Opa en oma mogelijk meer kans op omgangsregeling met kleinkind

05.07.2022 14:41

Een nieuw wetsvoorstel dat vandaag naar buiten kwam moet het voor grootouders juridisch makkelijker maken om een omgangsregeling met hun kleinkind aan te vragen, als het contact buiten hun wens om is verbroken.

Uit onderzoek blijkt dat de drempel voor grootouders op dit moment hoog is om een omgangsregeling aan te vragen. Op dit moment is er geen specifieke regeling, waardoor opa’s en oma’s vaak niet als betrokken partij worden gezien.

Schadelijk

“Het kan voor zowel kleinkinderen als grootouders verdrietig en schadelijk zijn als het contact buiten hun wil om wordt verbroken. Daarom is het belangrijk dat de wet de mogelijkheid biedt aan kleinkind en grootouder om de rechter te verzoeken een omgangsregeling vast te stellen.”, vertelt minister Weerwind (Rechtsbescherming) in het voorstel.

Er komt geen overgangsregeling en de invoeringstermijn van het wetsvoorstel zal minimaal drie maanden zijn. De wetswijziging zal dan ingaan per 1 januari of 1 juli.

Gemakkelijker

Door in het Burgerlijk Wetboek op te nemen dat ook een grootouder ‘wordt vermoed in een nauwe persoonlijke betrekking tot het kind te staan’, kan een omgangsregeling sneller in behandeling genomen worden. Zo wordt de stap om naar de rechter te gaan voor de grootouders dus gemakkelijker.

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:
*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden
Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.