9 (verrassende) manieren om te relaxen als de kinderen thuis zijn

24.02.2022 09:32

Ontspanning, wat was dat ook alweer? In elk geval iets van voor de tijd dat je moeder werd. Op die dagelijkse twintig minuten op de wc-pot na dan, en acht andere ingewikkelde pogingen tot een moment voor jezelf, die alleen moeders bedenken.

We sommen ze op.

 

Halfuur op de plee

“Hè, hè, wát een ontspanning, ik kan me niet heugen dat ik zo relaxed ben opgestaan.” Vriendin L. snijdt nog een plak vers brood af voor zichzelf in ons vakantieappartement, terwijl vriendin K. zich in alle rust opmaakt in de badkamer. Ik pak nog een kop koffie om het laatste restje dufheid na de wijn van gisteravond weg te spoelen, en snuffel op mijn telefoon alvast naar wat leuke restaurantjes voor vanavond. Een stedentrip met vriendinnen is zo ongeveer nog de enige manier om een beetje bij te tanken, sinds we kinderen hebben. “En dat halve uur per dag dat jij je op de plee verstopt”, grijnzen mijn vriendinnen – van wie ik zeker weet dat ze mijn voorbeeld stiekem al jaren volgen.

 

Lees ook
Kind op bed? Plof op de bank en relax met déze tips >

 

Ontspannen mét kinderen

Daarom, uitgebreid getoetst en uit ervaring bewezen: negen manieren om te ontspannen terwijl de kinderen thuis zijn. Kan toch niemand zonder?

 1. Poepen, dus. Of doe alsof, nog beter. Klep dicht, deur op slot, Candy Crush aan. Mama is éven bezig.
   
 2. Verstoppertje spelen met de kinderen en je met een magazine verstoppen achter het zolderluik. Kost ze zo twintig minuten om je te vinden; meer dan genoeg tijd om dat ene artikel te lezen.
   
 3. Kantoor aan huis? Fake een telefonische vergadering en drink een wijntje uit de speciaal voor deze gelegenheid aangelegde stash in je bureaula.
   
 4. Die hond hè, die was er voor het hele gezin. Dus de vijf-uurwandeling is voor de kinderen, en dat vrije halfuur voor jou. Verboden om alvast lekker praktisch aan het eten te beginnen. Geen hond? Laat ze een boodschap doen en verzin iets waarvoor ze eindeloos moeten zoeken in de supermarkt. Gefermenteerde bonenpasta ofzo. Worden ze hartstikke zelfstandig van en met een beetje mazzel heb jij zelfs tijd voor een tweede drankje in stilte.
   
 5. Gordijnen dicht en kussens op de grond: bouw je eigen thuisbioscoop. Kids gekluisterd aan de buis en jij op de bank met je luiken gesloten.
   
 6. De was vouwen. Ja echt. Maar dan wel op je slaapkamer, met een koptelefoon op je hoofd of Netflix aan. Ze zoeken het maar even uit, beneden.
   
 7. Online shoppen terwijl je zegt dat je een deadline hebt. Niet storen, jongens, mama doet iets héél belangrijks.
   
 8. Wie een halfuur op zijn kamer speelt, mag helpen bij het koken! Twee vliegen in één klap, en geen kind dat merkt ‘ie zojuist bijzonder slinks gemanipu – eh, gestuurd is. Tot-ie twaalf is, dan.
   
 9. Zet de kinderen met een snorkel in de badkuip en laat ze antislipvissen opduiken. Vastgeplakt met zuignappen, uiteraard. Eindeloos vertier gegarandeerd, dus tijd genoeg voor jou om in de kamer ernaast precies één aflevering van je favoriete serie te kijken.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >