Door de uitbraak van het coronavirus komen ziekenhuizen regelmatig in de knel en wordt geplande zorg uitgesteld. Zo ook de behandelingen voor wensouders: vorig jaar werden er maar liefst 23 procent minder IVF-behandelingen uitgevoerd ten opzichte van de vijf voorgaande jaren.
Lees verder onder de advertentie
Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Nederlandse Zorgautoriteit.
Latere leeftijd
De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland voor het eerst moeder worden, lag in 1970 op 24,3 jaar. Anno 2020 is dit gestegen naar 30,1 jaar. Vrouwen die op latere leeftijd moeder worden, zijn vaker afhankelijk van IVF-behandelingen. “In Nederland worden IVF-behandelingen vergoed tot en met de leeftijd van 42 jaar. Het gaat dan om drie IVF pogingen vanuit de basisverzekering. Er zijn ook verzekeraars die een vierde of zelfs verdere behandeling vergoeden vanuit de aanvullende verzekering”, aldus Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer.
Ook hersteloperaties bij mannen – waarbij de uiteinden van de zaadleiders na sterilisatie weer aan elkaar worden vastgezet – kwamen door de uitgestelde zorg veel minder voor: er werden in 2020 in totaal 238 hersteloperaties uitgevoerd, eerder was dat gemiddeld 360.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…