Verbod op TikTok: ‘Net zo slecht en verslavend als light sigaretten’

24.04.2024 09:51

TikTok, het walhalla van dansjes, modetrends, recepten, games, huidverzorgingstips en coole spots. Maar wist je dat deze app ook een schaduwzijde heeft? Vooral voor jonge kijkers is TikTok soms té verleidelijk. Vooral TikTok Lite ligt nu onder de loep van de Europese Commissie.

TikTok Lite

Wat maakt TikTok Lite zo bijzonder? Nou, naast het bekijken van video’s kunnen kids er ook nog eens centjes mee verdienen door simpelweg de app te gebruiken en kleine taakjes uit te voeren. Hoe meer tijd je erin steekt, hoe meer punten je verzamelt. Dat beloningssysteem, waarbij je punten verdient door dingen te doen als inloggen, video’s liken, accounts volgen en vrienden uitnodigen, baart de Europese Commissie zorgen.

Zo verslavend als sigaretten

Het beloningssysteem kan tegen de regels zijn volgens de digitale dienstenverordening (DSA). Deze regels vereisen dat grote platforms een risico-analyse uitvoeren voor nieuwe functies in een app, inclusief het risico op verslaving. Tot nu toe heeft TikTok nog geen analyse verstrekt, maar eurocommissaris Thierry Breton vergelijkt de app met tabak en zegt: “We denken dat TikTok Lite net zo slecht en verslavend kan zijn als light sigaretten.”

Lees ook – Mijn zoon is telefoonverslaafd: “Leg dat ding nou weg!’ hoorde ik mezelf steeds roepen’

Verbod op TikTok

Er loopt ook al een Europees onderzoek naar de verslavende werking van het reguliere TikTok, vooral bij kinderen. Overtreedt TikTok de regels, dan kan Brussel flinke boetes opleggen, tot wel 6 procent van de wereldwijde jaaromzet. Bij herhaalde overtredingen kan zelfs een totaalverbod op de app volgen. De populaire app staat ook in de VS onder vuur. Daar vreest men dat de Chinese overheid via de app invloed kan uitoefenen. Er wordt zelfs gespeculeerd over een verkoop van de app aan een Amerikaans bedrijf om een verbod te voorkomen.

Wat betekent dit voor TikTok?

Wat betekent dit voor alle TikTok-fans? Als het bedrijf van eigenaar verandert, zal er niet veel veranderen. Maar als het tot een verbod komt, zullen veel influencers op zoek moeten naar een nieuw platform voor hun video’s. Daar zal flink wat tijd overheen gaan, TikTok is namelijk vastbesloten om alles aan te vechten via de rechtbank.

Lees ook – Ongelukkig door social media: tieners zitten drie uur per dag op TikTok en Snapchat

Hoe voorkom je een TikTok-verslaving?

Hoe kun je als moeder helpen om het TikTok-gebruik van je kinderen in goede banen te leiden en een gezonde balans te creëren tussen online en offline activiteiten? Nou, zo:

  1. Stel duidelijke schermtijdlimieten in: Maak afspraken over hoeveel tijd je kinderen per dag op TikTok mogen doorbrengen.
  2. Creëer een gezonde balans: Moedig je kinderen aan om ook andere activiteiten te doen, zoals buiten spelen, lezen, knutselen of sporten.
  3. Communiceer openlijk: Praat regelmatig met je kinderen over hun TikTok-gebruik en de mogelijke gevolgen van overmatig schermgebruik.
  4. Geef het goede voorbeeld: Laat zien dat jij zelf ook een gezonde balans hebt tussen schermgebruik en andere bezigheden. Als je kids zien dat jij niet de hele dag op je telefoon zit, zullen ze eerder geneigd zijn om dit gedrag te volgen.
  5. Stel een ‘schermvrije’ tijd in: Bepaal bepaalde periodes van de dag waarin alle schermen uit moeten staan, bijvoorbeeld tijdens het eten, voor het slapengaan of tijdens familieactiviteiten.
  6. Leer ze over digitale gezondheid: Praat met je kinderen over het belang van digitale gezondheid, zoals het herkennen van tekenen van overmatig schermgebruik, het nemen van pauzes en het stellen van grenzen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.