Beeld: Getty
Beeld: Getty

Vlekken in het gloednieuwe shirt van je kind, een deur vol stickers of plakkerige kinderhanden op het raam: sommige vlekken krijg je er niet uit met een simpel doekje. In dat geval is schoonmaakazijn je beste vriend.

Want man, wat is dat spul handig. Wat heet: je kunt er niet alleen vlekken mee verwijderen, ook neutraliseert schoonmaakazijn vervelende luchtjes en zorgt het spul voor een brandschoon huis.

 

Zweetvlekken

Heeft je kind gele zweetvlekken in z’n gloednieuwe shirt? Kun je er gewoon uitkrijgen. Kwestie van heet water met azijn in een emmer doen en de kleding een nachtje laten weken. Gooi daarna nog even in de wasmachine en je ziet er niks meer van. Of als je meer haast hebt: spuit vlekken in met wat azijn (in een plantenspuit) en doe de hele handel meteen in de wasmachine.

 

Kalkaanslag

Kalkvlekken in de douche, gootsteen verwijder je makkelijk met schoonmaakazijn. Doe een scheutje op een sponsje, even boenen en klaar is kees. Je kunt er trouwens ook loeiveel apparaten mee schoonmaken, zoals de wasmachine en vaatwasser, maar ook je koffiezetapparaat en waterkoker. Let er wel even op dat je voor die laatste twee schoonmaakazijn zonder parfum gebruikt én nog een paar keer naspoelt met warm water.

 

Wassen

Als je vergeten bent om schone kleding uit je wasmachine te halen, draai je gewoon een nieuw wasje met een scheutje schoonmaakazijn. Het spul gaat namelijk nare geurtjes tegen, dus ook die muffe lucht die dan aan je kleding hangt. Schoonmaakazijn is trouwens ook een prima vervanger voor wasverzachter. Azijn lost kalk op (ook die in je kleding) en dat zorgt er weer voor dat je lievelingstrui lekker zacht wordt.

 

Stickerresten

Heeft je kind je hele deur volgeplakt met stickers waarvan de helft blijft zitten als je ze eraf haalt, dan doet schoonmaakazijn wonderen. Wrijf wat van het spul over het stickerrestant, laat het even inwerken, spoel af met water en schraap de restjes voorzichtig weg.

 

Schone ramen

Zien je ramen er wat smoezelig uit nu de zon er weer vaker opstaat? Je raadt het al: schoonmaakazijn helpt. Doe een scheut in een emmer met lauwwarm water en je kunt aan de slag. Eventuele strepen wrijf je makkelijk weg met een oude krant.

 

Hartstikke handig om in huis te hebben dus, dat schoonmaakazijn. Wist je trouwens dat Groenland Natuurlijk Schoonmaakazijn een natuurlijke oorsprong heeft en biologisch afbreekbaar is? Zelfs de verpakking is gemaakt van gerecycled PET-materiaal. Groenland Natuurlijk Schoonmaakazijn is verkrijgbaar in diverse geuren, zoals lavendel, citroen, eucalyptus, dennen, oceaan en bloemen. En met een verkoopprijs vanaf € 0,49 kost het je bijna niks.

Kim Pieters

Kim Pieters (39), actrice en moeder van Jacob (7) en Ebe (4) vond de babytijd van haar jongens pittig. “Nu ze groter worden en we hele gesprekken voeren, vind ik moeder zijn leuker.”

Ze deed een tijdje wat rustiger aan na haar hoofdrol in de serie Julia's Tango en het tv-programma Wie is de Mol?. Kreeg twee zonen en speelde in in kleine theaterproducties. Drie jaar geleden had ze een rol in Meiden van de Herengracht en onlangs in Zomer in Zeeland. Nu staat ze op de planken in de reizende theatervoorstelling Guilty pleasures - onderdeel van de Powervrouwen-reeks van Bos Theaterproducties. “Een lekkere lichte avond met veel meezingliedjes,” zegt Kim, “vol herkenbare situaties. Over schoolpleinmoeders en vriendinnen op een paaldanscursus. Na afloop van de voorstelling bouwen we een feestje in de foyer, waar we nog even doorgaan.” Guilty pleasures zijn er namelijk om gevierd te worden, vindt ze.

“Waarom zou je je schamen voor wat je leuk vindt? Ik hou er wel van, een tacky randje. Dansen op de Backstreet Boys, Rick Astley en John Denver.” Ze schaamt zich hoe dan ook niet snel. “Ook niet nu ik opeens moet zingen op het podium. Schijt, denk ik dan. Ik ben niet de beste zangeres, maar ik vind het gewoon leuk om te doen.”
 

