Dit zijn geschikte klusjes voor peuters, volgens Montessori

12.06.2024 18:09
klusjes peuters montessori methode Bron: Unsplash

Ramen wassen. De was opvouwen. De boodschappen uitpakken. De vloer vegen. Word je al moe bij het lezen van deze klusjes die je kostbare weekenden opslokken? Tijd om de taken te verdelen en je peuter ook wat klusjes te geven.

Wij vinden klusjes vreselijk, maar voor je peuter is het een feest. Bovendien kunnen het zinvolle leermomenten zijn. Als ze dat ergens weten, is het wel op een montessorischool. Als je een montessori-klas binnenloopt, zie je veel kinderen klusjes doen. Kinderen zijn volgens de montessori-methode van nature geïnteresseerd in taken en klusjes doen. Het helpt ze om zich deel van de gemeenschap te voelen en onafhankelijkheid te oefenen.

Montessori klusjes voor peuters

Welke huishoudelijke klusjes voor kinderen geschikt zijn, hangt natuurlijk heel erg van de leeftijd af. Wij vertellen je vijf Montessori-klusjes waar één- tot driejarigen aan kunnen deelnemen.

5 huishoudelijke klusjes voor kinderen van één tot drie jaar

Huisdieren voeren

Dit is een bijzonder leuk klusje voor je kind, omdat ze vrijwel alles met dieren leuk vinden. Je kunt de juiste hoeveelheid voer in de schep doen en je kind het in de bak laten gieten. Naarmate ze ouder worden en hun coördinatie verbetert, is het vullen van de waterbak van het huisdier een andere geweldige taak.

Handdoeken vouwen

Het vouwen van kleine handdoeken is een geweldige eerste kennismaking met de was en een manier voor je kind om zich betrokken te voelen bij het (vreselijke) wasproces. Ze willen misschien dezelfde handdoek steeds opnieuw vouwen en ontvouwen, en dat is prima. Onthoud dat herhaald oefenen van deze vaardigheden ze voorbereidt op moeilijkere taken (voor je het weet, zijn ze klaar om de hele mand wasgoed zelf te vouwen!).

Lees ook: 50 perfecte klusjes voor je 8-jarige om een zakcentje te verdienen

Planten water geven

Nodig: een gieter die je kind gemakkelijk kan optillen en door het huis kan dragen. En, nog belangrijk, een die langzaam druppelt, zodat je planten niet verzuipen. Laat je kind zien hoe je kunt controleren of een plant water nodig heeft, en stel een schema op voor het water geven van de planten. Zo leer je ze niet alleen hoe ze voor de plant moeten zorgen, maar ook iets over schema’s en tijd!

Boodschappen opruimen

Je kind laten helpen met het opruimen van boodschappen is niet alleen handig voor jou, maar het is ook een geweldige taal- en spraakoefening. Benoem samen de etenswaren terwijl je ze uit de tas haalt. Een keukentrapje of leertoren zal je kind helpen om nog meer te kunnen meedoen!

Afstoffen

Iemand op een andere ooghoogte laten helpen met afstoffen in huis kan voordelen hebben. Hoewel je kind waarschijnlijk niet je lampen zal afstoffen, eindig je misschien wél met de schoonste plinten in de buurt. Een kleine plumeau of een eenvoudige microvezeldoek is alles wat je nodig hebt.

Extra ideeën: was in de wasmand doen, post van de mat pakken, speelgoed/boeken opruimen, onkruid wieden.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.