Medina Schuurman

Ruim drie jaar na de geboorte van Jonathan dacht actrice Medina Schuurman (48): een traditioneel gezin past niet bij mij. En nu woont haar zoon afwisselend bij zijn vader en moeder.

Opvliegers in de speeltuin. Dat overkomt je dus, als je een kind krijgt na je veertigste. Medina: “Krijg zo laat mogelijk kinderen, riep ik altijd. Leid eerst je eigen leven, en doe alles wat je wilt. Maar op mijn 41ste kreeg ik Jonathan en toen hij vijf was, kwam ik in de overgang. Een beetje tegennatuurlijk was het wel. Dus zeg ik tegenwoordig: begin toch maar ietsje vroeger. Rond je 36ste.”
 

Schrijven onder schooltijd

Ze schreef er een boek over: Te lijf – de kunst van het mooi ouder worden, samen met haar beste vriendin Isa Hoes. Deze maand verschijnt het vervolg: I’M Lijfboek, over voeding en training voor de veertig-plusvrouw. Het contract voor drie opvolgers hebben ze al getekend. “Onder schooltijd schrijf ik bij Isa, en om kwart voor drie haal ik Jonathan uit school. Mijn moeder past ook veel op en ik werk vaak thuis. Zo heb ik nooit buitenschoolse opvang nodig.”
 

'Ik vind het ideaal, een co-ouderschap'

Wat helpt: iets minder dan de helft van de tijd is Jonathan bij zijn vader, journalist Wink Sabee. “Ik vind het ideaal, een co-ouderschap. Op mijn dagen zonder Jonathan ben ik aan het werk, maak ik mijn huis schoon, draai een plaatje en drink ’s middags een glas wijn. Alleen met mijn eigen gedachten. Daar haal ik mijn inspiratie uit. Want het is ook zwaar, single moeder zijn. Je draagt de zorg in je eentje, moet ook nog werken en afspreken met vrienden – dat is veel.”

Zeker wanneer ze snibbig is door de overgangshormonen. “Dankzij mijn boek weet ik dat veel irritaties door de menopauze komen. Anders had ik misschien wel gedacht: het gaat helemaal niet goed met mij. Ik heb alle reden om gelukkig te zijn, waarom voel ik me dat dan niet? Ik probeer er bewust mee om te gaan, het is niet de bedoeling dat mijn kind last heeft van mijn menopauze. Probeer. Want natuurlijk schiet ik ook weleens uit mijn slof. ‘Je moet me nu even de ruimte geven’, zeg ik dan tegen Jonathan. Laatst wilde hij ineens weten hoe dat nou zat, met ongesteld zijn en zo. Kon ik hem meteen uitleggen waarom mama soms niet zo lekker in haar vel zit. Ik hoop er een begripvolle man mee te kweken.”
 

Lees ook
Fotoserie: Co-ouderschap op zijn best >

 

'Ik houd het liever spontaan'

Medina’s vrienden zien haar de laatste tijd weinig. “Ik heb een hekel aan ver vantevoren afspraken maken. Zo van: ik zie je over drie weken. Misschien heb ik dan helemaal geen zin. Ik houd het liever spontaan. Ik moet al zoveel plannen, met dat co-ouderschap en mijn werk. Laatst ging ik spontaan uit met een vriendin, een lastminute afspraak. Ik had het weekend voor mezelf, zij heeft een man en twee kinderen. Respect dat je dat kunt, dacht ik. Want dát is pas zwaar, dat je altijd met je gezin bent en nooit eens alleen.” Sterker nog: dat is deels waarom Wink en Medina drieënhalf jaar geleden besloten uit elkaar te gaan. “Het blijkt dat wij gescheiden veel beter zijn met elkaar dan in een vaste relatie. Nu zijn we beste vrienden en werken zelfs samen aan het I’M-platform.”
 

Vrouwen inspireren

Hoewel Medina zegt stukken minder ambitieus te zijn dan voor de komst van Jonathan, werkt ze graag, veel en hard. Afgelopen jaar speelde ze rollen in de bioscoopflms My foolish heart en Rafaël. Binnenkort staat ze samen met Isa in het theater met een theaterversie van Te lijf. De sfeer: een gezellige avondje op de bank met Isa en Medina, voor vrouwen van boven de veertig. “We willen vrouwen inspireren krachtig te worden. Door middel van veel humor en sketches, maar ook met aandacht voor belangrijke onderwerpen als feminisme en de ingewikkelde combinatie van werken en moederen terwijl je in de overgang zit.”
 

'Ik hang mijn bestaan niet op aan een liefde'

Een nieuwe man is het laatste waarmee ze bezig is. “Ik denk niet dat ik ooit nog ga samenwonen. Al mag je dat natuurlijk nooit zeggen; zal je altijd zien dat ik het toch weer doe. Ik woon liever samen met Jonathan zonder dat er ook nog een man rondloopt die aandacht wil. Een eetafspraak of een weekendje weg met zijn tweeën vind ik dan beter. Ik hang mijn bestaan niet op aan een liefde. Aan de andere kant: ik leef hopelijk nog tot mijn negentigste en ik vermoed dat er nog een mooie relatie in het verschiet ligt.”
 

Geen regels van alledag

Vorig jaar zomer ging ze met Jonathan op vakantie. “Ik wilde per se iets doen met mijn zoon alleen. Anders is altijd een van mijn ouders erbij – heel leuk, maar ik wilde weten hoe het zou zijn: Jonathan en ik, zonder school en zonder de regels van alledag.

We gingen naar zo’n resort op Mallorca, hoefde ik tenminste niet te koken. Ik was een beetje overwerkt, wilde alleen maar zon, lezen en naar mijn kind kijken. Ik heb de Kid’s Club geboekt, zodat ik bijvoorbeeld naar de sauna kon. We moesten wel allebei aan onze trekken komen. Die vakantie waren Jonathan en ik echt een team, heel bijzonder. Soms kijk ik naar hem na een weekend bij zijn vader en denk ik: je bent gewoon gegroeid in die paar dagen dat je bij papa was.”


Het hele interview staat in Kek Mama 04-2018.
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

bruiloften zonder kinderen
Beeld: Unsplash

Moeder Amber Leventry en haar vrouw zijn uitgenodigd op een bruiloft. Die verboden is voor kinderen. En ze kunnen niet wachten.

Kijk, dat twee van hun beste vriendinnen met elkaar gaan trouwen is al een feest op zich, schrijft ze op ScaryMommy. Maar een feest met overnachting, anderhalf uur verwijderd van huis, waar haar dochter nadrukkelijk niet welkom is: ‘Serieus, dat is bijna nog mooier dan een homohuwelijk’, aldus Amber. Want wie doft zich nou helemaal op voor een knalfeest waarop je ook je eigen huwelijk een beetje herbeleeft, om zich vervolgens druk te maken of de kinderen niet door de speeches heen huilen?

 

Hun dag, jouw stoorzender

Toch voelen veel mensen zich gepikeerd wanneer kinderen niet welkom zijn op een bruiloft, constateert ze. En daar snapt ze niks van. ‘Hallo, jíj bent de uitverkorene op de genodigdenlijst, ze spenderen geld en drank en eten aan je. Oké, je moet er misschien wat voor reizen en een cadeautje kopen, maar wanneer iemand je uitnodigt op de belangrijkste dag van haar leven, dan is dat gewoon een eer.’ Dus waarom zou het resultaat van jouw huwelijk – je kind, dus – onderdeel (of in het ergste geval: stoorzender) moeten zijn van die ene, speciale dag van jouw vrienden?’ Laat het bruidspaar in vredesnaam nog even genieten van de kinderloosheid, voordat ze zich in luiers en slapeloze nachten storten, vindt ze.

Amber heeft ook genoeg bruiloften meegemaakt mét kinderen, inclusief haar eigen. ‘Maar ons kind zat nog in de buik van mijn vrouw, en bleef dus tenminste stil toen we onze geloften aflegden.’

 

Lees ook:
‘Doe me een lol en laat je kind thuis tijdens bruiloften’ >

 

‘Sorry, geen oppas’

Naast een avond onbezorgd feesten zonder je even moeder of vader te voelen, hebben kindvrije bruiloften nog een ander groot voordeel, vindt Amber: ‘Ze bieden hét excuus om niet te gaan.’ Wanneer het de trouwerij is van die ene collega met wie je echt geen privécontact hoeft, bijvoorbeeld. Of het zo’n extravagant feest is, dat je al blut bent wanneer je maar naar de uitnodiging kijkt. ‘Zeg simpelweg: “Sorry, geen oppas”, en de hele boel is getackeld’, aldus Amber.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

moeder na negen gesloten
Beeld: Unsplash

Chaunie Brusie legt haar taken als moeder neer na negen uur ’s avonds, en daar schaamt ze zich geen seconde voor.

Kinderen in bed? Dan zit haar dienst als moeder erop, vindt Chaunie Brusie. Na bijna zes jaar vol zwangerschappen en borstvoeding, heeft ze het ouderschap in de avonduren overgedragen aan haar man, schrijft ze op Babble. ‘Ik heb wel wat vrije tijd verdiend, vind je niet?’

Kinderen ziek, dorstig of bang voor monsters onder het bed? Sinds ze ouder en dus zelfstandiger zijn, mag hun vader het regelen, schrijft ze. ‘Ondertussen lees ik een boek in bed, of dommel lekker weg, voordat de wekker weer vroeg gaat, de volgende ochtend.’ Oké, voor echte noodgevallen – zoals een spugend kind of die ene keer dat haar dochter een muis achter de muur hoorde – is ze heus wel beschikbaar. Maar verder staat haar man er na negenen alleen voor, en daar is nog nooit een discussie over gevoerd, volgens Chaunie.
 

Lees ook
'Mama wil even rust': zo zorgen deze moeders voor me-time >

 

Gelijke standaarden

‘Ik ben altijd thuis. Ik heb dus de hele dag al dienst’, schrijft ze. ‘Daar ben ik aan het eind van de dag gewoon doodmoe van. Mijn man steunt me daarin door me in elk geval rustige avonden te gunnen.’ Daarnaast werkt ze ook nog fulltime, vanuit huis, en staat daarvoor extra vroeg op. ‘Plus: mijn man is een avondmens. Als hij tv kijkt, kan ‘ie toch net zo goed af en toe wat voor de kinderen doen?’
Bovendien, schrijft ze: ‘Al die mensen die maar denken dat je alleen een goede moeder bent wanneer je alles opgeeft voor je kinderen, inclusief je nachtrust: onzin. Mannen kunnen net zo goed zorg op zich nemen.’ Op de één of andere manier is de standaard dat de moeder altijd maar opstaat voor de kinderen, oordeelt Chaunie. ‘Die standaard mag weleens voor beide sexen gelden.’

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >