Met deze opvoedstijl kun je lui achterover leunen

13.06.2024 12:03
Montessori-opvoedstijl Bron: Pexels

Opvoeden is hard werken, dat weet elke ouder. Een beetje ontspanning kunnen we dan ook allemaal wel gebruiken. Wil je helemaal relaxter worden in het opvoeden van je kinderen? Dan is deze methode iets voor jou: de Montessori-opvoedstijl. Daarbij kun je namelijk lui achterover leunen, want kort samengevat is de gedachte achter deze opvoedstijl: ‘help mij het zelf te doen’.

Oké, natuurlijk kun je niet de hele dag vanuit je luie stoel gaan delegeren, dat past meer bij de autoritaire opvoedstijl. Met de Montessori-opvoedstijl ben je juist bewust bezig met het opvoeden van je kind, vanuit liefde en met geduld terwijl je het zoveel mogelijk zelf laat doen en ervaren.

Opvoeden met de Montessori-methode doe je volgens deze principes

  • Leun achterover, observeer en volg je kind. Laat je kind, binnen door jou gestelde kaders, zijn of haar gang gaan. Dat betekent dat je niet te snel ingrijpt wanneer je denkt dat je kind iets niet kan. Kids kunnen vaak meer zelf dan je denkt en leren uit ervaring, ook als iets fout gaat. ‘Help mij het zelf doen’ is dan ook een van de belangrijkste principes van de Montessori-opvoedstijl.
  • Leren via alle zintuigen. Kinderen leren volgens Montessori met alle zintuigen. Laat je kind daarom spelen met open ended speelgoed waarmee ze hun fantasie de vrije loop kunnen laten. Hiermee leer je een kind ook dat het kan vertrouwen op zijn of haar eigen gevoel.
  • Eigen keuzes maken. Kinderen die via de Montessori-opvoedstijl worden opgevoed, maken veel eigen keuzes. Wel binnen de kaders die je als ouders geeft.
  • Van straf leert een kind niets, volgens Montessori. Wel van natuurlijke gevolgen. Dus knoeit een kind met water uit een beker, omdat het onvoorzichtig is, dan leert het daarvan. Een natuurlijk gevolg is dat je kind zelf het water opruimt met een doek.
  • Samen tijd doorbrengen en je kind laten kiezen wat jullie gaan doen. Die een-op-een tijd is erg belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen volgens de Montessori-opvoedstijl.
  • Laat kinderen zoveel mogelijk zelf doen: aankleden, water inschenken, fruit pakken. Hulpmiddelen zijn daarbij onmisbaar, zoals een stevig opstapje zodat je kind zelf overal bij kan.
  • Veel naar buiten gaan met je kind zodat alle zintuigen geprikkeld worden.

Lees ook: Dit zijn geschikte klusjes voor peuters, volgens Montessori

Hierom wil je de Montessori-opvoedstijl toepassen

De Montessori-opvoedstijl is heel waardevol voor de ontwikkeling van je kind op het eigen tempo. Door je kind zo centraal te stellen en te laten experimenteren in een veilige omgeving, moedig je zelfstandigheid aan, maar ook zelfredzaamheid, doorzettingsvermogen en het nemen van verantwoordelijkheid.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.