Bye bye jaloezie! 7 tips tegen rivaliteit tussen broers en zussen
Valerie (28) is een orthopedagoog die graag buiten de gebaande paden denkt en nieuwe inzichten in haar werk met kinderen brengt. In haar vrije tijd reist ze en ontdekt nieuwe culturen, die ze meeneemt in haar werk. Valerie inspireert moeders om creatief en bewust te zijn in het ouderschap.
Je gaat met het gezin naar de dansvoorstelling van je dochter. Na afloop geef je haar een dikke pluim, maar dan klinkt het ineens: “Nou, ik vond er niks aan. Ik had dat veel beter gekund,” zegt je zoon. Ai, rivaliteit en jaloezie! Wat nu?
Lees ook – Anna: ‘Misschien is het jaloezie, maar gezonde jaloezie kan best motiverend zijn’
Tips bij jaloezie
Kinderen kunnen zich soms behoorlijk in de schaduw van hun broer of zus voelen. Dit kan voor spanningen zorgen, maar geen paniek. Hier zijn wat tips om de sfeer in huis gezellig te houden.
1. Verdeel je aandacht
Het klinkt logisch, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Zorg ervoor dat je je tijd en liefde zo eerlijk mogelijk verdeelt. Dit betekent niet dat je ze precies op dezelfde manier moet behandelen, want elk kind is anders. Probeer juist tijd te maken voor elk kind apart, zodat ze zich allebei gezien en gehoord voelen.
2. Stimuleer eigen interesses
Help je kinderen om hun eigen passies en talenten te ontdekken. Wanneer ze zich richten op wat zij zelf leuk vinden, zullen ze zich minder snel met hun broer of zus vergelijken. Zoek samen naar een hobby die echt bij hen past, of dat nu schilderen, voetballen of een muziekinstrument bespelen is.
3. Plan één-op-één tijd
Het is heerlijk om als gezin samen te zijn, maar probeer ook regelmatig iets te ondernemen met elk kind apart. Dit kan een uitje zijn, een spelletje spelen of een hobby samen doen. Door één-op-één tijd krijgen ze de kans om jouw volle aandacht te hebben, wat hen een speciaal gevoel geeft.
Lees ook – Papadag? Dit is waarom iedere moeder een mamadag zou moeten inlassen
4. Vermijd vergelijken
Een van de grootste valkuilen is het vergelijken van je kinderen, zelfs als je het goed bedoelt. Zinnen als “Kijk eens hoe goed je broer dit doet” kunnen onbedoeld jaloezie aanwakkeren. Focus in plaats daarvan op hun individuele prestaties en laat ze trots zijn op hun eigen proces.
5. Stimuleer samenwerking
In plaats van competitie, kun je je kinderen leren om samen te werken. Geef ze gezamenlijke taken of doelen, zoals samen de auto wassen of een spelletje waarin ze als team moeten spelen. Hierdoor leren ze elkaar te waarderen en samenwerken in plaats van te concurreren.
6. Communiceer helder
Als ouder kan het helpen om je kinderen duidelijk uit te leggen waarom de één iets wel mag en de ander niet. Bijvoorbeeld, als de oudste langer buiten mag blijven omdat hij ouder is, leg dan uit dat de jongere dit later ook mag. Zo voorkom je dat ze zich onterecht behandeld voelen en dat jaloezie de kop opsteekt.
7. Erken gevoelens
Als je merkt dat een van je kinderen jaloers is, veeg dat gevoel niet meteen weg. Zeg bijvoorbeeld: “Ik snap dat het lastig voor je is dat je zus nu de aandacht krijgt. Maar volgende keer is het jouw beurt!” Door hun gevoelens te erkennen, voelen ze zich gehoord en begrepen.
Met deze tips kun je rivaliteit en jaloezie tussen broers en zussen verminderen en een warme, ondersteunende sfeer in huis creëren. Elk gezin heeft hier wel eens mee te maken, maar met wat extra aandacht, geduld en duidelijke communicatie kun je ervoor zorgen dat je kinderen elkaar (en zichzelf!) beter leren waarderen.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.