Beeld: 123RF
Beeld: 123RF

Komen we nu mee, terwijl je praktisch al met je vingers in de rollade staat. Voor wie heeft besloten dat het na dit jaar echt klaar is met de kerststress: 10 manieren om volgend jaar onder de kerst uit te komen.

 1. Boek iets. Anything. Als je er maar voor moet reserveren. En overdrijf de prijs. Tja, die kaarten laat je niet zomaar ongebruikt liggen. En niemand die ze even van je overneemt, natuurlijk. Het is ten slotte Kerstmis.
   
 2. Vertrek. Een rode bikini met witte biezen doet het enig op Curaçao, en niemand die van jou verwacht dat je even komt overvliegen.
   
 3. Skiën is altíjd een goed idee, maar vooral tijdens Kerstmis. Geen uren in de keuken, maar uren op de piste. De kinderen in een skiklasje, en jij alle tijd voor glühwein bovenop de berg. En in plaats van je schoonmoeder, een leuke Oostenrijker in lederhosen om je diner bij door te brengen.
   
 4. Verhuis. Voor de familie uit Leeuwarden is het gewoon echt geen doen om naar Brabant te rijden, dat snapt iedereen. Plus: de huizen zijn er véél goedkoper.
   
 5. Emigreer! Was dat niet altijd al je droom? Chateaubriand op kerstavond, die je daadwerkelijk in Frankrijk hebt bereid? En de kinderen worden er ontzettend talig van.
   
 6. Gebruik je puber. Prepuber telt ook. Ze worden zó snel groot, die kinderen. Voor hetzelfde geld dineert ‘ie volgend jaar niet meer mee, maar eet hij hazenpeper bij zijn schoonmoeder. Dat je nog één keer als gezin van zijn aanwezigheid wilt genieten met kerst, begrijpt zelfs je kinderloze schoonzus.
   
 7. Ga werken. Met een beetje mazzel krijg je nog dubbel betaald ook.
   
 8. Leg alvast een griepje in de week. Ja, het gaat nog best hoor, ze kennen je: je loopt altijd door. Komt vast goed. En niemand is verbaasd als jij op de middag van 24 december opeens genadeloos instort.
   
 9. Organiseer een Geen Kerst Feest. Echt, je vriendinnen (en met name de single exemplaren) zijn je eeuwig dankbaar. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je dan dáár weer dagen voor in de keuken staat: iedereen neemt dus hapjes mee en alle kerst gerelateerde poespas is verboden. O, de kinderen zet je boven met een nanny. Je buurmeisje is vast ook dolblij dat ze dik betaald onder de kerst uit komt.
   
 10. Veins een dubbele afspraak. Ja, het is echt ontzettend vervelend, maar de familie van de zwager van Man viert kerst altijd reuze uitgebreid. Jullie moeten daar nu écht eens je opwachting maken. Bijzondere band enzo. En is familie niet alles, tijdens de kerstdagen?

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

bankrekening heimwee
Beeld: Pexels

Trine (37, traffic-manager zonder baan) is getrouwd met fysiotherapeut Abel en moeder van Svetta (5) en Lars (2). 

“Toen ik op mijn 21ste naar Nederland kwam om te studeren, was ik vast van plan om na vier jaar terug te keren naar Zweden. Daar woonde ik met mijn ouders, broertjes en zus vijftien kilometer onder Stockholm en had een hechte vriendinnengroep. Ik was echt een buitenmeisje: ’s winters stond ik ieder weekend op de latten.

 

Steeds meer een Nederlandse

Die vier jaar werden er veertien en ze vlogen om. Ik miste mijn familie, maar vond in Abel de liefde van mijn leven en raakte verknocht aan fietsen door Amsterdam. En aan jullie gezelligheid – de cafés op iedere hoek van de straat, het barbecueën met de buren. Ik was steeds meer een Nederlandse geworden.

 

Kon het beter? Ja, voor mij

Hoe erg, dat ontdekte ik pas toen we een half jaar geleden met ons gezin naar Zweden vertrokken. Abel zat al een jaar zonder werk – bij onze hypotheekverstrekker waren we al ondergebracht bij de afdeling Intensief Beheer – toen een oud-­collega hem op een vacature in een gezondheidspraktijk in het zuidoosten van Zweden attendeerde. Hij een goede baan, ik terug naar mijn geboorteland, waar mijn ouders ook eens konden ontdekken wie hun kleinkinderen nu eigenlijk waren. Hun zomerhuisje ligt een uur rijden van het dorp waar wij wonen. Kon het beter? Eh, ja dus, voor mij.
 

Lees ook
'Er komt nu echt een eind aan ons leven in Málaga' >

 

Ik vind het hier zo stil

Abel en de kinderen vonden al heel snel hun draai. In zes maanden tijd hebben we onze schuld van € 17.000 al teruggebracht tot zo’n € 5000. Ons typisch Zweeds rood houten huis met sauna is fantastisch. In Amsterdam moest ik de buggy aan een haak in het trappenhuis hangen, hier struikel ik nog niet over dertig paar schoenen. Als de kinderen in Amsterdam buiten wilden spelen, moesten we het halve huis, inclusief onszelf, de straat op sjouwen. Hier roep ik vanaf de veranda dat ze uit hun boomhut moeten komen. Maar… ik vind het hier zo stíl.

 

De banen liggen niet voor het oprapen

Ik vrees dat ik een stadsmeisje ben geworden. Ik had nooit gedacht dat ik mijn benedenbuurvrouw Ali, die de term ‘lang van stof’ heeft uitgevonden, zou gaan missen, maar ik doe het toch. Ik heb al wat sollicitaties achter de rug, maar in mijn branche liggen de banen hier niet voor het oprapen. Het blijkt ook niet makkelijk het contact met mijn vroegere vriendinnen op te warmen. Logisch natuurlijk, ik heb hun mijlpalen gemist, zij die van mij.

 

Ophouden met desperate housewifegedrag

Laatst viel Abel tegen me uit: ik moest eens ophouden me als een desperate housewife te gedragen en proberen er het beste van te maken. Dat had hij toch ook gedaan het afgelopen jaar? Hij heeft gelijk, natuurlijk. Ik voel me schuldig. Naar hem en mijn familie – hun nabijheid is blijkbaar niet voldoende om me gelukkig te maken. Ik heb me nu aangemeld bij een hardloopgroepje. En ik werk sinds kort twee dagen in een brocantewinkel in het dorp. Als ik heel eerlijk ben: ik tel de maanden af tot Abels contract afloopt en we terug kunnen naar het land waar ik me thuis ben gaan voelen. Nog 23 te gaan.” 
 

Dit artikel staat in Kek Mama magazine en is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >