In 1949 werd in het Verenigd Koninkrijk na zeven jaar eindelijk de suiker- en snoeprantsoenering opgeheven. Iedereen stortte zich op de lekkernijen, inclusief zwangere vrouwen. Dat had verrassende effecten op hun kinderen later in het leven.
Lees verder onder de advertentie
Een studie van de Universiteit van Bristol laat zien dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap meer suiker aten, later een lager BMI hadden. Ze aten minder snoep en behaalden betere schoolresultaten.
Suiker en zwangerschap
De onderzoekers gebruikten gegevens van 36.000 tot 85.000 deelnemers uit de UK Biobank, geboren tussen april 1947 en mei 1952. Ze keken hoe blootstelling aan meer suiker in de baarmoeder de gezondheid en prestaties op latere leeftijd beïnvloedde. Ze namen allerlei factoren mee, zoals hartziekten, lichaamsgewicht, lengte, diabetes, dieet, opleiding en geboortegewicht. Hun conclusie: een dieet met veel suiker liet een duidelijke, langdurige stempel achter.
Lees verder onder de advertentie
Mensen die in 1949 in de baarmoeder een suikerpiek ervaarden, hadden een lager BMI in volwassenheid. Bovendien presteerden ze beter op school. Deze personen consumeerden ook 0,9 procent minder suiker.
Naoorlogse voedselrantsoenering
Volgens Stefanie von Hinke, hoogleraar economie aan de Bristol School of Economics en hoofdauteur van de studie: “De naoorlogse voedselrantsoenering in Groot-Brittannië eindigde 70 jaar geleden. Ons onderzoek toont aan dat dit tijdperk in de voedselgeschiedenis een verrassende erfenis heeft nagelaten die nog steeds bij ons leeft.”
Het onderzoek sluit aan bij het idee van foetale programmering. Hierbij hebben omstandigheden tijdens de zwangerschap, inclusief voeding, invloed op de gezondheid en het gedrag van een soort op de lange termijn. “Met andere woorden, het suikerrijke dieet van 1949 mislukte deze baby’s om zich aan te passen aan de hoge-suikerwereld. Een andere theorie is dat lastige moeders mislukken en stress te verminderen. Misschien wel deze gelukservaring ervoor dat moeders beter konden maken met hun pasgeborenen. Dat kon de ontwikkeling van het kind opgelost hebben”, vertelt von Hinke.
Lees verder onder de advertentie
Geen paniek
Toch waarschuwen de onderzoekers: een plotselinge, tijdelijke toename van suiker heeft niet per se positieve gevolgen. Professor Von Hinke benadrukt dat deze studie geen pleidooi is voor een dieet met veel suiker tijdens de zwangerschap. “Onze resultaten laten duidelijk zien dat wat een moeder tijdens de zwangerschap doet, zoals wat ze eet, hoeveel ze rookt en drinkt, en hoe gelukkig ze is, het kind later in het leven kan beïnvloeden. Dit kan effecten hebben op hun 50, 60 of 70 jaar.”
Lees verder onder de advertentie
Let op: Kek Mama is geen arts. Raadpleeg bij twijfel altijd een deskundige.
In veel huiskamers ging afgelopen week een collectieve “huh?!” door het land. Terwijl ouders nog druk bezig zijn met het bewaren van hét grote decembergeheim, komt Het Sinterklaasjournaal met scènes waarbij je als ouder spontaan je hand voor de tv wilt gooien.
Verhuizen met een groot gezin is al een onderneming op zich, maar de familie Buddenbruck pakt het gewoon aan alsof het niets is. Waar andere ouders al zweten bij het vooruitzicht van één verhuisdoos, verkassen Thaila en Rob met hun hele bups van land naar land.
In Groningen gebeurt binnenkort iets nieuws: de allereerste stadsoppas van Nederland opent haar deuren. Ouders kunnen hun kind er maximaal drie uur achterlaten terwijl zij eindelijk even naar de kapper, sportschool of gaan shoppen. Klinkt als pure luxe, toch?