Dit moet je weten over de enge knuffel Huggy Wuggy

25.06.2022 10:51
Huggy Wuggy Een knuffelvariant van Huggy Wuggy. Beeld: Getty Images

Misschien ben je de engerd al tegengekomen en zo niet is het in ieder geval goed om op de hoogte te zijn: het ‘knuffelige’ karakter Huggy Wuggy is niet zo lief als-ie eruit ziet. De pop zet zelfs aan tot geweld. Wij leggen het je uit…

Huggy Wuggy is een blauwe harige knuffel met scherpe tanden en slungelige lange armen en benen. In eerste instantie lijkt het een lieve pop, maar hij is een karakter in het online horrorspel ‘Poppy Playtime’. Als speler van het spel ben je een voormalig medewerker van een gesloten speelgoedfabriek: Playtime Co. Tien jaar geleden verdween op mysterieuze wijze al het personeel. In het spel moet je puzzels oplossen, terwijl je uit handen blijft van speelgoedfiguren die tot leven zijn gekomen, zoals Huggy Wuggy.

Wat doet Huggy Wuggy?

Als Huggy Wuggy je in het spel te pakken krijgt, knuffelt hij je dood. Huggy fluistert bijvoorbeeld in je oor: ‘My name is Huggy Wuggy, sharp teeth leavy you bloody. Don’t you ever call me ugly, hug me ’til you die’. Niet echt een gezellig figuur dus…

Hoe krijgt mijn kind dit te zien?

Huggy Wuggy is wereldwijd heel populair. Op YouTube zingt het figuur liedjes, waarbij de video’s lekker kleurrijk zijn en een catchy melodie hebben. Vooral op TikTok is Huggy een trend, daar heeft hij een flinke schare fans. Veel fans gaan aan de haal met het karakter en maken zelf filmpjes en die gaan van onschuldig naar ontzettend eng.

Ook in het populaire spel Roblox komen Huggy en de andere karakters uit het spel voorbij. Via Whatsapp worden video’s en memes van Huggy rondgestuurd. Er zijn zelfs video’s van Peppa Pig waarin Huggy een rol speelt.

Wat maakt Huggy aantrekkelijk?

De vrolijke uitstraling van de pop in combinatie met de in eerste instantie vrolijk ogende video’s online maken dat het de aandacht trekt van kinderen. De verhalen die om dit figuur heen hangen maken het natuurlijk ook extra interessant.

Wat zijn de risico’s?

Het spel Poppy Playtime heeft een PEGI-advies van 12 jaar en ouder. Voor die groep kan het spel een leuk en uitdagend spel zijn om te spelen. Is je kind jonger? Pas dan op, want zij kunnen behoorlijk schrikken van Huggy. Zij maken lastiger onderscheid tussen echt en nep en kunnen nachten wakker liggen van het enge figuur.

In Engeland en Curacao zijn gevallen gemeld waarin kinderen Huggy Wuggy naspelen en elkaar dus hardhandig knuffelen en enge dingen in elkaars oor fluisteren.

Dit kun je doen:

Kijk mee en leg uit: dit is sowieso een goed idee, want helaas is Huggy Wuggy niet het enige enge figuur dat online rond gaat. Komt je kind Huggy tegen? Leg dan uit dat hij onderdeel is van een spelletje en dat het allemaal niet echt is. En ga samen op zoek naar vrolijke en leuke filmpjes, zodat je algoritme Huggy snel weer aan de kant zet.

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.