Het gezicht op zijn of haar telefoon gericht. AirPods in of koptelefoon op. Verbinding maken met je puber is soms best een uitdaging. Toch is het niet onmogelijk, al lijkt het soms wel zo.
Lees verder onder de advertentie
Het lijkt wel alsof ze soms in een andere taal praten, van de een op de andere dag. Een normaal gesprek voeren met je puber wordt steeds uitdagender. Zeker als ze niet op of om kijken van hun telefoon. Herkenbaar? Met deze twaalf zinnen maak je verbinding en zorg je voor een open en goed gesprek.
Lees verder onder de advertentie
Psycholoog Avigail Lev legt op Huffpost uit dat het belangrijk is om open vragen te stellen, zelf ook te reflecteren als ouder en het valideren van gevoelens van je tiener (ook al lijkt het dramatisch of overdreven).
Luister zonder te willen reageren
Echt luisteren is key. Luister eens oprecht naar wat je tiener te zeggen heeft over een onderwerp, zonder meteen te reageren. Laat hem of haar helemaal uitpraten (of uitrazen als de emoties hoog zitten). Wil je toch reageren? Voer een open gesprek door een van deze twaalf zinnen te gebruiken.
Lees verder onder de advertentie
12 zinnen voor verbinding met je puber
Ik ben er voor je; wat er ook gebeurt.
Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt.
Ik vertrouw je.
Ik begrijp dat dit belangrijk voor je is.
Laten we dit samen gaan uitzoeken.
Het is logisch dat je voelt dat … [benoem gevoel].
Ik weet dat je je best doet.
Je kunt dit aan.
Ik ben er als je me nodig hebt.
Je kunt op jezelf vertrouwen.
Ik geloof in je.
Ik hoop dat je, je op je gemak genoeg voelt om naar me toe te komen als je iets nodig hebt.
Ik ben nieuwsgierig hoe jij hierover denkt.
Relatietherapeut Sandra Kushnir beaamt ook de kracht van herhalen dat je er altijd voor ze bent, ook al hebben ze er (weer) een potje van gemaakt. Kusnir legt uit: “Wetende dat je er altijd voor ze bent, kan pubers aanmoedigen om zich (meer) open te stellen en hun gedachten en gevoelens te delen met jou.”
Lees verder onder de advertentie
Voorkom weerstand en gepikeerde reacties
Oke, duidelijk. Bovenstaande zinnen dus opslaan op je telefoon. En wat moet je vooral niet zeggen tegen je tiener? Volgens Kushnir zijn dit de dooddoeners, die je niet tegen je tiener moet zeggen. In plaats van begrip en vertrouwen te verkrijgen, leiden deze zinnen vaak tot weerstand en gepikeerde, verdedigende reacties.
Lees verder onder de advertentie
Welke zinnen kun je beter vermijden?
Omdat ik het zeg.
Je moet me vertellen waarom je dat deed.
Hoe kun je in godsnaam bedenken dat je dat doet?
Je stelt je aan.
Schrap deze zinnen dus maar uit je woordenboek. Bottomline is met compassie en begrip naar je tiener te luisteren. En ja, we weten, daarvoor moet je soms even op je lip bijten als er weer een bijdehante opmerking komt. Maar van iemand moeten ze leren hoe je moet luisteren en hoe je empathisch kan reageren op elkaar. En juist ja, jij bent die uitgekozen persoon die deze les mag geven. You got this mom!
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Het dochtertje van Famke had zo’n zin in het kinderfeestje op het strand van een van haar beste vriendinnetjes, maar het liep uit op veel pijn en verdriet. Het meisje bleek namelijk niet ingesmeerd te zijn en kwam vuurrood thuis. Ze was mega verbrand.
In de nieuwste aflevering van Het Waren Twee Fantastische Dagen op SBS6 doet Jaimie Vaes een boekje open. Ze vertelt openhartig over haar gewelddadige relatie met rapper Lil Kleine, aka Jorik.
Ze spelen samen, twee meisjes van een jaar of zeven. Boven op de kinderkamer, urenlang zoet met knuffels, tekenspullen en fantasieën. Het lijkt een droom van een speelafspraak. Tot de avond valt en boven tafel komt wat ze daar echt deden.
Ruzie met je moeder: sommigen moeten er niet aan denken, voor anderen is het al jaren hun realiteit. Natasja en haar moeder kregen ruzie en sindsdien heeft haar moeder haar dochter niet eens kunnen zien opgroeien.
In Spanje hebben kinderen maar liefst drie maanden zomervakantie. In Nederland is dat maar (“maar?”) zes weken. Is het tijd om in Nederland de zomervakantie ook te verlengen? We vroegen het jullie.