid roepen’

‘Een advies dat kinderen kan redden en ik zelf heb opgevolgd: wat te doen als je je kind kwijtraakt op een openbare plek’, schrijft Jess bij de video. Daarin drukt ze ouders op het hart niet eerst zelf om zich heen te gaan kijken zonder anderen te waarschuwen, maar direct de aandacht te trekken. ‘Terwijl je rondkijkt, begin je meteen met het roepen van een beschrijving van je kind en wat-ie aanheeft. Blijf jezelf herhalen.’
 

Lees ook
‘Ik raakte een kind kwijt tijdens het zwemfeestje van mijn zoon’ >

 

Gevolgen

Dat herhalen heeft twee effecten. 1. Je zorgt dat anderen alert zijn en uitkijken naar je kind. 2. Je trekt enorm de aandacht, in het geval dat je kind door iemand is meegenomen wel het laatste wat diegene zou willen. De commotie vergroot de kans dat zo’n ‘kinderlokker’ toch besluit je kind te laten gaan, aldus Jess. Tja, klinkt inderdaad plausibel. Jess sluit af met: ‘Misschien schaam je je dood en denk je dat iedereen je achterlijk vindt, maar het is beter door iedereen voor gek verklaard te worden dan achteraf spijt hebben dat je het niet hebt gedaan, toch?’
 

Voorzorgsmaatregelen

Naast deze slimme tactiek zijn er nog een aantal maatregelen die je kunt nemen om je kind minder snel kwijt te raken én sneller weer te vinden.

  • Als je meerdere kinderen hebt, trek ze dan iets vergelijkbaars aan wanneer jullie op pad gaan. In paniek een omschrijving geven van wat je kind aanheeft, wordt hierdoor een heel stuk makkelijker.
  • Schrijf je telefoonnummer op de arm (of een speciaal armbandje, bijvoorbeeld verkrijgbaar via Bol.com) van je kind voor je naar een drukke plek gaat (een pretpark, festival, de intocht van de Sint, etc.
  • Is je kind al iets ouder? Praat dan geregeld samen over wat hij of zij moet doen als jullie elkaar buitenshuis uit het oog verliezen. Naar wie kan je kind toe om om hulp te vragen (een medewerken of een andere moeder met kinderen), welke informatie moet je kind dan geven en wat moet hij of zij absoluut nooit doen, zoals bij iemand in de auto stappen.

Een ongeluk zit in een klein hoekje en het kan de besten overkomen. Weten hoe je het best kunt handelen tijdens dit soort zenuwslopende momenten kan dan ook voor niemand kwaad.

 

Zoals we al zeiden, het kan de beste ouders overkomen. Zoals ook oud-hoofdredactrice Helene van Santen: ‘Ik keek twee seconden niet, en ineens was ik mijn kind kwijt’.
 

Bron: ScaryMommy.com

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >