Mondkapjes, lockdowns en lege straten – wij vonden het al bizar genoeg. Maar voor baby’s en peuters uit de coronatijd heeft het nóg meer impact gehad dan gedacht.
Lees verder onder de advertentie
Kinderen die tijdens de pandemie nog in hun speen-fase zaten, blijken moeite te hebben om te zien of iemand blij of juist bang kijkt. Volgens onderzoekers van de Universiteit Utrecht ligt dat aan – jawel – de pandemiemaatregelen: mondkapjes, weinig bezoek en vooral heel veel gesloten deuren.
Gelukkig: de wetenschappers denken dat het met de tijd helemaal goed kan komen, nu we weer gewoon elkaars hele gezicht mogen bewonderen, zo valt te lezen in het AD.
De onderzoekers zetten tijdens de pandemie 473 baby’s en peuters van 5 maanden, 10 maanden en 3 jaar oud onder een scanner. Ze lieten ze plaatjes zien van blije en angstige gezichten en keken wat er in die kleine hersentjes gebeurde.
Wat bleek? Geen verschil. De kinderen reageerden precies hetzelfde op vrolijke als op bange gezichten. Voor corona was dat wel anders: toen konden 462 andere kindjes in hetzelfde onderzoek het onderscheid prima maken.
Minder bekend met blije koppies
Volgens de onderzoekers komt het doordat kinderen in coronatijd veel minder echte, ongefilterde emoties hebben gezien. Iedereen liep verstopt achter een mondkapje, verjaardagsfeestjes waren afgelast, en bezoek bleef uit. Kortom: veel minder blije, open gezichten om van te leren.
Maar no worries: nu de wereld weer open is, verwachten de wetenschappers dat deze kinderen hun ‘emotie-radar’ gewoon vanzelf weer ontwikkelen.
De pandemie lijkt alweer lang geleden, maar moeders die zwanger waren of zijn bevallen tijdens de corona lockdown, kunnen het zich nog maar al te goed herinneren. Zo ook Sarah, die in een volledige lockdown moest bevallen. Je leest het hier.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Maxime Meiland en haar man Leroy hebben twee dochters: Claire en Vivé. Terwijl Claire al een tijd op de basisschool zit, maakt Vivé zich juist op voor haar eigen start na de zomer. Voor Maxime is dat een emotioneel moment.
Gen Z doet z’n eigen ding. Ze zetten huisfeestjes op z’n zachtst, skippen alcohol, houden van crocs én… verzinnen babynamen die nergens op lijken, behalve op sfeer.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.