Uitgestelde zorg leidt tot minder IVF-behandelingen

20.12.2021 09:58
kosten-ivf

Door de uitbraak van het coronavirus komen ziekenhuizen regelmatig in de knel en wordt geplande zorg uitgesteld. Zo ook de behandelingen voor wensouders: vorig jaar werden er maar liefst 23 procent minder IVF-behandelingen uitgevoerd ten opzichte van de vijf voorgaande jaren. 

Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Latere leeftijd

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland voor het eerst moeder worden, lag in 1970 op 24,3 jaar. Anno 2020 is dit gestegen naar 30,1 jaar. Vrouwen die op latere leeftijd moeder worden, zijn vaker afhankelijk van IVF-behandelingen. “In Nederland worden IVF-behandelingen vergoed tot en met de leeftijd van 42 jaar. Het gaat dan om drie IVF pogingen vanuit de basisverzekering. Er zijn ook verzekeraars die een vierde of zelfs verdere behandeling vergoeden vanuit de aanvullende verzekering”, aldus Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer.

 

Lees ook
Fotoserie: stel neemt IVF-embryo overal mee naartoe >

 

Hersteloperaties

Ook hersteloperaties bij mannen – waarbij de uiteinden van de zaadleiders na sterilisatie weer aan elkaar worden vastgezet – kwamen door de uitgestelde zorg veel minder voor: er werden in 2020 in totaal 238 hersteloperaties uitgevoerd, eerder was dat gemiddeld 360.

Bron: Independer

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >