Beeld: 123RF
Beeld: 123RF

Komen we nu mee, terwijl je praktisch al met je vingers in de rollade staat. Voor wie heeft besloten dat het na dit jaar echt klaar is met de kerststress: 10 manieren om volgend jaar onder de kerst uit te komen.

 1. Boek iets. Anything. Als je er maar voor moet reserveren. En overdrijf de prijs. Tja, die kaarten laat je niet zomaar ongebruikt liggen. En niemand die ze even van je overneemt, natuurlijk. Het is ten slotte Kerstmis.
   
 2. Vertrek. Een rode bikini met witte biezen doet het enig op Curaçao, en niemand die van jou verwacht dat je even komt overvliegen.
   
 3. Skiën is altíjd een goed idee, maar vooral tijdens Kerstmis. Geen uren in de keuken, maar uren op de piste. De kinderen in een skiklasje, en jij alle tijd voor glühwein bovenop de berg. En in plaats van je schoonmoeder, een leuke Oostenrijker in lederhosen om je diner bij door te brengen.
   
 4. Verhuis. Voor de familie uit Leeuwarden is het gewoon echt geen doen om naar Brabant te rijden, dat snapt iedereen. Plus: de huizen zijn er véél goedkoper.
   
 5. Emigreer! Was dat niet altijd al je droom? Chateaubriand op kerstavond, die je daadwerkelijk in Frankrijk hebt bereid? En de kinderen worden er ontzettend talig van.
   
 6. Gebruik je puber. Prepuber telt ook. Ze worden zó snel groot, die kinderen. Voor hetzelfde geld dineert ‘ie volgend jaar niet meer mee, maar eet hij hazenpeper bij zijn schoonmoeder. Dat je nog één keer als gezin van zijn aanwezigheid wilt genieten met kerst, begrijpt zelfs je kinderloze schoonzus.
   
 7. Ga werken. Met een beetje mazzel krijg je nog dubbel betaald ook.
   
 8. Leg alvast een griepje in de week. Ja, het gaat nog best hoor, ze kennen je: je loopt altijd door. Komt vast goed. En niemand is verbaasd als jij op de middag van 24 december opeens genadeloos instort.
   
 9. Organiseer een Geen Kerst Feest. Echt, je vriendinnen (en met name de single exemplaren) zijn je eeuwig dankbaar. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je dan dáár weer dagen voor in de keuken staat: iedereen neemt dus hapjes mee en alle kerst gerelateerde poespas is verboden. O, de kinderen zet je boven met een nanny. Je buurmeisje is vast ook dolblij dat ze dik betaald onder de kerst uit komt.
   
 10. Veins een dubbele afspraak. Ja, het is echt ontzettend vervelend, maar de familie van de zwager van Man viert kerst altijd reuze uitgebreid. Jullie moeten daar nu écht eens je opwachting maken. Bijzondere band enzo. En is familie niet alles, tijdens de kerstdagen?

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

niet-boos-kind-gebeten

'Mijn dochter is geen lieverdje', geeft blogger Danielle Sherman-Lazar toe. Dus dat haar peuter door een ander op haar plek wordt gezet, vindt ze helemaal niet erg. Juist goed zelfs.

Op Scary Mommy legt ze uit waarom.

 

'Niet slaan!'

Het begon allemaal toen haar dochter met een auto aan het spelen was: op het moment dat er een meisje naar haar toe kwam om naar de auto te kijken, gaf ze een duw. En vervolgens duwde het meisje terug. Danielle: 'Niet slaan! Riep ik', terwijl ik ze van elkaar losrukte. Mijn dochter reed nietsvermoedend verder en het meisje begon te huilen. Ik troostte haar, liet een andere auto zien en hielp haar erin.'

 

Lees ook
'Kinderen gedragen zich als kinderen en daar is niets mis mee' >

 

'Tranen over haar wangen'

Alles leek goed te gaan. Tot de dochter van Danielle even later met blokken speelde en ditzelfde meisje opnieuw naar haar toe kwam: het meisje duwde, haar dochter duwde terug en vervolgens werd ze in haar arm gebeten. 'Mijn dochters gezichtje vertrok. En terwijl de tranen over haar wangen stroomde, gaf ik haar een knuffel.' Maar toen de vader van het meisje verhaal kwam halen, besloot Danielle eerlijk te zijn. 'Ik heb gezegd dat z'n dochter mijn kind beet, maar ze misdroegen zich allebei. Ik bedoel: mijn dochter was niet onschuldig. Natuurlijk is bijten erger dan duwen, maar ze zaten allebei fout.'