Schuldgevoel

Deze generatie worstelt met schuldgevoel, vindt Kim. In Guilty pleasures zit een diepere laag over de verplichtingen die schudgevoelens met zich meebrengen. “We zijn zó bezig met wat anderen van ons denken. Dat draagt niet bij aan een positief zelfbeeld. Jammer vind ik dat. Nu ik ouder word, maak ik me gelukkig minder druk om wat de buitenwereld denkt en vertoon ik minder sociaal wenselijk gedrag.

Ik heb een vriendin die elke keer als we elkaar zagen cadeautjes meenam voor mijn kinderen. Superlief, maar daardoor kreeg ik het gevoel dat ik dat terug moest doen. Voor mijn gevoel schiep het een verplichting, terwijl het voor mij helemaal niet draait om materie. Ik ben liever attent met aandacht. Ik waardeer het enorm als ik díe terugkrijg van vriendinnen. Een belletje om te vragen hoe een auditie ging, bijvoorbeeld. Ik heb ook een vriendin die structureel elke verjaardag vergeet, maar wel altijd voor me klaarstaat. Dáár gaat het voor mij om.
 

Lees ook
Jan legt het nog een keer uit: schuldgevoel >

 

Cadeautjes

Al die gedragscodes en verplichtingen; ik durf me er nu steeds meer tegen uit te spreken. Soms best eng om te doen, maar ik merk dat anderen dat waarderen. Op het schoolplein van de kinderen had ik het onlangs met een paar moeders over cadeautjes voor een kinderverjaardag. Vroeger kreeg ik gewoon vijf gulden van mijn ouders, en daar moest ik het dan voor regelen.

Als je nu kijkt naar de bedragen... Ik vind vijftien euro voor een partijtje best veel; als we allemaal een tientje inleggen, kopen we met z’n tienen één mooi voetbalpak en is dat kind dolgelukkig. Toen Jacob drie jaar geleden net op school zat, ging ik daar nog wel in mee. Dacht: o, dat hoort dus blijkbaar zo. Net als die klassenapps die maar doorgaan. Nu zet ik die gewoon op stil. Ik laat me niet meer gek maken. Al scheelt het dat ik niet zoveel op het schoolplein sta, omdat mijn vriend Peter de jongens meestal wegbrengt, op weg naar zijn werk.”
 

Betrokkenheid

Natuurlijk draagt Kim wel haar steentje bij als hulpmoeder: “Luizenpluizen bijvoorbeeld. Of de klas versieren met sinterklaas en vlak voor de vakantie speelgoed schoonmaken. Als ik drie keer per jaar iets doe op school, vind ik dat echt zat. Ik vind het prima om te helpen, maar doe het vooral uit gevoel van betrokkenheid met mijn kinderen.”
 

Het hele interview staat in Kek Mama 10-2018.

 

 

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Nina Pierson zwanger van tweede kind

Nog meer prachtig babynieuws: Nina Pierson is opnieuw moeder geworden van een dochter.

Nina beviel twee weken geleden al van haar dochter, maar maakte het nieuws nu pas bekend op haar Instagrampagina. Het meisje heeft de naam Bodi Jane Moon gekregen.

 

Verliefd

"We zijn tot over onze oren verliefd! Ze is thuis in bad geboren en het was weer zo’n intense, mooie en spirituele ervaring", schrijft Nina op Instagram. Ook laat ze weten tot eind oktober offline te blijven. "Maar wilde dit mooiste nieuws wel alvast even met jullie delen."

 

 

Leukste nieuws

Nina maakte in april bekend opnieuw zwanger te zijn. Het leukste nieuws van de wereld, schreef ze toen op Instagram.

 

'Ze is goed zoals ze is'

Eerder vertelde Nina in Kek Mama openhartig over haar bedrijf SLA, gezond eten, dochter Ella en bewust opvoeden: 'Ik was een helse puber, was veel bezig met jongens; ik had mijn eerste vriendje op mijn dertiende, werd twee keer van het gymnasium gestuurd en bleef twee keer zitten. Toch lieten mijn ouders me vrij en veroordeelden ze me nooit. Ik hoop dat ik in dat opzicht net zo’n ouder kan zijn voor Ella. Dat ze weet dat ze goed is zoals ze is.'


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >