Maakt schoolzwemmen een comeback?

31.01.2024 16:36

Geen gehaast meer voor de zwemles en geen gedoe met privélessen; klinkt als een droom die werkelijkheid kan worden. Er is namelijk een interessant rapport verschenen over de mogelijke comeback van schoolzwemmen en alles wat daarbij komt kijken.

Het rapport, op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, werpt licht op de kosten van het herintroduceren van schoolzwemmen. Het prijskaartje? Maar liefst 212 miljoen euro per jaar. Met dit bedrag zouden alle basisschoolleerlingen vanaf groep 1 zwemlessen kunnen krijgen tot ze hun diploma’s A, B en C behalen.

Lees ook – ‘Dit moet je weten over zwemles (mét tips van een deskundige)

Besparing van tijd én geld

Het onderzoek onderstreept ook dat schoolzwemmen ouders een flinke tijdsbesparing kan opleveren, ruim een half miljard euro waard. Bovendien zou je geld kunnen besparen doordat je kleintjes geen extra particuliere zwemlessen meer nodig hebben, wat een mogelijke besparing van maximaal 177 miljoen euro inhoudt.

Terug in de tijd

In 1985 werd schoolzwemmen afgeschaft, en sindsdien bepalen scholen zelf of ze het aanbieden. In 1990 bood nog 90 procent van de scholen zwemlessen aan, maar in 2021 was dat slechts 26 procent. Het aantal kinderen zonder zwemdiploma is in de afgelopen jaren snel gestegen, van 6 procent in 2018 naar 13 procent in 2022.

De onderzoekers noemen deze stijging zorgwekkend en benadrukken het belang van een zwemdiploma, gezien het grote aantal (open) wateren in Nederland. Het lijkt erop dat schoolzwemmen niet alleen een duik in het verleden kan zijn, maar ook een sprong naar een handiger en kostenefficiënter heden.

Bron: RTL Nieuws

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.