Onderzoek laat zien: dit zijn de langetermijneffecten van suiker tijdens de zwangerschap

suiker Beeld: Canva
Maaike Van Eijk
Maaike Van Eijk
Leestijd: 3 minuten

In 1949 werd in het Verenigd Koninkrijk na zeven jaar eindelijk de suiker- en snoeprantsoenering opgeheven. Iedereen stortte zich op de lekkernijen, inclusief zwangere vrouwen. Dat had verrassende effecten op hun kinderen later in het leven.

Lees verder onder de advertentie

Een studie van de Universiteit van Bristol laat zien dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap meer suiker aten, later een lager BMI hadden. Ze aten minder snoep en behaalden betere schoolresultaten.

Suiker en zwangerschap

De onderzoekers gebruikten gegevens van 36.000 tot 85.000 deelnemers uit de UK Biobank, geboren tussen april 1947 en mei 1952. Ze keken hoe blootstelling aan meer suiker in de baarmoeder de gezondheid en prestaties op latere leeftijd beïnvloedde. Ze namen allerlei factoren mee, zoals hartziekten, lichaamsgewicht, lengte, diabetes, dieet, opleiding en geboortegewicht. Hun conclusie: een dieet met veel suiker liet een duidelijke, langdurige stempel achter.

Lees verder onder de advertentie

Mensen die in 1949 in de baarmoeder een suikerpiek ervaarden, hadden een lager BMI in volwassenheid. Bovendien presteerden ze beter op school. Deze personen consumeerden ook 0,9 procent minder suiker.

Naoorlogse voedselrantsoenering

Volgens Stefanie von Hinke, hoogleraar economie aan de Bristol School of Economics en hoofdauteur van de studie: “De naoorlogse voedselrantsoenering in Groot-Brittannië eindigde 70 jaar geleden. Ons onderzoek toont aan dat dit tijdperk in de voedselgeschiedenis een verrassende erfenis heeft nagelaten die nog steeds bij ons leeft.”

Lees verder onder de advertentie

Lange termijn

Het onderzoek sluit aan bij het idee van foetale programmering. Hierbij hebben omstandigheden tijdens de zwangerschap, inclusief voeding, invloed op de gezondheid en het gedrag van een soort op de lange termijn. “Met andere woorden, het suikerrijke dieet van 1949 mislukte deze baby’s om zich aan te passen aan de hoge-suikerwereld. Een andere theorie is dat lastige moeders mislukken en stress te verminderen. Misschien wel deze gelukservaring ervoor dat moeders beter konden maken met hun pasgeborenen. Dat kon de ontwikkeling van het kind opgelost hebben”, vertelt von Hinke.

Lees verder onder de advertentie

Geen paniek

Toch waarschuwen de onderzoekers: een plotselinge, tijdelijke toename van suiker heeft niet per se positieve gevolgen. Professor Von Hinke benadrukt dat deze studie geen pleidooi is voor een dieet met veel suiker tijdens de zwangerschap. “Onze resultaten laten duidelijk zien dat wat een moeder tijdens de zwangerschap doet, zoals wat ze eet, hoeveel ze rookt en drinkt, en hoe gelukkig ze is, het kind later in het leven kan beïnvloeden. Dit kan effecten hebben op hun 50, 60 of 70 jaar.”

Lees verder onder de advertentie

Let op: Kek Mama is geen arts. Raadpleeg bij twijfel altijd een deskundige.

Hoeveel suiker mag een kind per dag? Je leest het hier.

Bron: Medical Express

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken

Facebook Twitter Whatsapp E-mail