Voel jij je schuldig over het zoveelste oppas-verzoek bij opa en oma? Dat hoeft niet (meer). Uit nieuw onderzoek blijkt dat niet alleen jij als ouder en je kinderen er veel baat bij hebben, maar ook de grootouders zelf. Oppassen op de kleinkinderen heeft namelijk veel voordelen.
Lees verder onder de advertentie
Minder geïsoleerd
Onderzoek van de Universiteit van Michigan laat zien hoe belangrijk kleinkinderen zijn in het leven van grootouders. Volgens het onderzoek voelt 72 procent van de grootouders met minstens een kleinkind zich bijna nooit geïsoleerd.
Lees verder onder de advertentie
Contact met kleinkinderen als remedie tegen depressie
De kleinkinderen kunnen zelfs bijdragen aan genezen van mentale ziektes zoals depressies of eenzaamheid. Therapeut Joshua Smith licht toe op Parenting: “In mijn werk als therapeut zie ik ouderen worstelen met depressie. Ik moedig hen aan om sociaal verbonden te blijven om eenzaamheid en isolatie tegen te gaan, vooral tijdens de feestdagen. Meestal betekent dit dat ze meer tijd doorbrengen met hun kleinkinderen en soms zelfs achterkleinkinderen.”
Een opvallend resultaat uit het onderzoek is dat eten of koken met kleinkinderen belangrijk is om contact te maken. Wetenschapper Kate Bauer, die meewerkte aan het onderzoek legt uit: “Eten en vooral koken met kinderen is een kans om belangrijke sociale connecties te maken, zoals het doorgeven van kennis en recepten.”
Lees verder onder de advertentie
Het mes snijdt dan aan twee kanten: kinderen vinden het leuk om met opa en oma te bakken en koken. En grootouders kunnen op die manier familierecepten doorgeven en kinderen leren hoe je bijvoorbeeld omgaat met gevaarlijke dingen zoals scherpe messen of vuur.
Fouten herstellen uit hun eigen opvoeding
Naast quality time merkt therapeut Joshua Smith ook op dat grootouders hun tijd en betrokkenheid bij hun kleinkinderen zien als een manier om fouten te herstellen die ze met hun kinderen hebben gemaakt tijdens het opgroeien. Voor grootouders is het vaak de manier om de ‘verloren tijd’ in te halen.
Je ouders hadden, zoals iedere ouders, ook hun uitdagingen tijdens de tropenjaren. Nu ze opa en oma zijn is er meer tijd om fouten en verminderde aanwezigheid in te halen en goed te maken. Er is minder drukte, haast, stress van werk en meer tijd en ruimte om te spelen en in het moment te zijn. En zo is elkaar regelmatig zien en oppasdagen een win-winsituatie voor zowel grootouders als kleinkinderen.
Lees verder onder de advertentie
Goed nieuws dus voor alle partijen, want zo hoef jij je niet schuldig te voelen als je net wilde appen: “Hé mam, kunnen ze volgend weekend weer komen logeren?”
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.