Steeds meer ouders hebben financiële hulp nodig: zó vraag je die hulp aan

28.11.2023 12:10
ouders financiële hulp

Eén op de vijf huishoudens in Nederland heeft te maken met geldzorgen. Vorig jaar heeft zelfs 42% van de huishoudens één of meerdere keren betalingsproblemen gehad, blijkt uit cijfers van het Nibud. Wat kun je doen als je kampt met financiële problemen binnen het gezin?

Het CBS toonde aan dat inflatie en stijgende energiekosten het afgelopen jaar zorgden voor steeds meer geldstress onder gezinnen. Eerder schreven we al wat voor dramatische gevolgen dit kan hebben. Veilig Thuis meldde een recordaantal verwaarloosde en mishandelde kinderen. De stichting noemde geldzorgen en ruzies die hieruit voortkomen als een van de vermoede redenen voor dit record.

Vooral alleenstaande ouders hebben geldzorgen

Dat vooral alleenstaande ouders het financieel zwaar hebben, werd afgelopen week geconcludeerd aan de hand van een Vlaams onderzoek. Zo komt een op de vijf moeilijk of zeer moeilijk rond. Daarnaast hebben eenoudergezinnen een zwakkere positie op de arbeidsmarkt. Volgens het onderzoek gaan alleenstaande ouders hierdoor minder vaak op vakantie, komen ze sneller in de problemen bij onverwachte uitgaven en kunnen ze minder vaak gebruik maken van kinderopvang en betaalde huishoudelijke diensten. Dit alles kan flinke impact hebben op de fysieke en mentale gezondheid van alleenstaande ouders.

Hulp bij financiële problemen

Wist je dat de Nederlandse overheid hulp beschikbaar heeft voor gezinnen met geldproblemen? Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is dit najaar zelfs een nieuwe campagne gestart om ouders hier bewust van te maken. Op dit moment groeien er ongeveer 220 duizend kinderen op in armoede en dat schrikbarende aantal wil het ministerie omlaag brengen. Helaas worden de regelingen momenteel nog niet altijd door ouders gevonden.

Zó schakel je hulp in

Het platform dat hiervoor in het leven is geroepen is Geldfit. “Ouders met beperkte financiële middelen kunnen hier aankloppen voor schoolspullen, sportactiviteiten, muziek- of zwemlessen, leuke uitstapjes, of een verjaardagsbox. Ook kun je voor persoonlijk advies gratis en anoniem bellen met de hulplijn van Geldfit op 0800-8115”, meldt de campagne. Ook is er een chat én kun je er razendsnel achter komen op welke toeslagen en potjes jij recht hebt.

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >