Steven Brunswijk over ophef: ‘Ik stoei uit liefde’

01.03.2023 15:45
BN'er interview Steven Brunswijk Beeld: Mark Groeneveld

Steven Brunswijk ligt onder vuur, nadat hij vertelde zijn kinderen tijdens het stoeien ’te stompen tot huilens aan toe’. Op Kekmama.nl reageert de cabaretier: ‘Iedereen die mij kent weet hoe ik dat bedoel’.

Aanleiding voor de ophef is een interview dat Steven gaf aan Vriendin. Daarin vertelt hij openhartig over de Surinaamse opvoeding die hij kreeg. Met harde hand. “Ik was als de dood voor de klappen van mijn moeder. Ik kreeg klappen met flessen frisdrank, met lattenbodems, met van alles.”

Hij besluit het zelf helemaal anders te doen. “Ik sla mijn kinderen niet. Door mijn eigen opvoeding weet ik hoe traumatisch het verheffen van een stem al kan zijn. Ik heb Eerste Hulp Bij Opvoeden gekeken, The Nanny... zo’n time-out op de trap werkt prima.” Alleen met het stoeien gaat het er in Huize Brunswijk weleens hard aan toe.

Stoeien

Hij vertelt: “Dat doe ik heel bewust. Als ze dan ruzie hebben op school, stelt dat niet zo veel voor. Vooral met mijn zoon ga ik best ver. Ik stomp hem best hard, maar ik zie dat hij tegen steeds hardere klappen kan. Hij wordt er sterk en hard van.”

“Ook mijn jongste dochter stomp ik soms tot huilens toe.” Maar natuurlijk ‘niet dat de blauwe plekken krijgt’. “Laatst was ik met mijn zoontje aan het stoeien en hij kwam met zijn heup tegen een kastje aan. En janken! Dat deed echt pijn. Dan knuffel ik hem. Maar tijdens het stoeien, even janken, dat kan gewoon, hoor.”

“Ik stoei alleen maar uit liefde.”

Kritieken

Op social media regent het kritiek op de stoeiquotes, zoals ‘Ik hoop dat Veilig Thuis meeleest’ en ‘Kan deze man onder toezicht geplaatst worden’. Het commentaar raakt hem niet, zo vertelt hij aan KekMama.nl. “Iedereen die mij een beetje kent weet wat ik hiermee bedoel te zeggen. Namelijk: dat als je met je kinderen stoeit het weleens uit de hand kan lopen. Gaat het toch nét iets harder dan de bedoeling was.”

Hij vervolgt: “De mensen die dat niet begrijpen stoeien zelf waarschijnlijk nooit met hun kinderen. Ik stoei ook alleen maar uit liefde, mijn eigen vader deed dat bijvoorbeeld niet. De kinderen vinden het ook alleen maar leuk, kunnen niet wachten tot de volgende keer.”