In samenwerking met Kek Mama

5x tips om energie te besparen

19.12.2016 15:48
besparen Beeld: Getty

Dat is makkelijk verdienen: als je een paar minuten per dag korter doucht, hou je zo tweehonderd euro per jaar over. En nog een paar superhandige lifehacks waarmee je eenvoudig energie (en dus geld) bespaart.

Koelkast

Geloof het of niet, maar zelfs als je dat restje pasta laat afkoelen vóór je het in een bakje in de koelkast zet, bespaar je al energie. Je koelkast hoeft dan namelijk minder hard te koelen dan wanneer het eten nog warm is. Ook handig: als je ingevroren kliekjes ontdooit in de koelkast, krijg je gratis koude lucht en hoeft-ie minder hard te koelen.

Liters water

Niets fijner dan een zalig warm bad na een lange dag werken. En ook wel zo praktisch dat je kinderen er tegelijkertijd in kunnen. Maar: er gaan liters water in een badkuip. Bovendien verbruik je ook nog eens twee keer zoveel warm water. Kun je heel makkelijk oplossen door af en toe een korte douche te nemen in plaats van een bad. Scheelt energie en – uiteindelijk – ook weer kosten.

Douchewedstrijd

Als je dan toch bezig bent, reken dan meteen eens uit hoelang jij en je kinderen eigenlijk douchen. Grote kans dat jullie driekwart van de tijd staan te dagdromen. Best wel zonde als je weet dat we in Nederland 77.000 (!) olympische zwembaden per dag besparen door vier minuten korter te douchen. Haal dus als de wiedeweerga kookwekkers in huis, hou een wedstrijdje en kijk wie het kortst onder die straal staat. Iedere minuut die eraf kan, is mooi meegenomen.

Televisiescherm

Je staat er even van te kijken als je weet dat je lievelingsserie duurder is als je een televisie met plasmascherm hebt. Nee, je hoeft niet meteen een nieuwe tv aan te schaffen, maar zodra-ie aan vervanging toe is, kun je beter voor een LCD tv met LED-achtergrondverlichting kiezen. Scheelt je zo weer 70 euro per jaar.

Stand-by

De stand-by modus slurpt energie zonder dat we het doorhebben. Alleen al een tv die niet volledig is uitgeschakeld, kost je 35 euro per jaar. Kun je nagaan wat er gebeurt als je alle opladers uit het stopcontact haalt of de spelcomputer van je kind uitzet. Als je een stekkerdoos met schakelaar hebt, kun je alles in één keer aan- en uitzetten. Ook handig: een stand-by killer die je apparaten uitschakelt als ze in de stand-by modus springen.

Handige energiescan

Nog meer energietips? Bij Nuon kun je nu gratis een energie-videoscan doen en krijg je besparingsadvies op maat. In de video hieronder zie je precies hoe dat werkt.

Klik hier voor meer informatie.