Waarom je je kinderen wat vaker op hun bek moet laten gaan
Als moeders willen we natuurlijk het beste voor onze kinderen, maar als we elke hobbel uit hun weg bulldozeren, leren ze nooit zelf hoe ze met moeilijkheden om moeten gaan. En dat kan best een probleem worden, waarschuwt pedagoog Rick van Logchem.
Die problemen of moeilijkheden gaan er namelijk toch komen, linksom of rechtsom. Hoe ouder je kind wordt, hoe minder je ze kunt behoeden voor narigheid. “Als je als ouder altijd voorkomt dat je kind in lastige situaties belandt, leren je kinderen niet om daar zelf mee om te gaan als ze daar later tijdens hun vervolgopleiding of hun werk mee in aanraking komen. En dan riskeer je dat ze, als ze het even moeilijk krijgen, meteen stoppen met hun studie of zelfs mentale problemen ontwikkelen. Kinderen groeien tegenwoordig op met psychologische zijwieltjes”, legt Rick van Logchem uit. En dat is toch net iets minder grappig dan het klinkt.
Lees ook – Duurzaam opvoeden? Begin klein met deze 7 tips
Laat het los
Ja, we maken ons er allemaal schuldig aan. Nog even snel een ontbijtje klaarmaken, boterhammen smeren voor school, helpen met huiswerk, of Magister obsessief checken alsof het de laatste aflevering van je favoriete serie is. Natuurlijk willen we dat onze kinderen zich gesteund voelen, en steun, warmte en een schouderklopje kan dan ook zeker geen kwaad. Maar… het kan ook te veel zijn. Want als je je kind voortdurend beschermt tegen elke uitdaging, leert hij of zij niet zelf hoe te dealen met stress of lastige situaties. En dat is best handig om te kunnen, zeker als ze later zelfstandig moeten functioneren. Sterker nog: het is een essentiële vaardigheid om je kind te leren om hem of haar goed voor te bereiden op de toekomst.
Onderzoek
Onderzoekers van de Erasmus Universiteit willen weten hoeveel ouderlijke steun nou echt nodig is. Met een flinke beurs van maar liefst 2 miljoen euro gaan ze onderzoeken hoe 500 gezinnen omgaan met opvoeden. Het doel? Ontdekken hoe je precies de juiste balans vindt tussen helpen en loslaten. Ouders krijgen zelfs handige opvoedtips, zoals: laat je kind zelf koken of complimenteer de inzet bij huiswerk in plaats van alleen de cijfers.
En ja, ieder kind is anders. De ene vindt het fijn als je (veel) helpt, de ander voelt zich al snel verstikt door je bemoeienis. Het is zoeken naar wat werkt. Maar feit is wel: door alle tegenslagen weg te nemen voor je kind, geef je hen ook niet het vertrouwen dat ze dit zelf aan zouden kunnen. En hoe fijn zou het voelen voor je kind als ze dit vertrouwen wél krijgen? Want als jij erop vertrouwt, dan doen ze dat zelf ook.
Lees ook – Dit zijn de voor- en nadelen van de opvoedstijl helikopterouderschap volgens experts
Onderscheid
Laat je kind weten dat je er altijd voor hen bent en bied steun wanneer ze het moeilijk hebben. Bij grote problemen moet je hen natuurlijk wél helpen. Maar hebben ze geen schone gymkleren omdat ze die voor de zoveelste keer in hun gymtas hebben laten zitten, ondanks dat jij hebt gevraagd of ze die in de wasmand willen deponeren? Geen ramp, niet jouw probleem. Geen boterhammen gesmeerd en met honger op school? Overleven ze echt wel een dagje. Dan vergeten ze het morgen waarschijnlijk niet.
Uiteindelijk draait het om vertrouwen hebben dat je kind het zelf wel redt. We willen allemaal dat ze later op eigen benen kunnen staan, toch? Het is tijd om die psychologische zijwieltjes los te schroeven en ze zelf de straat op sturen. Let it gooo, let it gooo. You got this!
Meer weten? Of meedoen aan het onderzoek met je kind van 12 tot 14 jaar? Check dan deze link.
Bron: AD
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.