Trends komen en gaan en dat geldt ook voor de trends op het gebied van opvoedstijlen. Zo werden kinderen in de jaren 70 heel anders opgevoed dan in de jaren 80 en 90. Ook doen wij het nu weer heel anders dan onze ouders ons opvoedden. Wij zetten de belangrijkste trends per decennia voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
De jaren 70
Vrijheid en zelfontplooiing: dat vond men belangrijk in de jaren 70. Ouders hadden het wel even gezien met de traditionele en autoritaire opvoedstijlen die de jaren daarvoor dominant waren. Ze voedden hun kinderen liever vrij op. Dat hield in: weinig regels en veel ruimte voor het kind om de wereld zelf te ontdekken. Hiërarchie werd minder belangrijk gevonden. Ouders wilden niet zo zeer boven hun kind staan, maar juist ernaast staan, als begeleiders. Je kind aanmoedigen om te leren door ervaringen was belangrijker dan controle.
Lees verder onder de advertentie
De jaren 80
Dat trends vaak komen en gaan, zagen we in de jaren 80. Waar vrijheid centraal stond in de jaren 70, werd er in de jaren 80 weer meer teruggegrepen naar een gecontroleerde opvoedstijl. Dit komt ook omdat er in deze tijd meer bewustzijn en bezorgdheid rondom kinderveiligheid kwam. Zo werden er veiligheidsvoorschriften voor kinderproducten geïntroduceerd en er werd nadruk gelegd op ouderlijk toezicht. Daarnaast werden ouders meer betrokken bij het onderwijs. Hierdoor ontstond een meer prestatiegerichte opvoedstijl: ouders gingen het academisch succes van hun kinderen belangrijker vinden.
Lees verder onder de advertentie
Jaren 90
In de jaren 90 werd de term ‘helicopter parenting’ een ding. Dit houdt in dat ouders heel beschermend zijn. Ze zweven als het ware continu boven hun kinderen, om bij de minste tegenslag in te kunnen grijpen. Daarnaast waren ouders in de jaren 90 erg bezig met het zelfbeeld van hun kind. Ze besteden veel aandacht aan het opbouwen van hun zelfvertrouwen en -waardering. Ook brachten gezinnen in deze periode steeds meer tijd binnenshuis door, dankzij nieuwe technologieën zoals videospelletjes en kabeltelevisie. Deze trend werd ook wel ‘cocooning’ genoemd.
Lees verder onder de advertentie
De jaren 00
Die nieuwe technologieën bleven natuurlijk komen in de jaren 00. Voor ouders bracht dit uitdagingen met zich mee. Kinderen groeiden steeds meer op in een digitale omgeving, aan hun de taak om dat in goede, veilige banen te leiden. Maar ouders kregen er ook hulpmiddelen bij. Zo konden ze ineens van alles rondom opvoeding opzoeken op het internet. Er kwamen ook online ouderforums, waarop ze met elkaar konden praten. In deze periode werd ook gelijkwaardigheid tussen vaders en moeders belangrijker gevonden. Zo kregen steeds meer vaders een grotere rol in de opvoeding en het huishouden en kwam werk-privé-balans bij steeds meer mensen hoog in het vaandel te staan.
Lees verder onder de advertentie
De jaren 10 tot nu
Zowel de laatste jaren als nu zijn ouders heel betrokken bij hun kinderen. Controle vinden we belangrijk. Is ons kind op de opvang? Dan zien we het liefst de hele dag wat-ie doet, via een app. Ook de schoolresultaten van ons kind kunnen we de hele tijd volgen. Dankzij nieuwe technologieën kunnen we ons kind zelfs tracken tijdens het buitenspelen. We worstelen ook met die technologieën, bijvoorbeeld door het willen verminderen van schermtijd. Controle is anno nu belangrijk, maar we zijn ook mindful. We vinden het belangrijk om bewust in het moment te leven als we met onze kinderen zijn. Dat betekent aandacht en focus, zonder afleiding van mobiele telefoons. We richten ons erg op de emotionele intelligentie van onze kinderen, niet alleen op de prestaties. We leren onze kinderen over inclusiviteit en diversiteit en met empathie omgaan met anderen. En eerlijk is eerlijk: soms leren zij ons daar ook over.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen