Wat het gedrag van je baby zegt over het IQ later, volgens onderzoek

IQ Bron: Pexels
Laurien Bleeker
Laurien Bleeker
Leestijd: 2 minuten

Zegt het gedrag van je baby iets over het latere IQ? Volgens nieuw onderzoek wel: hoe je kindje zich gedraagt in de box, kan iets voorspellen over hoe het er cognitief voorstaat op volwassen leeftijd.

Lees verder onder de advertentie

Onderzoekers van de Universiteit van Colorado ontdekten dat bepaald gedrag van baby’s van maar een paar maanden oud al iets kunnen zeggen over hun latere intelligentie. De resultaten zijn gebaseerd op een grootschalig onderzoek dat al sinds 1985 meer dan duizend tweelingen volgt.

Lees verder onder de advertentie

Babygedrag en IQ

Psychologen proberen al jaren te achterhalen welke dingen in de vroege kindertijd bepalend zijn voor hoe iemand later in het leven terechtkomt. Nu blijkt: hoe je kind zich gedraagt als baby, kan zelfs dertig jaar later nog invloed hebben op het denkniveau. Baby’s die bijvoorbeeld meer interesse tonen in nieuwe dingen en langer hun aandacht erbij kunnen houden, scoren als volwassene vaker hoger in IQ-tests.

Lees verder onder de advertentie

Oftewel: als jouw baby liever eindeloos een nieuw speeltje onderzoekt dan gedachteloos op een speendoekje sabbelt, zou dat een teken kunnen zijn dat je mini een slimmerik wordt.

Ontwikkeling kind

Door eeneiige en twee-eiige tweelingen met elkaar te vergelijken, ontdekten de onderzoekers dat ongeveer 22 procent van de verschillen in latere intelligentie te herleiden is tot genetische invloeden die al voor het derde levensjaar aanwezig waren. Daarnaast kwam zo’n 10 procent van de manieren van denken op volwassen leeftijd, voort uit omgevingsfactoren in het eerste of tweede levensjaar.

Lees verder onder de advertentie

Hoofdonderzoeker Daniel Gustavson benadrukt wel: “Cognitie staat niet in steen gebeiteld in de babytijd. Maar er zijn wel vroege signalen die ons een redelijk idee geven van hoe de ontwikkeling verder kan verlopen.” Geen stress dus als jouw baby liever op een knuffel sabbelt dan nieuwe avonturen aangaat. Ontwikkeling verloopt niet bij ieder kind hetzelfde.

Veilige omgeving

Bottom line? Een veilige, stimulerende omgeving in die eerste levensjaren maakt een groot verschil. Dus: blijf lekker voorlezen, knuffelen, zingen, samen ontdekken en aanmoedigen. Daar kun je later echt de vruchten van plukken.

Bron: Vice.com

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken