Salmonellabacterie in Kinder Surprise-ei: dít moet je weten

06.04.2022 11:30
salmonella Kinder

Twee Nederlandse kinderen zijn, net als een groep Britten en Belgen, besmet geraakt met de salmonellabacterie. De uitbraak is mogelijk ontstaan door het eten van een besmet Kinder Surprise-ei.

Dit moet je weten over de salmonellabacterie.

Salmonellabacterie in Kinder Surprise-ei

De ouders van de Nederlandse kinderen meldden zich in februari en maart bij de huisarts. Of deze kinderen, allebei jonger dan vijf jaar, ook een chocolade-ei hebben gegeten, is nog niet bekend. Wel gaat het volgens het RIVM om dezelfde salmonellabacterie als die in Groot-Brittannië en België. De Britse en Belgische gezondheidsdiensten adviseren om de chocolade-eieren uit een fabriek in Aarlen te laten staan. Dat geldt ook voor de Schoko-Bons en Kinder Mini Eggs. Fabrikant Ferrero roept de eieren uit voorzorg ook in Nederland terug.

Lees ook: Overal gevaar: ‘Mijn kinderen zijn lek geprikt voor onnodige onderzoeken’

Symptomen van salmonellabacterie

De salmonellabacterie komt voor in rauwe dierlijke producten, zoals vlees, eieren en zuivelproducten. Mensen raken meestal besmet door het eten van producten die onvoldoende verhit zijn. Hoewel niet iedereen ziek wordt van een salmonellabesmetting, kan het zorgen voor een darminfectie. De eerste klachten ontstaan meestal binnen 72 uur na het eten van een besmet product en houden vaak drie tot zeven dagen aan. Bekende symptomen zijn buikkramp, misselijkheid, overgeven en diarree, maar ook hoofdpijn, koorts of spierpijn. Meestal verloopt een infectie mild, maar bij jonge baby’s en ouderen zijn de klachten soms ernstiger, omdat zij sneller uitgedroogd raken. Bij hoge koorts, bloed in de diarree of diarree die langer dan een week aanhoudt, is het goed om de huisarts te bellen.

Bron: RTL Nieuws, RIVM

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >