Aandacht voor het vrouwenhart tijdens Dress Red Day

29.09.2016 11:53
Beeld: Getty Beeld: Getty

Heb jij al iets roods aan? Vandaag is het namelijk Dress Red Day. Klinkt als een gezellig feestje, maar is een stuk serieuzer van aard: de Hartstichting wil hiermee aandacht vragen voor hart- en vaatziekten.

En dat is maar goed ook, want hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Komt ook omdat symptomen die kunnen duiden op hartproblemen bij vrouwen anders zijn dan bij mannen. Ze worden daardoor sneller over het hoofd gezien of niet op tijd herkend. Hierdoor overlijden nog te veel vrouwen – 56 (!!) per dag – onverwacht.

 

Aandacht voor het vrouwenhart

Dat moet veranderen. Met campagnes als Dress Red Day wil de Hartstichting aandacht vragen voor het vrouwenhart. Het doel? Dat hart- en vaatziekten bij vrouwen net zo goed herkend en behandeld worden als bij mannen.

 

 

Zo herken je een hartinfarct

Typisch bij een hartinfarct is de beklemmende of drukkende pijn op de borst die kan uitstralen naar de bovenarmen, hals, kaken, rug en maagstreek. Deze pijn duurt ook in rust langer dan 5 minuten en kan samengaan met zweten, misselijkheid of braken.

Ook bij vrouwen komen deze typische klachten voor. Daarnaast hebben vrouwen vaak een of meer van de volgende klachten:

  • Pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug
  • Pijn tussen de schouderbladen
  • Kortademigheid
  • Extreme moeheid
  • Duizeligheid
  • Onrustig gevoel, angst, snelle ademhaling

Duren deze klachten in rust langer dan 5 minuten? Bel dan meteen 112. Ga voor meer informatie naar de website van de Hartstichting.