Kindervoeding diëtist Lucy Upton deelt in een TikTok haar vier grootste inzichten op gebied van peuters en hun (soms niet bestaande) eetgedrag.
Lees verder onder de advertentie
Kindervoeding diëtist Lucy Upton legt in haar TikTok uit dat het eetgedrag van peuters allesbehalve voorspelbaar is. Op TikTok deelt ze haar inzichten en benadrukt ze dat veel ouders niet voorbereid zijn op de grillige fase die volgt wanneer hun dreumes een peuter wordt.
Uptons boodschap? Geef jezelf niet de schuld als de voedingsvoorkeuren van je peuter van de een op de andere dag compleet veranderen: dit is normaal. Upton deelt haar drie grootste inzichten over ‘normaal’ peutereetgedrag.
1. Verwacht het onverwachte
Peuters zijn in alle aspecten van hun ontwikkeling onvoorspelbaar – en dat geldt ook voor hun eetgedrag. Volgens Upton is het logisch dat je kind nu ineens minder eet of bepaalde maaltijden helemaal weigert. Dit komt onder andere door:
Vertraagde groei: Naarmate de groei afvlakt, hebben peuters minder calorieën per kilogram lichaamsgewicht nodig. Hierdoor kan het lijken alsof ze de ene week wel volop eten en de andere week bijna op lucht leven.
Veranderende smaak en textuur: Wat vroeger als lekker werd ervaren, zoals een schijfje citroen of wat asperges, kan plotseling vreemd overkomen. Het lijkt wel alsof het voedsel uit een andere wereld komt.
2. Ze willen geen gezellige, lange ‘family diners’
In tegenstelling tot het ontspannen eetmoment die veel ouders gewend waren vóór de komst van kinderen, duren de maaltijden met een peuter vaak slechts twee tot vijf minuten. Het eten wordt meer gezien als een functionele bezigheid dan als een sociaal moment, aldus Upton. De korte aandachtsspanne van een peuter zorgt ervoor dat er snel een overgang plaatsvindt van eten naar spelen.
Lees verder onder de advertentie
3. Vertrouw op de natuurlijke eetinstincten
Lucy Upton benadrukt dat peuters van nature al een intern mechanisme hebben om te bepalen wanneer ze honger hebben en wanneer ze vol zitten. Dit betekent dat:
Honger en verzadiging: Het eetgedrag van je kind wordt niet gestuurd door jouw verwachtingen of de klok, maar door zijn of haar eigen biologische signalen.
Schommelingen in eetlust: Er zullen dagen zijn waarop je peuter lijkt te smullen en andere dagen waarop er nauwelijks iets op het bord verdwijnt. Beide situaties vallen binnen de normale ontwikkeling.
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Geen schuldige
De kernboodschap van de kinderdiëtiste is geruststellend: het zijn niet jouw kookkunsten die de oorzaak zijn, en je kind is ook niet “kapot”. Er is geen schuldige. Dit is simpelweg een fase in de ontwikkeling waarin kinderen op hun eigen unieke manier omgaan met voedsel. Door consequent voedzame keuzes aan te bieden en samen als gezin aan tafel te zitten, geef je je peuter de beste ondersteuning.
Lees verder onder de advertentie
We weten allemaal dat dit niet de makkelijkste momenten van de dag zijn, dus succes vanavond weer en weet: het ligt niet aan jou als je peuter geen hap binnenkrijgt.
Benieuwd naar Lucy? Bekijk hieronder haar TikTok:
@childrensdietitian Oh Toddlers First up as Parents I need you to know it’s not your fault that no one has prepared you for what’s going to change about your child’s eating. It’s my experience, and that of many parents that I see in clinic that plenty of information is provided for weaning and then Feeding advice from one years of age onwards starts to drop off a cliff. I honestly believe that if my parents were empowered with what was going on for their toddler developmentally how this affects their eating and key factors around toddlers biological, physiological, emotional and developmental needs then we could remove a whole lot of stress around food and meal times. I’ve covered some common things that can occur with your toddlers eating during this stage of their life, of course all of these weren’t applied to all toddlers but they are exceptionally common to see in healthy and neurotypical children. It’s worth noting that if you are however concerned about the range in your child’s diet, their growth or other factors that may be affecting their eating this does warrant more attention. Any questions about managing mealtimes or anything about feeding your kids – pop it below 👇🏼 #toddlermom#kidsfood#fussyeater#healthykidsfood#pickyeating♬ original sound – Lucy | Children’s Dietitian
Heb jij de wetenschappelijke onderbouwde Nijntje-methode al eens geprobeerd om je kind groente en fruit te laten eten? Hoe het werkt lees je hier.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).