Onderzoekers ontdekken verband tussen slaappatroon tijdens zwangerschap en vroeggeboorte

Onregelmatig slaappatroon Bron: Pexels
Laurien Bleeker
Laurien Bleeker
Leestijd: 3 minuten

Draaien, woelen, een paar keer plassen per nacht: veel vrouwen slapen slecht in de eerste weken van hun zwangerschap. Dat wordt meestal afgedaan als een hormonale kwaal, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat die gebroken nachten ook een seintje van je lichaam kunnen zijn. Een onregelmatig slaappatroon tijdens je zwangerschap zegt namelijk meer dan je denkt.

Lees verder onder de advertentie

Onderzoekers van Washington University in St. Louis hebben namelijk iets verrassends ontdekt: een onregelmatig slaappatroon kan al vroeg in de zwangerschap een aanwijzing zijn voor een verhoogde kans op vroeggeboorte. Een belangrijk resultaat, want vroeggeboorte is wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak bij baby’s. Al heel lang proberen artsen te voorspellen wie risico loopt, maar meestal wordt dit pas te laat ontdekt. De resultaten uit dit onderzoek kunnen daar verandering in brengen.

Lees verder onder de advertentie

Onregelmatig slaappatroon

De wetenschappers werkten voor dit onderzoek met zogenoemde actigrafen: een soort minicomputer die je als horloge om je arm draagt. Deze registreren slaap en beweging. 665 zwangere vrouwen droegen deze in hun eerste twee trimesters tijdens het onderzoek. Wat bleek? Het ging niet echt om hoeveel uur de vrouwen sliepen, maar om hoe regelmatig hun slaappatroon was.

Lees verder onder de advertentie

Vroeggeboorte

Vrouwen met een onregelmatig slaapritme, dus steeds op een andere tijd naar bed of met wisselende slaaptijden, bleken een grotere kans te hebben op een vroeggeboorte dan vrouwen met een vast patroon, zelfs als ze niet meer of beter sliepen. Vroeggeboorte tegengaan, gaat dus niet om perfecte slaap, maar om een regelmatig slaappatroon. Denk: elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed en elk nacht een gelijk aantal uur aan slaap pakken. Af en toe een slechte nacht, is dan niet zo erg.

Lees verder onder de advertentie

Deze manier van meten is niet-invasief, makkelijk toe te passen (met een simpel slaaptrackertje) en kan dus gewoon thuis. Als dit verder wordt ontwikkeld, kunnen artsen in de toekomst misschien al voor de twintig weken zwangerschap inschatten of iemand risico loopt.

Waarom slaappatroon en vroeggeboorte met elkaar te maken hebben

Je lichaam heeft een interne klok en die heeft invloed op belangrijke processen in je lichaam. Van je hormoonhuishouding tot je immuunsysteem. Als je slaapritme steeds verstoord wordt, kan dit je lichaam uit balans brengen. Tips om tot een goed slaapritme te komen zijn dan ook:

  • Sta elke dag rond hetzelfde tijdstip op, ook in het weekend.
  • Ga voor een rustige bedtijdroutine en ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed.
  • Beperk schermtijd voor het slapengaan. Het blauwe licht remt je slaaphormoon.
  • Dutjes kan, maar let op dat ze je nachtritme niet verstoren.

Hoe kan het dat je na een korte, gebroken nacht tóch energiek bent? Een slaapexpert legt het in dit artikel uit.

Bron: Motherly

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken