Je wilt het liefst dat je kind altijd bij je komt als het ergens mee zit. Van een blunder op school tot een eerste verliefdheid. Dat vertrouwen in jou als ouder gaat alleen niet vanzelf. Wel kun je op een bepaalde manier omgaan met je kind om een open en veilige sfeer in huis te creëren voor een hechte vertrouwensband. Deze opvoedtips kun je proberen.
Lees verder onder de advertentie
Ouders van wie de kinderen zich veilig genoeg voelen om hun hart te luchten, doen namelijk de volgende zeven dingen opvallend goed.
Lees verder onder de advertentie
1. Praten over gevoelens
Ouders die hun kinderen leren dat alle gevoelens er mogen zijn, zorgen ervoor dat het delen van die emoties vanzelfsprekend wordt. Dat betekent natuurlijk wel dat je ook zelf mag vertellen hoe jij je voelt, dat je moe bent of baalt van je werkdag, of waar je trots op bent. Emoties horen erbij, laat dat je kinderen zien.
Lees verder onder de advertentie
2. Ook moeilijke emoties
Boosheid, verdriet of teleurstelling horen allemaal bij het leven. Helaas leren veel kinderen (onbewust) dat dit soort gevoelens ‘lastig’ zijn of beter weggestopt kunnen worden. Door deze moeilijke emoties niet te ontwijken, leren kinderen dat alles bespreekbaar is. Ze leren dat ook goed als jij daarin het voorbeeld geeft.
Lees verder onder de advertentie
3. Laten zien dat kwetsbaar zijn oké is
Huilen waar je kind bij is? Doen! En daarna even uitleggen wat er aan de hand was, zodat je weet dat kwetsbaarheid erbij hoort.
4. Geef het goede voorbeeld
In plaats van vissen bij je kind over hoe het zich voelt, kun je zelf het voortouw nemen. Vertel hoe je dag was, dat je het pittig vond en dat je er een beetje geïrriteerd door werd. Door open te zijn over je eigen binnenwereld, laat je zien hoe het werkt om woorden te geven aan wat je voelt.
Of je dit nu tijdens het eten of een wandeling of bij het naar bed brengen doet, dat maakt niet uit, maar maak van elkaars gevoelens delen een dagelijkse routine. Je kunt ook vragen wat fijn was vandaag en was lastig was. Dat is een mooie opening voor een gesprek.
6. Leg ook uit hoe je omgaat met emoties
Leg aan je kind uit waarom je die ochtend even baalde of verdrietig was en hoe je daarmee omging. Vertel bijvoorbeeld dat je even een paar keer diep hebt ademgehaald of even een moment voor jezelf nam tot je je weer wat rustiger voelde. Daarmee laat je zien dat gevoelens niet eng zijn en dat je er iets mee kunt.
Lees verder onder de advertentie
7. Emotioneel vaardig
Leer je kind om emotioneel vaardig te worden door het te leren voelen, verwoorden en verwerken. Als ouder speel je hier de hoofdrol in, door er te zijn en te luisteren zonder oordeel. En vooral: door te laten zien dat geen enkele emotie te veel of te ingewikkeld is voor jouw liefde. Dat zorgt voor een hechte vertrouwensband.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
Speelafspraakjes zijn meestal onschuldig. Een uurtje ravotten, wat drinken en een koekje erbij. Soms blijft het gezellig, soms moeten ze ineens naar huis omdat iemand moe of chagrijnig is. Maar je verwacht nooit dat je kind tijdens zo’n middag een Tikkie van honderden euro’s meeneemt.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Het zou een magische vakantie op een Disney-cruiseschip op zee worden. Een cruise vol glitters, Mickey Mouse en zonsondergangen. Maar voor één gezin werd het een moment om nooit te vergeten. En niet om de reden die ze hadden gehoopt.