Maar liefst 100 middelbare scholen in Nederland willen een landelijk verbod op energiedrank voor minderjarigen. Docenten en schoolleiders schrikken soms van het effect van de drankjes op hun leerlingen.
Lees verder onder de advertentie
Op veel scholen geldt al een verbod. Een landelijk verbod zou een stap verder gaan en daar pleiten ook veel kinderartsen voor. RTL Nieuws deed een rondgang onder scholen en sprak schoolleider Petra Kok van PVO in Amsterdam. Op haar school wordt streng gehandhaafd en dat is niet zonder reden: “Ik zie ze stuiteren door de gangen”, vertelt ze. “We hadden een leerling die energiedrank per tray kocht en in zijn kluisje zette om uit te delen. Die jongens zijn daarna niet te houden.”
Lees verder onder de advertentie
Verbod op energiedrank voor minderjarigen
Uit het onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat 82% van de middelbare scholen die zij spraken, de drankjes liever kwijt dan rijk is. 93% omdat het ongezond is en 86% omdat het negatieve effecten heeft op het gedrag van de jongeren. Waarom een verbod op school niet genoeg is? Een landelijk verbod zou het handhaven een stuk makkelijker maken én zo voorkom je dat de jongeren het stiekem buiten de school drinken, bijvoorbeeld in de pauze.
Lees verder onder de advertentie
Wat is er zo slecht aan?
In de meeste blikjes energiedrank zit zo’n 80 milligram cafeïne. Dat is ongeveer vier keer zoveel als in een glas cola. Kinderartsen pleitten al voor een landelijk verbod, omdat zij in de praktijk kinderen en jongeren tegenkomen die in het ziekenhuis belanden door de drankjes. Als minderjarigen teveel energiedrankjes drinken, kan dat zorgen voor slapeloosheid, angstklachten, maagdarmproblematiek of nog erger: hartritmestoornissen of een hartstilstand. Of dat landelijke verbod er echt komt? Voorlopig in ieder geval niet, we zullen moeten wachten op het nieuwe kabinet om hierover te beslissen.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.