 

'Ze heeft haar lesje geleerd'

Vervolgens legde de blogger haar dochter uit dat wanneer je iemand pijn doet, je ook iets terug kunt verwachten. 'En weet je? Misschien heeft ze haar lesje nu eindelijk geleerd, want sindsdien is ze niet meer zo agressief geweest. Daarom ben ik niet boos dat ze is gebeten.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
Bankrekening zwanger na affaire Australiër
Beeld: Unsplash

Sophie (38), rechercheur bij de Nationale Politie (27 uur per week), single en moeder van zoon Morris (2).

“In mijn tienerjaren zaten mijn ouders in de bijstand. Als ik met een dubbeltje te weinig wisselgeld terugkwam van de boodschappen, had ik een probleem. Er was nooit ergens geld voor. Ik nam me voor dat ik mijn zaken later goed zou regelen.

 

Spaarrekening

Op mijn negentiende opende ik een beleggingsspaarrekening voor het kind dat ik ongetwijfeld snel zou krijgen. Van dat geld zou mijn zoon of dochter dan zo rond anno nu kunnen gaan studeren. Dat duurde allemaal ietsje langer. Tijdens mijn laatste relatie kreeg ik twee miskramen. Omdat de tijd begon te dringen en ik daarna geen leuke man tegenkwam, was ik me serieus aan het verdiepen in het krijgen van een kind met twee homoseksuele mannen.

 

Affaire met knappe Australiër

En toen ontmoette ik Brian, een knappe Australiër die een paar weken in Nederland op vakantie was. We kregen een affaire, maar ik kwam er snel achter dat hij en ik bij elkaar pasten als suiker en peper. Laid back was nogal zwak uitgedrukt. Zijn ouders hebben later tegen me gezegd: dank je wel dat je ons een kleinzoon hebt gegeven, anders was het er nooit van gekomen. Want ja, ik raakte zwanger. ‘Ruïneer ik je leven als ik besluit het te houden?’ vroeg ik hem. Zijn antwoord was gelukkig ‘nee’. Ik zou de volledige voogdij krijgen over Morris, en afzien van alimentatie.
 

Lees ook
'Voor ik het wist, zat ik hartstochtelijk met een vrouw te zoenen' >

 

De familie van zijn vader

Brian keerde terug naar Byron Bay en ik beviel een paar maanden later van onze zoon. Mijn beste vriend was erbij, hij is de peetvader van Morris. Een deel van het spaargeld dat ik voor Morris opzij had gelegd, is inmiddels opgegaan aan een reis naar het land van zijn vader, afgelopen winter. Brians moeder is blind: ik gunde het haar dat zij zo snel mogelijk haar kleinzoon in haar armen kon houden. Morris lijkt veel op zijn opa, weet ik nu ook, en die kennis is waardevol. Ik vind het belangrijk dat mijn zoon ook de familie van zijn vader leert kennen, ook omdat de mijne piepklein is. Mijn vader is begin dit jaar overleden. Naast mijn moeder, mijn broertje en een oom, heb ik niemand.

 

'Mam, ik vertrek naar Australië'

Volgend jaar wil ik weer naar Australië. Dat kost me alleen al € 2800 aan tickets. Dat probeer ik bij elkaar te sprokkelen door maandelijks een deel van de alleenstaanden toeslag opzij te leggen. Brian heeft vrede met de marginale rol die hij speelt in het leven van zijn zoon. En ik met mijn leven als alleenstaande moeder. Ik heb het niet slecht, ook financieel niet. Ik bereid me nu al voor op de dag dat mijn zoon zegt: ‘Mam, ik vertrek naar Australië.’ Ik zou hem niet tegenhouden. Je moet iets over hebben voor het leukste kind van de wereld.”
 

Dit artikel staat in Kek Mama Magazine en is al een keer eerder gepubliceerd.

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >