‘De aannemer lichtte ons voor bijna 50.000 euro op’

20.01.2024 16:21
aannemer lichtte ons op 50000 euro Bron: Unsplash

Puk (34) en haar man hebben samen drie kinderen. Vorig jaar besloten zij hun huis te verbouwen, maar wat een leuk avontuur moest worden eindigde in een ramp. Hun aannemer vertrok met de noorderzon, maar wel pas nadat hij zijn zakken had gevuld.

“We wonen in een leuk huis, maar met ons redelijk grote gezin konden we beneden wel wat meer ruimte gebruiken. We besloten daarom dat we graag de beneden verdieping helemaal op de schop wilden gooien. Een uitbouw, maar ook een nieuwe keuken, trap, wc en vloer. Eigenlijk ging alles eruit en zouden we alles vernieuwen.

Bouwdepot van 110.000 euro

We woonden er op dat moment al bijna tien jaar en we waren dus ook wel toe aan een nieuwe frisse start. We sloten een bouwdepot af bij de bank voor 110.000 euro. Veel geld, maar dan hadden we in ieder geval genoeg om al onze wensen te vervullen.

Daarnaast hadden we nog zo’n 30.000 euro aan spaargeld, als eventuele back-up, maar liever wilden we dat natuurlijk niet inzetten.

Via-via

We vonden al snel een aannemer, een aardige man de we via-via kenden. Hij kwam betrouwbaar over en we besloten met hem in zee te gaan. De afspraak was dat we 20 procent vooraf zouden betalen, bij het aanvaarden van de offerte. 30 procent bij aanvang van de werkzaamheden, en de rest achteraf.

Het leek ons redelijk, hoewel het altijd spannend is om zo’n groot bedrag uit te geven. Mede vanwege het feit dat we hem via-via kende en omdat hij bij ons in de buurt woonde en we hem dus ook privé regelmatig tegenkwamen, zagen we geen beren op de weg.

Aanbetaling

Na het aanvaarden van de offerte maakten we dus 20 procent van het bedrag over. Iets minder dan 20.000 euro. Vanaf dat moment kwamen echter ook de twijfels. De verbouwing werd steeds uitgesteld en telkens kwam hij met een andere reden, hij was slecht bereikbaar en als we hem wel spraken beloofde hij weer nieuwe dingen die hij niet nakwam. Toch kwam hij toch net vaak genoeg langs, om dingen op te meten of kleine werkzaamheden uit te voeren, waardoor we het vertrouwen niet helemaal verloren.

Bovendien probeerden we het ook positief te bekijken, omdat we met onze rug tegen de muur stonden. We hadden immers al 20.000 euro betaald.

Start van de verbouwing

Uiteindelijk, maanden later dan gepland, begon hij toch met onze verbouwing. Wij waren natuurlijk dolblij dat het eindelijk ging gebeuren en konden niet wachten tot het af was. Hij en zijn collega’s begonnen met de werkzaamheden, ze gingen er flink tegenaan en ondertussen vroeg hij om de tweede betaling.

Dit keer hadden we natuurlijk meer twijfels, maar omdat het erop leek dat hij nu toch echt hard aan de slag ging, en we daar heel blij mee waren, betaalden we het tweede deel ook. Dat was iets minder dan 30.000 euro.

Even leek het goed te gaan, een paar weken lang was hij aan het werk. Hoewel hij soms ook opeens een dag niet op kwam dagen, leek het verder redelijk voorspoedig te gaan. Tot de dag dat hij niet meer terugkwam. Dagen gingen voorbij en er kwam niemand meer. Zijn spullen lagen nog bij ons in de tuin, maar van hem geen enkel spoor.

Met de noorderzon vertrokken

Hij nam niet meer op, reageerde niet op appjes en deed de deur niet open. Hij leek met de noorderzon vertrokken te zijn.

Na twee weken wachten wilden we juridische stappen gaan ondernemen, maar al snel bleek dat wij niet de enige gedupeerden waren. Of te wel: we konden achteraan aansluiten in de rij.

We baalden natuurlijk flink, want voor de bijna 50.000 euro die we hadden betaald, had hij nauwelijks iets gedaan. Maar aangezien we er al snel achter kwamen dat het proces om een deel van ons geld terug te krijgen nog heel lang zou gaan duren, besloten we een andere aannemer te zoeken om de klus af te maken.

Dat lukte gelukkig, maar uiteindelijk moesten we vrijwel al ons spaargeld inleggen om de verbouwing helemaal af te kunnen maken. Iets dat we van tevoren juist niet wilden.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.