Een tik op de billen, zonder eten naar bed: bij veel opvoedtechnieken trekken we nu onze wenkbrauwen op. Toch waren er ook echt wel dingen die onze ouders vroeger veel beter deden dan wij nu, vindt Becky Squire.
Lees verder onder de advertentie
Becky pleit ervoor de volgende opvoedtechnieken weer opnieuw in te voeren. Want hoewel veel dingen niet meer van deze tijd zijn, mag de opvoedexpertise van onze ouders volgens haar wel wat meer gewaardeerd worden. Ze deelt 7 dingen die ouders vandaag nog weer zouden moeten oppakken.
1. Elkaar op de eerste plek zetten
Je echtgenoot op nummer één zetten is niet makkelijk, maar volgens Becky wel belangrijk als je een gelukkig gezin wil. ‘Als mijn kinderen me onderbreken terwijl ik met mijn man praat, zeg ik dat ze moeten wachten. Ze moeten leren dat niet alles om hen draait.’
2. Kinderen buiten laten spelen
‘Mijn fijnste jeugdherinneringen vonden buiten plaats’, zegt Becky. ‘Zodra we uit school kwamen, waren m’n vriendjes en ik buiten. We kwamen binnen voor het avondeten en gingen daarna weer naar buiten tot het donker werd. Ik genoot af en toe wel van tv kijken, maar we waren vooral buiten.’ Om buiten te spelen, hebben kinderen heus geen zwembad of een sportveld nodig: hun fantasie is meer dan genoeg, vindt de schrijver.
Lees verder onder de advertentie
3. Niet gepusht worden op school
‘Vóór 1980 waren creativiteit en sociale vaardigheden de belangrijkste skills die je leerde op de basisschool. In plaats van te leren lezen voor groep 3, werd kinderen geleerd hoe ze respectvol met vriendjes omgingen en leerden ze de waarde van delen. Nu worden kinderen al vanaf jonge leeftijd aangemoedigd om qua schoolprestaties met elkaar te concurreren.’ Dit veroorzaakt volgens Becky een hoop stress.
Lees verder onder de advertentie
4. Manieren leren
‘Ik ben altijd verbaasd over het gebrek aan manieren onder kinderen en tieners’, zegt Becky. Ze herinnert zich hoe ze ooit met haar man voor 300 kinderen kookte. Ze kookten, deden de vaat en serveerden de kinderen het eten, maar van de 300 zeiden er slechts 2 ‘dankjewel’. ‘Ik kan nog een hele lijst voorbeelden noemen van kinderen die hier komen spelen en speelgoed en snacks eisen zonder iets te vragen. Het is verfrissend als ik een kind tegenkom dat wel manieren heeft.’
Samen eten is immens belangrijk, schrijft Becky. ‘Kinderen die regelmatig eten met het gezin, hebben minder vaak last van angsten en depressies. Plan maaltijden niet rondom activiteiten, maar activiteiten rondom de maaltijd.’
6. Klusjes doen
‘Toen ik opgroeide, was iedere zaterdag gereserveerd voor klusjes in huis. We konden pas met vriendjes spelen als onze slaapkamers waren opgeruimd en we de vaste klusjes hadden gedaan. Ik maakte de badkamer schoon, stofzuigde en dweilde. Tegenwoordig worden alleen de meest triviale verantwoordelijkheden aan kinderen overgelaten. Het zal je verassen hoeveel kinderen kunnen doen.’
Lees verder onder de advertentie
7. Het eenvoudig houden
Tripjes naar Disneyland, een dichtgetimmerde agenda vol pianoles, hockeywedstrijden en boekenclubjes? Niet als het aan Becky ligt. ‘We gingen niet iedere zomer naar het strand met onze eigen tablets. We verveelden ons. We gebruikten onze fantasie. En dat was geweldig.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.