Beeld: 123RF
Beeld: 123RF

Komend jaar doet single moeder Jorinde het helemaal anders. Qua opvoeding, wijn, mannen – álles. 10 Goede voornemens.

 1. Niet schreeuwen tegen de kinderen. Ze negeren me ook wel als ik rustig praat.
   
 2. En consequent zijn. Hoef ik vast ook minder te schreeuwen.
   
 3. Doordeweeks geen wijn drinken. Behalve tijdens de nieuwjaarsborrel dan, maar die telt niet mee. O, en tijdens de après-ski, want we zitten wel in de sneeuw, maar dat telt ook niet. Of tijdens een date op de avond dat mijn kinderen naar hun vader zijn.
   
 4. Niet. Daten. Dus. Daar ga ik alleen maar wijn van drinken.
   
 5. Meer tijd voor mezelf nemen. Door niet te da...- afijn, geen kostbare tijd in volwassen mannen te stoppen. En gewoon te genieten van de avonden dat de kinderen bij hun vader zijn. In joggingbroek op de bank, met een zak chips in mijn armen en de hond met haar kop in mijn schoot.
   
 6. Fuck it leren denken. En fuck it: zéggen. Wanneer de juf te kritisch is. Anderen oordelen over dingen waar ze geen idee van hebben. De kinderen het vertikken gel in hun haren te smeren, en we twee dagen achter elkaar pizza eten. Of wanneer de weegschaal twee kilo teveel aangeeft, want ik ga dit jaar dus mooi niet lijnen.
   
 7. Sporten. In het kader van de me-time én niet hoeven lijnen. En een fris en vrolijk hoofd.
   
 8. Voor twaalven naar bed. Wat best een uitdaging is als ik om vijf voor twaalf eindelijk even achterover zit na het koken, opruimen, huiswerk overhoren, kinderen in bed leggen, broodtrommels voor de volgende dag klaarmaken, mail beantwoorden, kinderen in bed terugleggen en nog wat werk afronden - maar voor iedereen wel een stuk gezelliger, kortlontje-wise.
   
 9. Mild zijn voor mezelf. Dat huis mag ook een keertje níet aan kant, dat werk mag soms best een dagje op een lager pitje, de kinderen zijn zonder elke dag een gezamenlijk spelletje heus ook gelukkig, en niet al deze voornemens hoef ik waar te maken.
   
 10. Want weet je: fuck it, al die goede voornemens. Heb ik er tenminste één alvast behaald.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >