Als je man niet over gevoelens praat: ‘Hij verwerkt een rotdag in stilte, jij door erover te praten’

21.11.2023 09:55
man praat niet over gevoelens Foto: Unsplash

Relatie- en datingexpert Tim Veninga van Mannengeheim beantwoordt voor KekMama.nl de meest prangende vragen van lezers over mannen, relaties en liefde. Vandaag: Waarom praten mannen niet over hun gevoelens?

“Relaties zijn geen potje poker. In een relatie is geen plek voor bluf of een strak gezicht. Communicatie is belangrijk. Het is belangrijk om open naar elkaar te zijn en dingen met elkaar te delen. Iedere huis-tuin-en-keuken-relatie-expert roept dat. We moeten veel communiceren en vooral veel over onze gevoelens praten. Dat is een uitgemaakte zaak. Het enige probleem is dat die onnozele mannen het maar niet lijken te snappen. Hij praat niet over zijn gevoelens. Hij onderdrukt zijn gevoelens. Hij zwijgt, sport, gamet of coopt op een andere manier. Zolang er maar niet gepraat hoeft te worden. Het kan mateloos frustrerend zijn voor sommige vrouwen. Ze vragen mij om hulp om hun partner aan het praten te krijgen. Praten over je gevoelens is gezond. Als een man het niet doet, is hij dus ziek, denken zij.

Lees de vorige aflevering: Aan alle single moeders: ‘Eis méér van een nieuwe man, niet minder’

‘Hij moet en zal praten!’

Een vrouw ervaart dat het oplucht als ze over haar gevoelens praat. Dat gunt ze haar partner ook. Daarom probeert ze hem aan te moedigen om erover te praten. Zelfs als hij dat helemaal niet wil. Ze denkt beter te weten wat goed is voor hem. Zijn mening doet er niet toe. Zijn grens moet overschreden worden. Ze blijft er in de jaren van de relatie maar op doorgaan. Als hij nu alleen al het woord ‘communicatie’ hoort, krijgt hij een allergische aanval. Hij krijgt alleen maar minder behoefte om dingen te delen. Geef deze verziekte dynamiek een paar jaar en het resultaat is dat de man niets meer deelt.

Als hij nu alleen al het woord ‘communicatie’ hoort, krijgt hij een allergische aanval

Wat moet je dan met een man die niet wil praten?

De eerste stap is een stukje begrip. Geef hem de ruimte om dingen intern te verwerken. Hij verwerkt een rotdag in stilte, jij verwerkt een rotdag door erover te praten. Het een is niet beter dan het andere. Van hem eisen dat hij praat is hetzelfde als dat hij eist dat jij je mond houdt. Geef ruimte en moedig hem aan. Je krijgt meer uit een man wanneer hij zelf begint met praten. Geef hem de ruimte op een rustig moment door bijvoorbeeld te zeggen: “Ik verbeeld het me misschien, maar het lijkt alsof je de afgelopen dagen wat minder vrolijk bent? Klopt dat?” Ontkent hij dat het zo is? Laat het gaan en probeer het later weer eens. Blijkbaar is hij er nog niet klaar voor. Als je nu doordramt zal hij alleen maar geslotener zijn.

Geeft hij toe dat hij met een probleem worstelt? Moedig hem dan aan om erover te praten. Stel vragen. Vooral praktische vragen. Hij zal meer delen als je vraagt naar het wie, wat, hoe en wanneer. Vraag of je ergens mee kan helpen. Geef hem complimenten op gedane pogingen het probleem op te lossen. Focus op feiten in plaats van gevoelens. In zijn feitenrelaas heb je een de kans dat hij per ongeluk laat vallen wat hij voelt.

Als je doordramt zal hij alleen maar geslotener zijn

Gebrek aan voortplantingspartners

Maar hou wel in je achterhoofd dat het ‘fijn’ is dat hij zijn gevoelens soms verbergt. Hoe leuk het ook lijkt in de films. Een man die zijn gevoelens niet onderdrukt, is geen pretje. Een man die hysterisch huilt als het tegenzit, is niet bepaald aantrekkelijk. Een man die zijn woede niet kan beheersen is ronduit angstaanjagend en mogelijk gevaarlijk. De man die zijn liefde verkondigt aan een vrouw die hij nauwelijks kent, is niet zo aantrekkelijk als de man die wat afstand houdt. Een man die serenades onder balkons zingt, is vaker een stalker dan de prins op het witte paard. Als er ingebroken wordt wil je dat hij zijn angstgevoelens negeert en met de haardpook op onderzoek gaat.

Er zijn wel gevoelige mannen die om de haverklap huilen. Mannen die niet uitgepraat raken over hun trauma’s en gevoeligheden. Maar voor dat soort mannen staan vrouwen nou eenmaal niet in de rij. En als je die voorkeur doortrekt, is het niet gek dat stille binnenvetters de norm zijn. De gevoelige mannen zijn bij gebrek aan voortplantingspartners bijna uitgestorven. De kans is groot dat je geen interesse had gehad in zijn gevoelens, als hij bereid was om ze te delen.”

Tim Veninga is sinds 2008 datingcoach en relatiecoach. Hij begon met het coachen van mannen, en helpt sinds 2013 vrouwen aan gelukkige relaties via zijn website Mannengeheim.nl. Je kan meer van hem vinden op zijn YouTube-kanaal, Instagram of TikTok.