Expert: ‘Vaste schermtijden voor kinderen zijn onmogelijk te reguleren’

14.11.2023 10:16
schermtijd Beeld: Getty Images

Heb jij afspraken met je kind gemaakt over schermtijd? Mag-ie bijvoorbeeld iedere dag een half uurtje? Of pas als z’n huiswerk af is? Volgens expert Remco Pijpers, specialist jeugd, onderwijs en digitale media bij Kennisnet, kunnen we vaste schermtijden beter achterwegen laten.

“Het is haast onmogelijk geworden om schermtijd op die manier te reguleren”, vertelt hij aan het NRC. “Kinderen hebben die schermen voor veel verschillende activiteiten nodig. Bijvoorbeeld om met oma te facetimen in het buitenland, huiswerk te maken, les op afstand te volgen, of met een vriendje te Minecraften.”

Schermtijd reguleren

Volgens de specialist kun je beter kijken naar de context waarin het schermgebruik plaatsvindt. Huiswerk maken op de iPad is immers heel iets anders dan een spelletje spelen. Gaan jullie samen koekjes bakken aan de hand van een YouTube-tutorial? Laat dit dan ook niet van zijn schermtijd afgaan. Grote kans dat-ie dat koekjes bakken met jou voortaan liever achterwegen laat, als het ten koste gaat van zijn favoriete spelletje.

De 20-20-2-regel

Ook is het belangrijk om de balans te wegen. Slaapt je kind genoeg? Speelt-ie genoeg buiten? “Oogartsen raden hiervoor de 20-20-2-vuistregel aan: pauzeren na twintig minuten en zeker twintig seconden in de verte kijken. De twee staat voor minimaal twee uur buiten zijn.” Maak hier een leuk spelletje van met je kind. Spreek met ‘m af dat-ie na twee uur buitenspelen twintig minuten op de tablet mag. Of gebruik een kookwekkertje om hem aan te leren om regelmatig even in de verte te staren. “Kijk hoe die balans past binnen het gezin.”

Veiligheid

Ook veiligheid weegt mee. “Zo krijgen kinderen die ver moeten fietsen, soms al jong een mobieltje zodat ze naar huis kunnen bellen als er iets mis is. In weer een ander gezin kunnen kinderen prima zonder.” Laat angst nooit leidend worden: “Natuurlijk moet je alert blijven, zeker op wat kinderen via hun smartphone aan informatie binnenkrijgen, maar je mag ook een beetje ontspannen.”

Hoeveel schermtijd per leeftijd?

Vaste tijdstippen zijn lastig te reguleren, maar met deze richtlijnen per leeftijd kun je rekening houden:

  • 2-4 jaar: maximaal 30 minuten schermtijd per dag.
  • 4-6 jaar: maximaal 4 momenten, maximaal 1 uur per dag. Ongeveer 15 minuten per keer.
  • 6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag. Verdeeld over twee keer van ongeveer 30 minuten per keer.
  • 8-10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag.
  • 10-12 jaar: maximaal 2 uur per dag.

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >