AI is niet meer weg te denken. Zelfs je kind zit misschien al te kletsen met ChatGPT over zijn huiswerk. Maar hoe zorg je ervoor dat ze AI slim gebruiken, zonder dat ze straks een robot nodig hebben om te bedenken wat ze zelf willen ontbijten?
Lees verder onder de advertentie
AI zit in je telefoon, in je auto en nu ook in het klaslokaal. Steeds meer kinderen groeien op met tools zoals ChatGPT, maar dat roept ook vragen op. Hoe leer je je kind slim om te gaan met AI?
Slimme assistent of luiheidsmachine?
Als een chatbot kan helpen met lastige rekenopgaven of een saaie boekbespreking, is het verleidelijk om die gewoon aan het werk te zetten. Maar daar zit ‘m meteen het gevaar: als je alles door een computer laat doen, waar blijft dan je eigen inzet? Het is niet erg dat kinderen AI gebruiken, maar het mag niet hun denkwerk vervangen. Het idee is dat ze AI zien als hulpje, niet als een wondermiddel dat hun brein uitschakelt. Tip: geef ze bijvoorbeeld één AI-hulpmoment per dag en leer ze zelf na te denken.
Lees verder onder de advertentie
Vertrouw niet blind op de chatbot
AI kan veel, maar het heeft ook regelmatig geen idee waar het over praat. Kinderen moeten snappen dat niet alles wat zo’n bot uitbraakt de waarheid is. Je kunt er dus mooi een kritische denkoefening van maken: stel vragen aan ChatGPT en controleer daarna samen de antwoorden. Google een paar dingen, blader eens door een boek (ja, die bestaan nog) en laat ze zien dat dubbelchecken de norm is.
Natuurlijk, AI kan prima verhalen verzinnen of een lijstje maken, maar echte creativiteit? Dat komt nog steeds uit een mensenbrein. Laat je kind zelf dingen bedenken en gebruik AI als een soort klankbord. Ze kunnen hun verhaal of tekening laten aanvullen door de tool, maar jij wil natuurlijk dat die briljante ideeën nog steeds van henzelf komen. =
Lees verder onder de advertentie
AI en online gedrag: praat erover
AI brengt ook nieuwe uitdagingen mee. Wat gebeurt er als je kind bijvoorbeeld AI gebruikt om iemand te pesten? Of als hun gegevens worden opgeslagen door een slimme app? Het lijkt ingewikkeld, maar een goed gesprek kan al veel oplossen. Maak duidelijk dat wat ze online doen gevolgen heeft en stel samen regels op voor hoe ze AI op een veilige en respectvolle manier kunnen gebruiken. En ja, dat geldt ook voor ons ouders, dus leer zelf ook de basics van AI.
Lees verder onder de advertentie
Klaar voor de toekomst
AI zal alleen maar groter worden, dus het is slim om je kind alvast de juiste vaardigheden te leren. Denk aan creatief denken, problemen oplossen en kritisch omgaan met informatie. De truc is om nieuwsgierigheid aan te wakkeren, maar ze niet te laten verdwalen in de digitale wereld.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Maxime Meiland en haar man Leroy hebben twee dochters: Claire en Vivé. Terwijl Claire al een tijd op de basisschool zit, maakt Vivé zich juist op voor haar eigen start na de zomer. Voor Maxime is dat een emotioneel moment.
Gen Z doet z’n eigen ding. Ze zetten huisfeestjes op z’n zachtst, skippen alcohol, houden van crocs én… verzinnen babynamen die nergens op lijken, behalve op sfeer.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.