Lange wachtlijsten bij de kinderopvang zorgen ervoor dat steeds meer ouders uitwijken. Zo wordt er eerder gekozen voor oppas aan huis.
Lees verder onder de advertentie
Wachtlijsten bij de kinderopvang en de BSO
Wachtlijsten die oplopen tot anderhalf jaar zijn geen uitzondering, schrijft L1. Zij spraken met Fatwa Çarkit, een moeder die met de handen in het haar zat vanwege de wachtlijsten bij de BSO. “De eerste BSO die we probeerde gaf aan dat er een wachtlijst van anderhalf tot twee jaar is. Vervolgens hebben we allerlei andere locaties afgebeld, maar we kregen overal te horen dat er geen plek is.”
Lees verder onder de advertentie
Oppas aan huis
Uiteindelijk heeft Fatwa gekozen voor oppas aan huis. De oppas haalt haar kind uit school en speelt met haar totdat Fatwa en haar partner uit het werk komen. Fatwa vindt dat een handige oplossing, maar zou haar kind liever op de BSO zien: “Mijn dochter is enig kind en op een BSO zou ze leren hoe ze met andere kinderen moet omgaan.”
Lees verder onder de advertentie
Steeds meer vraag
Karin Costongs, mede-oprichter van MIKA Oppasservice, vertelt: “Wij krijgen van ouders steeds vaker te horen dat ze een overbruggingsperiode nodig hebben totdat er plek is bij een kinderopvang of de buitenschoolse opvang.”
Lees verder onder de advertentie
Au pairs
De NOS schreef in oktober al dat steeds meer Nederlandse gezinnen kiezen voor een au pair. Bijvoorbeeld uit de Filipijnen, Zuid-Afrika of Brazilië. In ruil voor een verblijfplaats bij een gezin en zakgeld zorgen au pairs voor de kinderen. Au pairs komen ook vaak om de taal en cultuur van het land te leren kennen. Ook deze toename valt te wijten aan de lange wachtlijsten bij de kinderopvang. Bureaus zien de vraag toenemen. Zo is het aantal au pairs dit jaar bij de meeste bureaus tussen de 10 en 30 procent gestegen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.