Van tijgermoeder tot vrije vogel, opvoedstijlen zijn tegenwoordig net dieren in een dierentuin. Maar de nieuwste ster aan het firmament? De koala-ouder. En geloof ons: als je houdt van knuffelen, nabijheid en je kind emotioneel aanvoelen, dan herken je jezelf hier sowieso in.
Lees verder onder de advertentie
Wat is koala-opvoeding eigenlijk?
Denk aan een babykoala die zich stevig vastklampt aan z’n moeder. Dat beeld zegt alles. Koala-ouders zijn warm, betrokken, reageren snel op hun kind en kiezen voor veel lichamelijk contact – zoals huid-op-huid, samen slapen en eindeloos dragen in een draagzak.
Deze stijl lijkt op attachment parenting en is gebaseerd op de hechtingstheorie: door veel nabijheid en responsiviteit bouw je een veilige band op die je kind sterker, veerkrachtiger en emotioneel stabieler maakt.
Je springt direct op bij een huilbui. Geen ‘laat maar even huilen’ voor jou – jij luistert, troost en bent er.
Je herkent je baby’s signalen feilloos. Jij weet wanneer honger, moe of ‘gewoon even tegen je aan liggen’ aan de orde is.
Je doet aan huid-op-huid vanaf moment één. Liefst al in je geboorteplan: lekker warm samen, meteen na de bevalling.
Je knuffelt. Veel. En vaak. Op schoot, tegen je aan, in bed. Koala-style all day, every day.
Je draagt je baby het liefst op je lijf. In een draagdoek, draagzak of gewoon op je heup – jij bent de babywieg.
Je kindje slaapt bij jou in de kamer. Minstens een half jaar, vaak langer. Want: nabijheid = rust.
Je geeft zachte sturing. Geen straffen of harde regels, maar liefdevolle begeleiding en veel positieve aandacht.
Wat levert het op?
Koala-kinderen hebben vaak een sterke emotionele band met hun ouders. Ze leren beter omgaan met emoties, voelen zich veilig én ontwikkelen vaak sneller hun taal- en sociale vaardigheden. Wat wil je nog meer?
Schrijf je in voor de Kek nieuwsbrief
Meer Kek Mama in je inbox, speciale (win)acties, kortingen en exclusieve interviews. Die wil je niet missen!
En de keerzijde?
Koala-ouderschap vraagt veel van je. Altijd beschikbaar zijn, knuffels uitdelen, troosten en bij alles betrokken zijn? Dat vreet energie. Je kunt je snel “touched out” voelen of zelfs opgebrand raken als je geen ruimte voor jezelf inbouwt. Ook bestaat het risico dat je kind (te) afhankelijk wordt. Daarom is het belangrijk om óók hun zelfstandigheid te stimuleren.
Lees verder onder de advertentie
Tips voor de balans
Pas het aan aan jouw leven. Werk je? Heb je meerdere kinderen? Geen probleem – gebruik koala-elementen wanneer het wél lukt.
Wees ook emotioneel aanwezig. Luister, benoem gevoelens en leer je kind zélf reguleren.
Zorg voor jezelf. Tijd voor jou = energie voor hen. Ook koala’s nemen pauze.
Perfectie bestaat niet. Je hoeft niet áltijd alles goed te doen. Goed genoeg is écht goed genoeg.
Laat los, beetje bij beetje. Zelfstandigheid groeit met vertrouwen – ook als je even op afstand meekijkt.
(Alvast) Weten wat voor schoolpleinmoeder jij bent aan de hand van je sterrenbeeld? Je leest het hier.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).