Medina Schuurman

Ruim drie jaar na de geboorte van Jonathan dacht actrice Medina Schuurman (48): een traditioneel gezin past niet bij mij. En nu woont haar zoon afwisselend bij zijn vader en moeder.

Opvliegers in de speeltuin. Dat overkomt je dus, als je een kind krijgt na je veertigste. Medina: “Krijg zo laat mogelijk kinderen, riep ik altijd. Leid eerst je eigen leven, en doe alles wat je wilt. Maar op mijn 41ste kreeg ik Jonathan en toen hij vijf was, kwam ik in de overgang. Een beetje tegennatuurlijk was het wel. Dus zeg ik tegenwoordig: begin toch maar ietsje vroeger. Rond je 36ste.”
 

Schrijven onder schooltijd

Ze schreef er een boek over: Te lijf – de kunst van het mooi ouder worden, samen met haar beste vriendin Isa Hoes. Deze maand verschijnt het vervolg: I’M Lijfboek, over voeding en training voor de veertig-plusvrouw. Het contract voor drie opvolgers hebben ze al getekend. “Onder schooltijd schrijf ik bij Isa, en om kwart voor drie haal ik Jonathan uit school. Mijn moeder past ook veel op en ik werk vaak thuis. Zo heb ik nooit buitenschoolse opvang nodig.”
 

'Ik vind het ideaal, een co-ouderschap'

Wat helpt: iets minder dan de helft van de tijd is Jonathan bij zijn vader, journalist Wink Sabee. “Ik vind het ideaal, een co-ouderschap. Op mijn dagen zonder Jonathan ben ik aan het werk, maak ik mijn huis schoon, draai een plaatje en drink ’s middags een glas wijn. Alleen met mijn eigen gedachten. Daar haal ik mijn inspiratie uit. Want het is ook zwaar, single moeder zijn. Je draagt de zorg in je eentje, moet ook nog werken en afspreken met vrienden – dat is veel.”

Zeker wanneer ze snibbig is door de overgangshormonen. “Dankzij mijn boek weet ik dat veel irritaties door de menopauze komen. Anders had ik misschien wel gedacht: het gaat helemaal niet goed met mij. Ik heb alle reden om gelukkig te zijn, waarom voel ik me dat dan niet? Ik probeer er bewust mee om te gaan, het is niet de bedoeling dat mijn kind last heeft van mijn menopauze. Probeer. Want natuurlijk schiet ik ook weleens uit mijn slof. ‘Je moet me nu even de ruimte geven’, zeg ik dan tegen Jonathan. Laatst wilde hij ineens weten hoe dat nou zat, met ongesteld zijn en zo. Kon ik hem meteen uitleggen waarom mama soms niet zo lekker in haar vel zit. Ik hoop er een begripvolle man mee te kweken.”
 

Lees ook
Fotoserie: Co-ouderschap op zijn best >

 

'Ik houd het liever spontaan'

Medina’s vrienden zien haar de laatste tijd weinig. “Ik heb een hekel aan ver vantevoren afspraken maken. Zo van: ik zie je over drie weken. Misschien heb ik dan helemaal geen zin. Ik houd het liever spontaan. Ik moet al zoveel plannen, met dat co-ouderschap en mijn werk. Laatst ging ik spontaan uit met een vriendin, een lastminute afspraak. Ik had het weekend voor mezelf, zij heeft een man en twee kinderen. Respect dat je dat kunt, dacht ik. Want dát is pas zwaar, dat je altijd met je gezin bent en nooit eens alleen.” Sterker nog: dat is deels waarom Wink en Medina drieënhalf jaar geleden besloten uit elkaar te gaan. “Het blijkt dat wij gescheiden veel beter zijn met elkaar dan in een vaste relatie. Nu zijn we beste vrienden en werken zelfs samen aan het I’M-platform.”
 

