Ongeboren baby’s gebruiken gen van vader om hun moeder te ‘besturen’

19.07.2023 07:49
buitenbaarmoederlijke zwangerschap dit moet je weten Beeld: Shutterstock

Wetenschappers hebben ontdekt dat ongeboren baby’s een gen van hun vader gebruiken om het metabolisme van hun moeder te manipuleren, waardoor ze tijdens de zwangerschap meer voedingsstoffen ontvangen.

Wetenschappers van Cambridge hebben ontdekt dat foetussen een kopie van een gen dat ze van hun vader hebben geërfd gebruiken om hun moeder te dwingen zoveel mogelijk voedingsstoffen af te geven tijdens de zwangerschap.

Afstandsbediening

Deze “afstandsbediening” zorgt voor een interne strijd tussen de moeder en de foetus om hulpbronnen. Het onderzoek richtte zich op de hormonen in de placenta die de moeder instrueren om de groei van de baby te ondersteunen. Dit is het eerste directe bewijs dat het gen van de vader invloed heeft op de moeder om voedingsstoffen naar de foetus te leiden.

LEES OOK – Vereerd en verafschuwd: dít moet je weten over de baarmoeder

Defect gen

Baby’s met een defect in dit gen (lgf2) kunnen te snel groeien of een groeiachterstand hebben, wat hun langetermijn-gezondheid beïnvloedt en mogelijk leidt tot diabetes en obesitas op latere leeftijd.

De ongeboren baby “stuurt” het metabolisme van zijn moeder op afstand, waardoor ze verwikkeld raken in een interne strijd om voeding. Het lichaam van de moeder wil dat de baby overleeft, maar moet voldoende glucose en vetten in haar systeem houden voor haar eigen gezondheid, de bevalling, borstvoeding en toekomstige voortplanting.

Bron: neurosciencenews.com