Alle sinterklaasspanning stapelt zich bij kinderen op tot pakjesavond. Met deze drie tips houd je de spanning draaglijk voor je kind en zorg je voor een leuke, ontspannen avond.
Lees verder onder de advertentie
Ontspannen pakjesavond
1. Probeer het normale slaapritme aan te houden
Probeer juist op deze spannende dag zoveel mogelijk vast te houden aan de slaapjes van je kind. Verzeker je kind ervan dat de zak met cadeautjes op een afgesproken tijdstip komt (bijvoorbeeld eind van de middag).
Kun je je kind echt niet zo ver krijgen om een middagdutje te doen? Spreek dan voor om een uurtje rustig verhaaltjes te lezen op de bank (geen sinterklaasverhaaltjes), zodat hij of zij op een andere manier even kan ontspannen, voordat het grote feest begint.
Doen je kinderen geen middagslaapje meer, maar zijn ze wel helemaal hyper door de spanning? Doe dan juist een activiteit om de spanning eruit te krijgen. Zorg dat ze hun energie kwijt kunnen door trampoline te springen of ga naar een speeltuin waar je kind zich flink kan uitleven.
Zit je kind in het weekend op een sportclub? Sla deze zeker ook niet over. Denk niet: het wordt anders allemaal een beetje te veel op een dag. De vaste sporttraining volgen is juist een goede manier om de spanning kwijt te kunnen en te ontladen.
Vertel aan het begin van de dag duidelijk op welk moment jullie pakjesavond gaan vieren. Is dit met de lunch, in de namiddag of na het avondeten? Zo weet het kind waar hij aan toe is. Deze dag is natuurlijk extra spannend en daarom zou je ook nog de hele dag even kunnen doornemen met je kind.
Stel je viert pakjesavond in de middag, dan zou je dagritme er zo uit kunnen zien: ontbijten – boodschap doen – fruit eten – buitenspelen – lunch – liedjes zingen – pakjesmiddag – uitpakken – spelen met nieuw speelgoed – avondeten – boekje lezen – naar bed.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.