Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke week vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.
Lees verder onder de advertentie
Janneke (37) is alleenstaand moeder van Fenna (10) en Mika (7).
“Leren gaat mijn dochter Fenna makkelijk af. Fijn, en ze vindt school leuk, dus iedereen gelukkig, zou je zeggen. Iedereen behalve de juf. Want die denkt dat Fenna meer uitdaging nodig heeft, en wil haar in de plusklas zetten, één ochtend in de week. Anders zou ze zich nog gaan vervelen. Ik zie daar geen signalen van; Fenna verrijkt zich thuis al met pianoles, ze leest veel en we filosoferen wat af met elkaar, tijdens het avondeten.
Lees verder onder de advertentie
Plusklas
Fenna ziet de plusklas helemaal niet zitten. Want dat betekent elke week een halve dag uit de klas gehaald worden, om ‘anders te zijn’ met ‘andere kinderen die anders zijn’, zoals ze dat zelf benoemt. Ze wil gewoon bij haar vriendinnen in de klas blijven, veel gezelliger.
Op school heb ik meerdere malen aangegeven hoe Fenna en ik erover denken, maar de juf blijft aandringen. Alsof ik me niet realiseer hoe intelligent ze is, en mijn dochter belemmer in haar ontwikkeling. Het tegendeel is waar. Na de basisschool komt ze vanzelf in de klas bij kinderen met dezelfde intelligentie als zij, voor nu vind ik het belangrijker dat ze zich ook sociaal-emotioneel blijft ontwikkelen en niet het gevoel heeft dat ze dingen moet die niet per se nodig zijn.
Twijfel
Ik ben er vrij zeker van dat Fenna niets tekort komt, maar als alleenstaande moeder klinkt soms toch een stemmetje in mijn hoofd, wanneer het ’s avonds donker is en ik geen partner heb om mee te overleggen: doe ik wel het juiste door goed naar mijn dochter te kijken en luisteren, en het advies van de leerkracht in de wind te slaan?”
Lees verder onder de advertentie
Ook Franke is geen fan van de plusklas. Zij ziet namelijk dat haar kind er vooral stress van krijgt. Hier lees je waarom.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).