92% van de ouders vindt dat videogames spelen voordelen heeft voor kinderen

05.12.2023 12:08
92% van de ouders vindt dat videogames spelen voordelen heeft voor kinderen

Er wordt vaak gesproken over de negatieve effecten van videogames op kinderen. Het zal je daarom misschien verbazen dat maar liefst 92% van de ouders voordelen in gamen ziet.

Dit blijkt uit recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Videogames Federatie Nederland (VGFN). Het onderzoek werd gehouden onder 1058 Nederlandse ouders in de leeftijd van 25 tot 60 jaar. Hun kinderen zijn tussen de 4 en 17 jaar.

Voordelen van videogames

Ouders vinden bijvoorbeeld dat gamen goed is voor de Engelse taalvaardigheden van hun kinderen. Ouders van kinderen tussen de 4 en 9 jaar geven ook aan dat het gamen de creativiteit van hun kinderen stimuleert. Ook vindt 32% van de ouders videogames positief voor de intelligentie en 31% vindt het goed voor de sociale vaardigheden van hun kind. Het onderzoek werd in 2022 ook gehouden, toen dachten ouders nog iets minder positief over gamen.

Voorwaarden

Er mag dan positief gedacht worden over gamen, dat betekent niet dat kinderen zomaar een videogame mogen spelen wanneer ze dat willen. 66% van de ouders geeft aan dat het huiswerk eerst af moet zijn. Vorig jaar gaf nog maar 44% dat aan. 35% van de ouders wil dat de kamer van hun kind eerst opgeruimd is. Van 34% van de ouders mogen er pas videogames gespeeld worden als er goede rapportcijfers zijn gehaald.

Nadelen van videogames

Het is helaas niet allemaal koek en ei rondom dat gamen. In een eerder onderzoek werden namelijk wel degelijk nadelige effecten aangetoond. Zo hebben jongeren die vaak gamen gemiddeld meer last van frustratie, stress, depressieve gevoelens en zijn minder tevreden over het leven. Daarnaast is er in het onderzoek ook een link gevonden tussen problematisch gamen en gevoelens van eenzaamheid, een negatief zelfbeeld en sociale angst.

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >