Onderzoeken zegt: ouders die deze 6 dingen doen, voeden nieuwsgierige kinderen op die van leren houden

papa en dochter meisje boek lezen Beeld: Canva
Laurien Bleeker
Laurien Bleeker
Leestijd: 4 minuten

We willen allemaal dat onze kinderen zichzelf ontwikkelen en met plezier leren. Als ouder kun je je dan ook zorgen maken als je kind aan het einde van elke schooldag weinig tot niets wil vertellen. Of niet zo enthousiast of gemotiveerd lijkt over school. Is dat reden tot paniek? Niet volgens auteur en opvoeddeskundige Jenny Anderson.

Lees verder onder de advertentie

Zij stelt wel dat het een goed moment is om even stil te staan bij hoe we (oudere) kinderen kunnen helpen hun plezier in leren en nieuwsgierigheid vast te houden. Nieuwsgierige kinderen leren beter en worden vaak gelukkigere volwassenen, volgens de Jenny Anderson. Het goede nieuws: als ouder speel je hier een grote rol in.

Lees verder onder de advertentie

Met deze 6 tips blijft jouw kind gemotiveerd

Volgens Jenny Anderson begint het bij ouders die ruimte geven, fouten durven laten gebeuren en oprecht geïnteresseerd zijn. Met deze zes tips kom je daarin al een heel eind.

1. Laat je kind (domme) keuzes maken

We doen het als ouders niet graag, want we behoeden onze kids liever voor tegenslagen. Toch is het goed om je kind zelf eigen, soms domme, keuzes te laten maken. Yep, zelfs als je ziet aankomen dat het huiswerk echt niet op tijd af komt. Laat het gebeuren, want kinderen leren het meest van hun eigen fouten. Zolang jij er maar bent om op terug te vallen. Geef je kind dus de ruimte om beslissingen te nemen, maar wel binnen duidelijke grenzen.

Lees verder onder de advertentie

2. De groeimindset

Belangrijk is om zo tegen je kind te praten dat het leert dat je altijd kunt leren. Een groeimindset dus. Als jij bijvoorbeeld altijd roept ‘dat je slecht bent in rekenen’, dan leert je kind dat is zo bepaald is en zal het niet een stapje extra doen om toch die som op te lossen. In plaats daarvan kun je samen eens proberen een lastige som te maken. Zo laat je zien dat je altijd kunt leren.

Lees verder onder de advertentie

3. Stel echte vragen over school

De vraag ‘Hoe was het op school?’ zullen weinig kinderen vol enthousiasme beantwoorden. Stel in plaats daarvan echte vragen, zoals: ‘Heb je nog iets grappigs meegemaakt in de klas’ of ‘Wat is het leukste dat je vandaag hebt gedaan op school?’ Dat levert vaak meer op dan het standaard antwoord ‘goed’ en je laat aan je kind merken dat je oprecht geïnteresseerd bent. Laat dat nou weer belangrijk zijn voor het zelfvertrouwen van je zoon of dochter.

Lees verder onder de advertentie

4. Laat je kind even landen

Wanneer je kind net uit school komt, is de kans groot dat het niet meteen wil praten over cijfers. Laat het dan ook even landen en stel eerst wat luchtige vragen. Denk aan: ‘Wat heb je vandaag gegeten?’ of ‘Naast wie zat je in de klas?’ Daarna ontstaat er meer ruimte voor meer serieuze onderwerpen.

Lees verder onder de advertentie

5. Deel je eigen blunders

Je hoeft heus niet al je gênante verhalen op tafel te gooien, maar een beetje openheid over je eigen blunders werkt verfrissend. Kinderen zien dan dat fouten maken erbij hoort. En dat je daar juist veel van leert. Dus vertel gerust over die ene mail die je per ongeluk naar je baas stuurde in plaats van naar je collega.

Lees verder onder de advertentie

6. Verbind schoolwerk met de interesses van je kind

Houdt je kind van gamen? Dan kun je de link met wiskunde en programmeren leggen. Is hij of zij gek op tekenen? Leg uit hoe belangrijk dat is bij design of architectuur. Kinderen zien vaak niet uit zichzelf hoe schoolvakken aansluiten bij hun interesses, maar als jij daar een handje bij helpt, gaan er ineens lampjes branden.

Lees verder onder de advertentie

Lees hier hoe je je kind leert om vriendelijk te zijn voor zichzelf.

Bron: cnbc.com

Meest bekeken