Maar liefst 100 middelbare scholen in Nederland willen een landelijk verbod op energiedrank voor minderjarigen. Docenten en schoolleiders schrikken soms van het effect van de drankjes op hun leerlingen.
Lees verder onder de advertentie
Op veel scholen geldt al een verbod. Een landelijk verbod zou een stap verder gaan en daar pleiten ook veel kinderartsen voor. RTL Nieuws deed een rondgang onder scholen en sprak schoolleider Petra Kok van PVO in Amsterdam. Op haar school wordt streng gehandhaafd en dat is niet zonder reden: “Ik zie ze stuiteren door de gangen”, vertelt ze. “We hadden een leerling die energiedrank per tray kocht en in zijn kluisje zette om uit te delen. Die jongens zijn daarna niet te houden.”
Lees verder onder de advertentie
Verbod op energiedrank voor minderjarigen
Uit het onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat 82% van de middelbare scholen die zij spraken, de drankjes liever kwijt dan rijk is. 93% omdat het ongezond is en 86% omdat het negatieve effecten heeft op het gedrag van de jongeren. Waarom een verbod op school niet genoeg is? Een landelijk verbod zou het handhaven een stuk makkelijker maken én zo voorkom je dat de jongeren het stiekem buiten de school drinken, bijvoorbeeld in de pauze.
Lees verder onder de advertentie
Wat is er zo slecht aan?
In de meeste blikjes energiedrank zit zo’n 80 milligram cafeïne. Dat is ongeveer vier keer zoveel als in een glas cola. Kinderartsen pleitten al voor een landelijk verbod, omdat zij in de praktijk kinderen en jongeren tegenkomen die in het ziekenhuis belanden door de drankjes. Als minderjarigen teveel energiedrankjes drinken, kan dat zorgen voor slapeloosheid, angstklachten, maagdarmproblematiek of nog erger: hartritmestoornissen of een hartstilstand. Of dat landelijke verbod er echt komt? Voorlopig in ieder geval niet, we zullen moeten wachten op het nieuwe kabinet om hierover te beslissen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…