Scholen willen een verbod op energiedrank voor minderjarigen

12.12.2023 10:10
Scholen willen een verbod op energiedrank voor minderjarigen

Maar liefst 100 middelbare scholen in Nederland willen een landelijk verbod op energiedrank voor minderjarigen. Docenten en schoolleiders schrikken soms van het effect van de drankjes op hun leerlingen.

Op veel scholen geldt al een verbod. Een landelijk verbod zou een stap verder gaan en daar pleiten ook veel kinderartsen voor. RTL Nieuws deed een rondgang onder scholen en sprak schoolleider Petra Kok van PVO in Amsterdam. Op haar school wordt streng gehandhaafd en dat is niet zonder reden: “Ik zie ze stuiteren door de gangen”, vertelt ze. “We hadden een leerling die energiedrank per tray kocht en in zijn kluisje zette om uit te delen. Die jongens zijn daarna niet te houden.”

Verbod op energiedrank voor minderjarigen

Uit het onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat 82% van de middelbare scholen die zij spraken, de drankjes liever kwijt dan rijk is. 93% omdat het ongezond is en 86% omdat het negatieve effecten heeft op het gedrag van de jongeren. Waarom een verbod op school niet genoeg is? Een landelijk verbod zou het handhaven een stuk makkelijker maken én zo voorkom je dat de jongeren het stiekem buiten de school drinken, bijvoorbeeld in de pauze.

Wat is er zo slecht aan?

In de meeste blikjes energiedrank zit zo’n 80 milligram cafeïne. Dat is ongeveer vier keer zoveel als in een glas cola. Kinderartsen pleitten al voor een landelijk verbod, omdat zij in de praktijk kinderen en jongeren tegenkomen die in het ziekenhuis belanden door de drankjes. Als minderjarigen teveel energiedrankjes drinken, kan dat zorgen voor slapeloosheid, angstklachten, maagdarmproblematiek of nog erger: hartritmestoornissen of een hartstilstand. Of dat landelijke verbod er echt komt? Voorlopig in ieder geval niet, we zullen moeten wachten op het nieuwe kabinet om hierover te beslissen.

Bron: RTL Nieuws

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >