Het zijn de vertrouwde beelden: alle klasgenoten bijeen, gekleed volgens de laatste mode (dus allemaal met hetzelfde kapsel, dezelfde hoody, dezelfde sneakers. Ongemakkelijk poserend voor de schoolfotograaf). Helaas lijkt het erop dat deze traditie van schoolfotografie aan het verdwijnen is. En dat vindt journalist Yvette Juch eigenlijk best wel een beetje zonde.
Lees verder onder de advertentie
“Jij hebt zeker ook een paar van deze groepsfoto’s ergens in een album of opbergdoos liggen. En degenen die vaak van school zijn gewisseld (zoals ik) hebben een hele verzameling. Laat je die aan anderen zien zeggen we er meestal bij: wie denk je dat ik ben?
Sinds de invoering van de privacywet (AVG)* in 2018 zijn namelijk striktere regels omtrent privacy bijgekomen. Scholen moeten nu expliciete toestemming vragen van ouders voordat ze foto’s van hun kinderen mogen maken en delen. Dit proces is tijdrovend en ingewikkeld, waardoor veel scholen ervoor kiezen om helemaal te stoppen met het maken van klassenfoto’s.
Meer dan een momentopname
Schoolfoto’s zijn niet zomaar kiekjes; ze zijn tastbare herinneringen aan vriendschappen, groei en gedeelde momenten. Kijk maar eens naar de foto’s op Schoolbank.nl, dan begrijp je direct wat ik bedoel. Schoolfoto’s geven ook een mooi beeld van de veranderende kledingtrends door de jaren heen. Denk bijvoorbeeld aan de haarstijlen van 30 jaar geleden; wie herinnert zich niet de meisjes met lakkuiven, roze lippenstift en blauwe mascara.
Lees verder onder de advertentie
Door het wegvallen van deze traditie verliezen we straks waardevol archiefmateriaal om herinneringen levend te houden: ‘Weet je nog die emo? Oh, ja nee hij gatver, kijk dit ben ik.’ En: (zucht) ‘Wat waren we toch knap.’
Oproep aan ouders en leraren
Daarom roep ik ouders en verzorgers op om samen te werken met de scholen om deze waardevolle traditie te behouden. Geef wel toestemming voor het maken van de schoolfoto. Mentoren van scholen wil ik vragen om te blijven benadrukken hoe belangrijk de groepsfoto is voor het vastleggen van de schooljaren van onze kids. Laten we niet zwichten voor de administratieve rompslomp en/of gemakzucht van scholen. Wij ouders zijn de hoeders van het beeldarchief van onze kinderen op de basisschool en middelbare.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
*De privacywet van 2018, ook bekend als de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) of GDPR (General Data Protection Regulation), is een Europese wet die in 2018 in werking is getreden. Deze wet regelt de bescherming van persoonsgegevens en de privacyrechten van individuen binnen de Europese Unie (EU). Het doel van de privacywet is om de privacy van burgers te versterken en te waarborgen, met name in het digitale tijdperk waarin persoonlijke gegevens steeds vaker worden verzameld, opgeslagen en verwerkt door verschillende organisaties. Onder deze wet moeten organisaties, waaronder scholen en fotografen, de privacy van personen respecteren en expliciete toestemming verkrijgen voordat ze persoonlijke gegevens, zoals foto’s van kinderen, mogen verwerken of delen.
Wat een gezellige pakjesavond zou moeten worden, liep uit in een familiedrama. Kelly had nooit een goede band met haar schoonzus en zwager, maar toen er kinderen in het spel kwamen, ging het van kwaad tot erger. De boel escaleerde tijdens pakjesavond.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Kinderen die in het Engels tot 20 tellen, maar geen bal kunnen vangen of blokken stapelen – het klinkt grappig, maar experts maken zich zorgen. De schermtijd van jonge kinderen schiet omhoog, en dat laat z’n sporen na.
Wat als je ontdekt dat het kindje dat je liefdevol in je armen wiegt genetisch niet van jou is? Dit overkwam twee koppels in Californië, nadat hun IVF-kliniek een gruwelijke fout had gemaakt: ze hadden elkaars embryo’s ingebracht gekregen.
Een boterham met pindakaas? Voor sommige kinderen is dat levensgevaarlijk. Pinda-allergieën lijken steeds vaker voor te komen, en de vraag is: hoe komt dat? Onderzoekers hebben een mogelijke boosdoener op het spoor: luchtvervuiling.