Vrouwen inspireren

Hoewel Medina zegt stukken minder ambitieus te zijn dan voor de komst van Jonathan, werkt ze graag, veel en hard. Afgelopen jaar speelde ze rollen in de bioscoopflms My foolish heart en Rafaël. Binnenkort staat ze samen met Isa in het theater met een theaterversie van Te lijf. De sfeer: een gezellige avondje op de bank met Isa en Medina, voor vrouwen van boven de veertig. “We willen vrouwen inspireren krachtig te worden. Door middel van veel humor en sketches, maar ook met aandacht voor belangrijke onderwerpen als feminisme en de ingewikkelde combinatie van werken en moederen terwijl je in de overgang zit.”
 

'Ik hang mijn bestaan niet op aan een liefde'

Een nieuwe man is het laatste waarmee ze bezig is. “Ik denk niet dat ik ooit nog ga samenwonen. Al mag je dat natuurlijk nooit zeggen; zal je altijd zien dat ik het toch weer doe. Ik woon liever samen met Jonathan zonder dat er ook nog een man rondloopt die aandacht wil. Een eetafspraak of een weekendje weg met zijn tweeën vind ik dan beter. Ik hang mijn bestaan niet op aan een liefde. Aan de andere kant: ik leef hopelijk nog tot mijn negentigste en ik vermoed dat er nog een mooie relatie in het verschiet ligt.”
 

Geen regels van alledag

Vorig jaar zomer ging ze met Jonathan op vakantie. “Ik wilde per se iets doen met mijn zoon alleen. Anders is altijd een van mijn ouders erbij – heel leuk, maar ik wilde weten hoe het zou zijn: Jonathan en ik, zonder school en zonder de regels van alledag.

We gingen naar zo’n resort op Mallorca, hoefde ik tenminste niet te koken. Ik was een beetje overwerkt, wilde alleen maar zon, lezen en naar mijn kind kijken. Ik heb de Kid’s Club geboekt, zodat ik bijvoorbeeld naar de sauna kon. We moesten wel allebei aan onze trekken komen. Die vakantie waren Jonathan en ik echt een team, heel bijzonder. Soms kijk ik naar hem na een weekend bij zijn vader en denk ik: je bent gewoon gegroeid in die paar dagen dat je bij papa was.”


Het hele interview staat in Kek Mama 04-2018.
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van dokter diagnoses tot de kinderboerderij en genieten van de zon: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Grote liefdes

 

Liefdes

Een bericht gedeeld door Airen Mylene (@airenmylene) op


Niet schudden schat

 

Haha #foodsharing 👻 Ik zei nog zo: niet schudden!!🤣

Een bericht gedeeld door Sophie de Buisonjé (@sophiedbuisonje) op


Kusjes

 

Ik vreet hem op! Vanmorgen lekker naar de kinderboerderij gegaan. 💛

Een bericht gedeeld door Bobbi Eden (@bobbieden) op


Genieten

 

Zon ❤️ ☀️

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Wat is de diagnose dokter?

 

Dokter wat is de diagnose? - Babyvet meneer, lot’s of babyvet!

Een bericht gedeeld door Maandg & Dondg 16:00 new video (@nienkeplas) opLees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >


 

Even tijd voor jezelf

 

Me time🙏🏼❤️

Een bericht gedeeld door Doutzen Kroes (@doutzen) op


Vrienden voor het leven

 

Heerlijk dagje buiten ☀️

Een bericht gedeeld door MoniQue Noël (@moniquenoell) op


Even afkoelen

 

De tuin Lente klaar maken💪🏻

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op


#Throwback

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

video-actrice-jennifer-garner-haalt-tas-leeg

Dacht je dat jouw tas een puinhoop was? Dan moet je die van Jennifer Garner een zien. De actrice en moeder deelt de inhoud op Instagram en er komt van alles en nog wat voorbij.

Van pennen in alle kleuren en stickers tot zelfs een steen(?): ze heeft geen idee waar die troep vandaan komt. Of jawel - van haar kinderen natuurlijk. Logisch.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >