Twee Nederlandse kinderen zijn, net als een groep Britten en Belgen, besmet geraakt met de salmonellabacterie. De uitbraak is mogelijk ontstaan door het eten van een besmet Kinder Surprise-ei.
Lees verder onder de advertentie
Dit moet je weten over de salmonellabacterie.
Salmonellabacterie in Kinder Surprise-ei
De ouders van de Nederlandse kinderen meldden zich in februari en maart bij de huisarts. Of deze kinderen, allebei jonger dan vijf jaar, ook een chocolade-ei hebben gegeten, is nog niet bekend. Wel gaat het volgens het RIVM om dezelfde salmonellabacterie als die in Groot-Brittannië en België. De Britse en Belgische gezondheidsdiensten adviseren om de chocolade-eieren uit een fabriek in Aarlen te laten staan. Dat geldt ook voor de Schoko-Bons en Kinder Mini Eggs. Fabrikant Ferrero roept de eieren uit voorzorg ook in Nederland terug.
De salmonellabacterie komt voor in rauwe dierlijke producten, zoals vlees, eieren en zuivelproducten. Mensen raken meestal besmet door het eten van producten die onvoldoende verhit zijn. Hoewel niet iedereen ziek wordt van een salmonellabesmetting, kan het zorgen voor een darminfectie. De eerste klachten ontstaan meestal binnen 72 uur na het eten van een besmet product en houden vaak drie tot zeven dagen aan. Bekende symptomen zijn buikkramp, misselijkheid, overgeven en diarree, maar ook hoofdpijn, koorts of spierpijn. Meestal verloopt een infectie mild, maar bij jonge baby’s en ouderen zijn de klachten soms ernstiger, omdat zij sneller uitgedroogd raken. Bij hoge koorts, bloed in de diarree of diarree die langer dan een week aanhoudt, is het goed om de huisarts te bellen.
Bron: RTL Nieuws, RIVMNog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.