Waterfles met geurpod is razend populair in de klas: dit moet je weten

20.07.2022 14:02
Foto: Getty Images

Water met een smaakje kennen we, bruisend water ook. Maar water met een geurtje? Da’s nieuw. Als ouder van schoolgaande kinderen heb je ‘m misschien al voorbij zien komen: de waterfles met geurpod. Zo niet: we praten je bij over deze hype.

En we geven antwoord op de vraag: is het wel gezond?

Waterfles met geurpod

In veel klaslokalen duikt-ie op: de Air Up, een waterfles met daarop een geurpod. We horen je denken: wat is dát nou weer? Het werkt als volgt. Op het mondstuk van de herbruikbare fles druk je een geurpod die – de naam zegt het al – een bepaald geuraroma afgeeft, zoals kers, citroen of cola. Met andere woorden: je drinkt water, maar proeft watermeloen of perzik. Dat komt doordat onze smaakbeleving niet alleen is gebaseerd op de vijf smaken, waaronder zoet en zout, maar ook op geur. “Als je kauwt of slikt komen vluchtige moleculen vrij uit je eten of drinken”, vertelt Sanne Boesveldt, universitair hoofddocent sensoriek en eetgedrag, tegen Het Parool. Deze moleculen gaan via de achterkant van je keel naar je neus. “Daar hechten ze zich aan geur­receptoren, waardoor je geur waarneemt.”

Lees ook: Dit is een fijn alternatief als je kind geen water wil drinken

Is het gezond?

Zo’n waterfles met geurpod is enorm handig voor kinderen (en volwassenen) die niet zo graag ‘gewoon’ water drinken. De verschillende geuraroma’s uit vruchten, planten en kruiden maken het drankje een stuk spannender. Goed idee, dus. Maar is het ook gezond? Volgens Boesveldt wel. “Er zitten geen suikers in die slecht zijn voor je gezondheid of gebit”, vertelt ze. “Zo’n geurpod geeft vooral meer keuzemogelijkheden, bijvoorbeeld voor mensen die water niet lekker of saai vinden – en dat zijn er best veel – terwijl dat de gezondste optie is.” Goed om te weten: een starterskit van Air Up kost € 34,95 en bevat twee pods. Eén pod (vanaf € 5,95 voor drie stuks) is goed voor vijf liter water. Je ziet ‘m hieronder.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door air up Europe (@airup_europe)

Bron: Het Parool, Volkskrant

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.