Het gezicht op zijn of haar telefoon gericht. AirPods in of koptelefoon op. Verbinding maken met je puber is soms best een uitdaging. Toch is het niet onmogelijk, al lijkt het soms wel zo.
Lees verder onder de advertentie
Het lijkt wel alsof ze soms in een andere taal praten, van de een op de andere dag. Een normaal gesprek voeren met je puber wordt steeds uitdagender. Zeker als ze niet op of om kijken van hun telefoon. Herkenbaar? Met deze twaalf zinnen maak je verbinding en zorg je voor een open en goed gesprek.
Lees verder onder de advertentie
Psycholoog Avigail Lev legt op Huffpost uit dat het belangrijk is om open vragen te stellen, zelf ook te reflecteren als ouder en het valideren van gevoelens van je tiener (ook al lijkt het dramatisch of overdreven).
Luister zonder te willen reageren
Echt luisteren is key. Luister eens oprecht naar wat je tiener te zeggen heeft over een onderwerp, zonder meteen te reageren. Laat hem of haar helemaal uitpraten (of uitrazen als de emoties hoog zitten). Wil je toch reageren? Voer een open gesprek door een van deze twaalf zinnen te gebruiken.
Lees verder onder de advertentie
12 zinnen voor verbinding met je puber
Ik ben er voor je; wat er ook gebeurt.
Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt.
Ik vertrouw je.
Ik begrijp dat dit belangrijk voor je is.
Laten we dit samen gaan uitzoeken.
Het is logisch dat je voelt dat … [benoem gevoel].
Ik weet dat je je best doet.
Je kunt dit aan.
Ik ben er als je me nodig hebt.
Je kunt op jezelf vertrouwen.
Ik geloof in je.
Ik hoop dat je, je op je gemak genoeg voelt om naar me toe te komen als je iets nodig hebt.
Ik ben nieuwsgierig hoe jij hierover denkt.
Relatietherapeut Sandra Kushnir beaamt ook de kracht van herhalen dat je er altijd voor ze bent, ook al hebben ze er (weer) een potje van gemaakt. Kusnir legt uit: “Wetende dat je er altijd voor ze bent, kan pubers aanmoedigen om zich (meer) open te stellen en hun gedachten en gevoelens te delen met jou.”
Lees verder onder de advertentie
Voorkom weerstand en gepikeerde reacties
Oke, duidelijk. Bovenstaande zinnen dus opslaan op je telefoon. En wat moet je vooral niet zeggen tegen je tiener? Volgens Kushnir zijn dit de dooddoeners, die je niet tegen je tiener moet zeggen. In plaats van begrip en vertrouwen te verkrijgen, leiden deze zinnen vaak tot weerstand en gepikeerde, verdedigende reacties.
Lees verder onder de advertentie
Welke zinnen kun je beter vermijden?
Omdat ik het zeg.
Je moet me vertellen waarom je dat deed.
Hoe kun je in godsnaam bedenken dat je dat doet?
Je stelt je aan.
Schrap deze zinnen dus maar uit je woordenboek. Bottomline is met compassie en begrip naar je tiener te luisteren. En ja, we weten, daarvoor moet je soms even op je lip bijten als er weer een bijdehante opmerking komt. Maar van iemand moeten ze leren hoe je moet luisteren en hoe je empathisch kan reageren op elkaar. En juist ja, jij bent die uitgekozen persoon die deze les mag geven. You got this mom!
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.