Veel illegaal speelgoed in Nederland: ‘Kan gevaarlijk zijn voor kinderen’

14.09.2022 12:26
kinderspeelgoed makkelijk te hacken

Scherpe randjes, giftige materialen, licht ontvlambare spullen en vooral: onderdelen die gemakkelijk losraken. Weinig ouders zijn zich bewust van de gevaren van illegaal speelgoed, dat in het buitenland wordt aangeschaft. Vorige week werd bekend dat de douane afgelopen jaar al 130.000 illegale Huggy Wuggy knuffels heeft ingenomen. 

Emile Kalis, directeur van Stichting Speelgoed Nederland, de branchevereniging voor speelgoedbedrijven, grijpt het nieuws over de in beslag genomen Huggy Wuggy-knuffels aan om ouders te waarschuwen.

Strenge regels

Er zijn strenge eisen als het aankomt op legaal speelgoed. Zo vertelt Kalis: “Fabrikanten van speelgoed moeten hun product door onafhankelijke bureaus laten testen. Als zij dat product aanbieden bij fysieke en online winkels, moeten ze met het testrapport aantonen dat het veilig is. Dat is vastgelegd in de Europese Speelgoedwet EN71.”

Lees ook: Dit moet je weten over de enge knuffel Huggy Wuggy

CE-keurmerk

Ondanks deze strenge regels is er een hoop illegaal speelgoed in Nederland. Dat speelgoed heeft vaak wel een CE-keurmerk, dus het lijkt veilig. Die keurmerken kunnen nep zijn: dat is er in sommige gevallen gewoon op gedrukt. Consumenten zien vaak het verschil niet. Hierdoor komt dit soort speelgoed gemakkelijk bij Nederlandse kinderen terecht. Door de vervalste keurmerken kan het speelgoed zelfs in speelgoedwinkels terechtkomen waar veel ouders hun inkopen doen. “De autoriteiten kunnen simpelweg niet alles controleren. Maar er worden voortdurend controles uitgevoerd, ook bij spullen die al in de winkels liggen. Dus als je speelgoed koopt bij een erkende winkel in Nederland, dan heb je de beste garantie dat je een veilig product koopt”, legt Kalis uit.

Let op

Kleine kinderen steken van alles in hun mond en slikken het zomaar in. Met illegaal speelgoed raken kleine onderdelen veel sneller los en kan het gevaarlijk zijn. Ongeluk zit in een klein hoekje, let daarom goed op je kinderen als ze spelen, vooral bij kinderen onder de drie jaar. Expert kinderveiligheid Cotterink: “Bij een eerste kind zijn ouders vaak erg alert. Problemen ontstaan als er meerdere kinderen zijn, want die oudere kinderen laten hun speelgoed rondslingeren. Let daar goed op.”

Bron: RTL Nieuws

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.